На Буковині ділки підробляли понад тисячу COVID-документів на місяць – СБУ.

 
У Чернівецькій області викрили масштабну схему підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Щомісяця клієнтами ділків були більш як тисяча осіб.

Про це у Фейсбуці повідомляє управління СБУ в Чернівецькій області, передає Укрінформ.

“Служба безпеки України викрила на Буковині зловмисників, які масово підробляли COVID-сертифікати та ПЛР-тести. Ділки “обслуговували” понад тисячу клієнтів на місяць і мали мільйонні прибутки від своєї незаконної діяльності”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що схема полягала у “пакетній пропозиції”: ділки фальшували документи для виїзду за кордон. Серед них були сертифікати про вакцинацію проти COVID-19 та негативні результати ПЛР-тестів.

За даними слідства, організували схему 11 жителів Чернівецької області, які при потребі долучали до неї медичних працівників. Вони пропонували широкий спектр “послуг” як громадянам України, так і іноземцям.

“Громадянам України обіцяли виготовити паспорти громадян іноземних держав, у тому числі ID-карти та водійські посвідчення міжнародного зразка. А ще – бралися забезпечити документами, необхідними для працевлаштування за кордоном: викликами на роботу, довідками, виданими органами державної влади іноземних держав, підприємствами, установами, організаціями завіреними відповідними підписами та печатками”, – зазначають в СБУ.

Іноземцям пропонували, окрім довідок про негативні ПЛР-тести, нібито зроблені за кордоном, ще й повний пакет підроблених документів для виїзду, працевлаштування та узаконення перебування в країнах ЄС.

Зловмисники брали від 200 гривень за фейкову довідку про негативний ПЛР-тест – до 650 євро за повний пакет документів, необхідних для виїзду громадянина України за кордон, включно із сертифікатом про вакцинацію.

У ході 18 обшуків правоохоронці вилучили підроблені печатки і штампи українських та іноземних компаній, готові для нанесення захисних голограм бланки, спеціальне обладнання для виготовлення підроблених документів, комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, готові сертифікати з печатками лікарів та медичних установ.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 190 КК (шахрайство), тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до злочинної оборудки.

Окрім того, у Вінницькій області СБУ викрила лікаря, який торгував підробленими сертифікатами про вакцинацію проти COVID-19.

За даними УСБУ Вінниччини, приватний сімейний лікар за домовленістю з пацієнтами видавав сертифікат про начебто проведену вакцинацію проти COVID-19 препаратом виробництва Pfizer/BioNTech. За це він брав від 1 до 1,5 тис. грн.

У ході обшуків у робочому кабінеті медика виявили майже 100 підроблених COVID-сертифікатів, чорнові записи із переліком клієнтів, бланки міжнародних свідоцтв про вакцинацію.

Триває слідство для притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми осіб.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві охорони здоров’я описали алгоритм дій, який допоможе усунути проблеми з генерацією COVID-сертифіката.

Фото: СБУ

peredplata