Тепло дорожчає на тисячу гривень і більше: якими будуть тарифи за опалення у платіжках чернівчан/

 
Платити за тепло доведеться на 70 відсотків більше.

Для декого тариф зросте на тисячу гривень чи навіть більше, йдеться у публікації “МБ”.

Вирахувати точну ціну важко, бо це залежить від стану будинку, наявності лічильника. Та, дізнавшись у мешканців про їхні платіжки за минулий сезон, порахували, наскільки вони зростуть.

Чернівчанин Сергій мешкає в однокімнатній квартирі площею 28 кв. м. За опалення його сім’я сплачувала взимку до 800 гривень. Тепер його платіжка зросте майже на 700 гривень – до 1500.

“Живемо на шостому поверсі у “панельці”, сплачували від 700 до 800 гривень. У нашій квартирі тепло, на це не скаржуся. Але теплового лічильника не маємо, тепер ОСББ думає про його встановлення”, – розповідає пан Сергій.

За двокімнатну квартиру, площею 52 кв. м, чернівчанка Олена сплачувала минулої зими 1200-1500 гривень.

“Два роки тому в будинку встановили загальнобудинковий тепловий лічильник. Є чоловік, який регулює лічильник відповідно до температури на вулиці – і наші платіжки за тепло зменшилися, але тепер вони знову зростуть. Я вже порахувала, що доведеться платити за тепло приблизно 2550 гривень. Раніше я за всі комунальні послуги взимку сплачувала 2300 гривень. Тепер лише за опалення буде така сума. Незважаючи на подорожчання, сплачувати буду, бо не люблю боргів. Але мені здається, що тариф підвищують, бо підприємство має дуже багато боржників. Якби всі заплатили, то і проблем було би менше”, – розповідає пані Олена.

Пані Валентина за трикімнатну “панельку” у січні сплачувала 1700 гривень за опалення, у лютому – 1540 гривень. Тепер її тариф зросте майже на тисячу гривень.

“Наша квартира – на дев’ятому поверсі. Я би не сказала, що у квартирі завжди тепло. Іноді батареї дуже гарячі, а іноді ледь теплі, тому у квартирі приблизно +18 градусів, а платити доведеться понад дві тисячі”, – каже пані Валентина.

Важливе про тариф

-Тариф на теплову енергію у Чернівцях підвищили 23 червня.

-Тариф становитиме 2017,02 грн/Гкал (раніше був 1207 грн/Гкал).

-Тариф буде однаковий і для населення, і для бізнесу, і для бюджетних організацій.

-Раніше Чернівці були на 23 місці за тарифами на центральне опалення, після подорожчання – тариф один із найвищих.
-Тарифи на послуги централізованого опалення не переглядалися з 2018 року.

– На наступну сесію міської ради подали проєкт про те, щоби передбачити в бюджеті Чернівецької міської територіальної громади кошти для покриття різниці в тарифах та для надання матеріальної допомоги малозабезпеченим.

– Мешканці заборгували за центральне опалення понад 70 млн грн.

Нагадаємо, 23 червня виконавчий комітет Чернівецької міськради проголосував за встановлення нового тарифу на виробництво, транспортування та послугу з постачання теплової енергії на опалюваний період на 2021-2022 роки.

peredplata