Міжнародний день Дністра

Дністер – транскордонна річка, друга за розмірами в Україні та дев’ята в Європі, що належить до важливих водних артерій України, а для Республіки Молдова є головною водною артерією. Басейн Дністра розташований у семи областях України: Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Чернівецькій та Одеській.
⛴Водні ресурси Дністра використовувалися ще з часів Русі. Як воднотранспортна магістраль річка здавна слугувала для сполучення Прикарпатських районів з Причорноморськими. Це перше чим вона привертала до себе увагу.
Водночас Дністер є однією із наймальовничіших річок, красу і велич якої важко описати словами. Саме Дністром утворено унікальне природне явище, що належить до Семи чудес України – Дністровський каньйон та саме на Дністрі розташована одна із найбільших гідроакумулюючих станцій у світі – Дністровська ГАЕС.
📎Рішення про щорічне відзначення Міжнародного дня Дністра в другу суботу липня ухвалила Басейнова рада Дністра, до складу якої ввійшли представники областей України та Молдови.
❕Цей день покликаний нагадати всім мешканцям басейну про культурну та природну цінність унікальної річки, про традиції місцевих мешканців виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство Дністра.

peredplata