Лідери ЄС затвердять статус кандидатів України та Молдови для вступу у Євросоюз

Очікується, що завтра лідери ЄС затвердять статус кандидатів України та Молдови для вступу у Євросоюз
Сьогодні зайшов у Раду ЄС зарезервувати собі місця у прес-центрі і у залах прес-конференцій.  А тим часом поміж журналістами і дипломатами вже блукали “анонімні” джерела від Ради ЄС і “off the record” робили “витоки” інформації.
В установах ЄС і НАТО давно існує ця театрально-конспірологічна практика поширення витоків інформації від так званих “анонімних” джерел. Хоча усі журналісти знають їх, як облуплених.
Так от! “Ми очікуємо, що європейські лідери нададуть Україні та Молдові статус “кандидата”, – сказало журналістам “анонімне” джерело напередодні саміту Євросоюзу.
У четвер вранці заплановано розпочати зустріч лідерів ЄС із керівниками країн Західних Балкан: Сербії, Чорногорії, Косово, Албанії, Північної Македонії, Боснії та Герцеговини.
Переговори будуть зосереджені на можливих реформах у процесі розширення ЄС для сприяння інтеграції країн Західних Балкан”, – сказало “джерело”.
Перше ключове питання: вступ Північної Македонії у ЄС, але все залежатиме від того, як надалі розгортатиметься політична криза в Болгарії, яка досі блокувала переговори щодо вступу Північної Македонії у Європейський Союз.
Проте, найважливішою темою цього “геополітичного саміту”, очікується, що лідери ЄС дадуть зелене світло на кандидатство України та Молдови aби вони стали членами Євросоюзу.
Питання набуття такого статусу Грузією завтра не розглядатиметься.
Лідери ЄС також обговорять можливість подальших санкцій проти Росії та підтримку України, а також шляхи вирішення глобального дефіциту продовольства.
У п’ятницю саміт продовжиться обговоренням результатів Конференції з питань Європи та економіки, включаючи інфляцію та зростання цін на енергоносії.
Ростислав Демчук для українських ЗМІ,
Брюссель.

peredplata