Новим головою Нацбанку став Кирило Шевченко

Новим керівником Національного банку України замість Якова Смолія став Кирило Шевченко, який досі очолював державний “Укргазбанк”.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні Верховної Ради в четвер, 16 липня, його кандидатуру підтримали 332 народні депутати.

Скріншот із відео

Зокрема “за” проголосували 226 народних депутатів від “Слуги народу” (із 248 членів фракції), 40 – від “Опозиційної платформи – За життя” (із 44), 21 – від “Батьківщини” (із 24), 15 – від групи “За майбутнє” (із 24), 17 – від групи “Довіра” (із 20) та 13 позафракційних (із 17).

Не дали голосів фракції “Європейської солідарності” та “Голосу” (переважно “утрималися”).

У своєму виступі Кирило Шевченко заявив, що підтримує політику НБУ щодо забезпечення макроекономічної стабільності, а також стійкості комерційних банків.

Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту кандидатуру Шевченка для затвердження на посаді голови НБУ вечері 15 липня.

Хто такий Кирило Шевченко

Кирило Шевченко до обрання очільником Нацбанку працював головою правління “Укргазбанку” з травня 2015 року (перед тим із жовтня 2014 року – в.о. голови).

Народився 25 жовтня 1972 року в місті Тула, Росія.

У 1987-1989 рр. – ремонтник на шахті ім. Ілліча в місті Стаханов (сучасна назва — Кадіївка) Луганської області.

У 1994 році отримав диплом Харківського державного економічного університету, економіст.

У банківській сфері з 1994 року. Був в.о.начальника сектора залучення кредитних ресурсів Українського кредитного банку.

У 1995 році – провідний економіст сектору кредитних ресурсів кредитного відділу акціонерного поштово-пенсійного банку “Аваль”

Із жовтня 1995 року по грудень 2006-го в банку “Фінанси і кредит” Шевченко пройшов шлях від начальника відділу нормативів до першого заступника голови правління.

Із грудня 2006-го по травень 2009 року очолював Державну іпотечну установу. Із травня 2009 року по вересень 2009 року був радником прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Із 2009-го по квітень 2010 року – перший заступник голови правління “Укргазбанку”.

У 2012-2014 роках був радником голови правління “Ощадбанку”.

Як писала Liga.net, ім’я Кирила Шевченка “було першим, кого називали ймовірним наступником Якова Смолія. Він же – приклад того, як конкретного кандидата намагаються “збити”: народний депутат Олександр Дубинський розгорнув проти Шевченка цілу кампанію через свої медіамайданчики”.
За даними видання, Національне антикорупційне бюро веде розслідування, в якому фігурантом нібито є родич Шевченка, і “це потенційна можливість для тиску на нього, якщо він стане головою НБУ”.

Як інформувала “Новинарня“, 1 липня Яків Смолій подав у відставку з поста голови Нацбанку, пояснивши цей крок політичним тиском. 3 липня Верховна Рада звільнила його з посади.

14 липня президент Володимир Зеленський в телефонній розмові обіцяв директору-розпоряднику Міжнародного валютного фонду Крісталіні Георгієвій, що до кінця тижня запропонує Раді кандидатуру “незалежного технократа” на посаду голови НБУ.

peredplata