Здорожчання газу та світла: чиновники пояснили, як впоратись із оплатою

У новому році українці отримали нові платіжки за газ та електроенергію і деяких цифри в них шокували. Різке здорожчання послуг викликало хвилю протестів в усій Україні. Невдоволені люди навіть перекривали дороги з вимогою знизити тарифи.

Про це йдеться в сюжеті “Сніданку з 1+1”.

 

Раніше українці, які щомісячно використовували до ста кіловат електроенергії, сплачували 90 копійок за кожен. Тим, хто споживав більше – платив 1 гривню 68 копійок. Проте відтепер за таким тарифом сплачують усі, незалежно від використаних кіловат.

Більше того, здорожчав і газ, зокрема через підвищення вартості транспортування. З такими нововведеннями погоджуються далеко не усі. Обурені люди вже неодноразово перекривали дороги у Харківський, Полтавській, Дніпропетровській, Чернівецькій та Миколаївській областях. У національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг говорять, підвищення цін на газ викликане здорожчанням палива на європейському ринку. Саме через нього зросла і вартість транспортування.

“Для того, щоб транспортувати газ в трубах має бути закачаний газ на так звані витрати по транспортуванню. Тому зростання тарифу на розподіл відбулося саме через зростання ціни газу. Це абсолютно взаємопов’язаний процес”, – зазначили у відомстві.

За словами фахівців, аби зберегти власні кошти є два виходи. “Або міняєте постачальника, або коли ви бачите по прогнозом, що доходи у вас будуть малі, тим більше зараз карантинні заходи, зараз звертайтесь за субсидією”, – дають поради фахівці.

У Міністерстві соціальної політики говорять, нині в Україні субсидію отримують більше трьох мільйонів сімей. Зазвичай, найбільше заявок на фінансову допомогу надходить з початком опалювального сезону, проте щойно тарифи злетіли – кількість охочих отримати субсидію знову зросла з початку року.  

“Ці документи в загальному випадку  можна подати як поштою, так через територіальну громаду, де проживає такий громадянин, або зробити це дистанційно через офіційний веб-сайт Міністерства соціальної політики”, – зазначили у міністерстві.

На сайті президента України з’явилась петиція із проханням повернути пільгові тарифи на електроенергію. Поки збір підписів триває, у НКРЕ говорять – зменшити вартість електроенергії вдасться, лише за умови,  якщо держава знайде 12 мільярдів гривень для підтримки компанії “Енергоатом”. Саме вона в осінньо-зимові періоди  забезпечує електроенергією для більшості українців. Якщо фінансову допомогу не нададуть – ці гроші отримають лише завдяки підвищенню тарифів, яке вже відбулося.

Щодо газу – уряд заявив, що має декілька варіантів зниження ціни та анонсував перевірку всіх газопостачальників із найвищими тарифами. Крім цього, зафіксувавши ціну на цілий рік Міненерго пропонує обмежити ціну на газ для “вразливих споживачів”. Але поки не уточнили, хто до них відноситься. Цінник за кубометр палива визначатимуть відповідно до його вартості на німецькому хабі.

peredplata