Протистояння у центрі Києва: сутички учасників акції ФОПів і поліції, є постраждалі (фото, відео).

Сутички під час акції ФОПів у центрі Києва. 15 грудня 2020 року

Учасники акції, яку проводять учасники руху #saveФОП​ у центрі Києва 15 грудня, вступили в сутички з правоохоронцями. Підприємці протестують проти посилення карантинних обмежень у період з 8 по 25 січня та вимагають ухвалення парламентом певних законопроєктів. Кореспонденти Радіо Свобода відстежують події на Майдані Незалежності. Публікуємо фото і відео.​

Вранці 15 грудня приватні підприємці – учасники руху #saveФОП, укотре вийшли на мітинг у центрі столиці.

Розпочалася акція біля Верховної Ради, де учасники вимагали від народних депутатів розглянути і ухвалити законопроєкти, щодо спрощеного оподаткування для ФОПів, а також виступали проти запровадження локдауну у січні.

 

Згодом протестувальники пішли на вулицю Банкову до Офісу президента, де запалили файєри, а згодом перемістилися на Майдан Незалежності.

Учасники протестів спробували встановити намети, а поліцейські заважали їм це робити – розпочалися сутички.

Кореспонденти Радіо Свобода відзняли події у центрі Києва на відео.

 

Національна поліція заявила про майже 40 правоохоронців, які постраждали внаслідок сутичок із учасниками акції протесту.

Події на Майдані у Києві. 15 грудня 2020 року
Події на Майдані у Києві. 15 грудня 2020 року

«У центрі столиці відбувається акція із масовою участю громадян, які пройшли ходою з Площі Конституції до Майдану Незалежності. Коли вони намагалися встановити намети, виникла штовханина – і учасники акції застосували у бік правоохоронців газові балончики. Одного поліцейського вдарили по голові – і він втратив свідомість. Ще близько 40 – зазнали хімічних опіків очей», – йдеться у повідомленні.

Про те, чи затримували когось із протестувальників – на середину дня 15 грудня у поліції не повідомляли.

Водночас, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з місця події, сльозогінний газ проти учасників акції застосували поліцейські (це видно і на фото), а протестувальники, зі свого боку, кидали у правоохоронців різні предмети і димові шашки.

За даними кореспондента Радіо Свобода, внаслідок сутичок постраждали щонайменше 10 учасників акції, і кількох із них забрала «швидка».

Події на Майдані у Києві. 15 грудня 2020 року
Події на Майдані у Києві. 15 грудня 2020 року

Представники Червоного Хреста повідомили про одного постраждалого поліцейського.

Зі сцени учасники акції заявили, що не планують залишати центр столиці і збираються ночувати на Майдані.

Кореспондент Радіо Свобода сфотографував момент, коли протестувальники намагалися встановити намети на Майдані, а поліція їм перешкоджала.

Зрештою, учасникам акції таки вдалося встановити кілька маленьких наметів.

Близько 15-ї години станції метро «Хрещатик» і «Майдан Незалежності» у Києві закрили на вхід, повідомила у вівторок пресслужба Київської міськадміністрації на сторінці у Telegram.

«Пересадковий вузол та вихід зі станцій працюють у звичайному режимі. Працює вихід зі станції «Хрещатик» на вулиці Городецького та Інститутську», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що надійшов «анонімний дзвінок про мінування», триває перевірка.

Станом на 18-ту годину поліція демонтувала більшість наметів, але мітингувальники ставлять їх знову.

15 грудня 2020 року
15 грудня 2020 року

Кореспондент Радіо Свобода помітив у кареті швидкої допомоги ФОПівця із перебинтованою головою, а також поліцейського з шийним корсетом.

Постраждалі під час протистояння у центрі Києва. 15 грудня 2020 року
Постраждалі під час протистояння у центрі Києва. 15 грудня 2020 року

Станом на 19 годину, повідомляє кореспондент, на Майдані Незалежності відновився рух транспорту.

Напередодні поліція повідомляла про посилення заходів безпеки в центрі Києва

У дні голосування за закони про підтримку малого бізнесу і відтермінування касових апаратів 1 і 4 грудня біля будівлі парламенту протестували тисячі підприємців. Вони закликали владу захистити бізнес, що страждає від обмежувальних заходів, пов’язаних із пандемією COVID-19.

 

peredplata