В Україні свинина та сало стануть дефіцитними продуктами і виростуть в ціні, – експерт.

В Україні різко знижується поголів’я свиней. Ключовою причиною стала рекордно низька рентабельність їх вирощування.

Про це повідомили в Асоціації тваринників України, пише Piginfo. Наразі економічно невигідно утримувати і вирощувати тварин – як в домогосподарствах, так і на великих підприємствах.

“Реалізаційна ціна в живій вазі в кінці 2020 року і на початок 2021-го становила 38-40 грн/кг (у 2019 році живець купували в середньому по 44,5 грн/кг)”, – говорить експерт по свинарству асоціації та компанії AVA Group Ольга Махно. Вона також зазначає, що ціна на зернову і білкову групи з початку 2019 року зросла на 20-40%.

“Якщо і надалі ситуація з ростом цін на сировину буде тривати, а закупівельні ціни на свинину не піднімуться, то малий і середній український виробник не зможе втриматися на ринку. Як результат – він змушений вирізати поголів’я”, – сказала Махно.

 

М’ясо і сало свинини можуть стати дефіцитним продуктом і суттєво піднятися в ціні, а також стануть недоступними для кишені пересічного громадянина. “Згідно зі статистикою, українці і так недоїдають свинини в порівнянні з нашими європейськими сусідами, а за останні 5 років споживання м’яса зменшилось на 7 кг на душу населення, що становить понад 30%”, – підсумувала експерт.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

peredplata