Андрій Заплітний з Чернівців став чемпіоном Європи з карате

21-річний Андрій Заплітний з Чернівців здобув дві з трьох золотих медалей на чемпіонаті з карате, який відбувся у березні в іспанському місті Гвадалахарі. Це був його дебютний чемпіонат Європи на дорослих змаганнях. Він переміг суперників, яким досі поступався.

Разом з командою Андрій здобув перше в історії України “золото” у командному куміте. Зараз хлопець готується до європейських ігор, а також тренує карате дітей. Які переваги дає спортсмену золота медаль та які емоції були після перемоги — в інтерв’ю Суспільному.

– Якою була твоя підготовка до чемпіонату?

– Ми усіх своїх конкурентів давно знаємо, бо неодноразово з ними зустрічалися. Усі топові спортсмени завжди конкурують на змаганнях високого рівня, тому підготовка була серйозною. З тренером проробили чіткий план на суперників, і це дало результат.

До фіналу я зустрівся з бельгійцем, який є чемпіоном молодіжної олімпіади. З ним було цікаво боротися, бо на попередніх міжнародних змаганнях я поступився йому місцем для виходу у фінал. Тому виграти у нього для мене принциповим завданням.

Вже у фіналі моїм противником був діючий чемпіон з Туреччини. З ним я теж раніше зустрічався на прем’єр-лізі в Туреччині. Тоді програв йому з рахунком 2:2, а тепер переміг його з рахунком 2:0.

– Які переваги дає спортсмену золота медаль?

– Це статус – сходинка, яку першочергово досягають у спорті. Знаю, що я реалізувався, але надалі маю великі цілі й цим пишаюся.

Насправді на цих змаганнях я здобув ліцензію на європейські ігри, які відбудуться в червні. Їх організовує всесвітній олімпійський комітет для усіх олімпійських видів спорту.

Це дуже важливо, бо на попередніх Європейських іграх я був глядачем та вболівав за свого наставника Чеботаря. Він там здобув бронзу. Цього разу мені вдалось разом з ним потрапити на Європейські ігри – будемо разом здобувати золото.

Коли я здобув нагороди в юніорських категоріях чемпіонатів Європи та на дитячих прем’єр лігах, мені вдалося потрапити на першу сходинку світового рейтингу спортсменів у віці 16-17 років. Дорослу категорію я починав з 80 місця в рейтингу, а зараз маю шосту позицію. Впевнено крокую до першого місця.

“Зараз я навчаю карате дітей з 5 років. У мене як в тренера вже є нагороди за міжнародні змагання моїх учнів. Дуже цим пишаюся. Радий, що маю змогу виховувати молоде здорове покоління”.

– Скільки ти вже займаєшся карате?

– Я прийшов у цей спорт у сім років, але професійно почав займатися карате понад шість років тому. Цьому спорту віддаюся повністю, тому до цієї медалі в мене була довга дорога. Можна сказати, що йшов до неї 14 років.

“Звісно, це не остання моя ціль, а лише початок. На чемпіонаті Європи, ми лише поклали галочку, надалі потрібно підтверджувати цей титул”.

– На яких змаганнях ти представляв Чернівецьку область?

– Це був чемпіонат Європи. До цього змагався на молодіжному чемпіонаті світу. Тоді мені не вдалося взяти медаль. Восени матиму шанс поїхати знову на чемпіонат світу, але вже дорослий. Там спробую поборотися за медаль та статус чемпіона світу.

Звісно, до цих турнірів, проходив проміжні етапи на міжнародних змаганнях та національних турнірах. П’ять разів виграв чемпіонат України. Вдалося підтвердити, що я кращий кандидат у збірну зі своєї категорії.

"Топові спортсмени конкурують на високих змаганнях" – чемпіон Європи з карате Андрій Заплітний: інтерв'ю
Андрій Заплітний разом з іншими спортсменами з України. Джерело: instagram/zaplitnyi_andrii

– Дорослий чемпіонат називають твоїм “золотим” дублем. Що це означає?

– В Україні я перший, хто серед чоловіків зміг привезти з чемпіонату Європи дві золоті нагороди в індивідуальному та командному куміте.

“Ми з командою вибороли перше місце на чемпіонаті Європи вперше. Це довгі роки спільних зусиль усієї федерації карате України. Наша чоловіча стінка цьогоріч перемогла у фіналі таких титулованих спортсментів як французи”.

Звісно, у нас у фіналі була дуже цікава конкуренція, адже ми поступилися на перших двох поєдинках. У третьому мій тренер та спортсмен Валерій Чоботар виборов перемогу. Так дав мені та Станіславу Воруні шанс позмагатися за золото. Він дав нам віру в перемогу, а далі ми зробили свою роботу.

– Скільки учасників було у збірній України та в яких категоріях змагалися?

– В команді є п’ять основних учасників, які виходять на поєдинок, та двоє запасних. З Чернівців на чемпіонаті Україну представляли двоє каратистів.

У мене категорія 75 кілограмів, тобто середньовагова. Вона вважається найскладнішою у світі, бо там найважча конкуренція. У моїй категорії був олімпійський чемпіон молодіжної олімпіади, яка проходила у Буенос-Айресі. Також олімпійський чемпіон дорослої олімпіади, яка відбувалась в Токіо.

– Як відбувалися поєдинки на чемпіонаті Європи?

– Спочатку я потрапив у фінал за результатами індивідуальних поєдинків. Наступного дня ми мали командні змагання, на який я мав виступати п’ятим номером. Так склалося, що до мого бою черга не дійшла, бо хлопці справилися без мене – вони вибороли перемогу й ми потрапили у фінал. Там я змагався четвертим.

– З ким змагатися було найважче?

– Найважчий поєдинок був за вихід у фінал з бельгійцем. Я вів поєдинок, але на останніх секундах противник зміг взяти бал. Я мав 4 секунди, щоб обійти його. Мав перевагу. Оскільки перший бал взяв я, то зміг виграти цей поєдинок.

“Це було важко не лише через сильного конкурента, але й морально. Бо перші два півфінали та фінали чемпіонату Європи я програв. Цей був для мене вирішальним та остаточним, щоб покласти крапку. Довести, що я гідний битися у фіналі”.

Вже у фіналі теж мав непростого противника. Суперник був набагато старшим та досвідченішим за мене. Також був фаворитом цієї категорії. Але у фіналі я зробив усе можливе згідно з нашим з тренером планом – все вийшло.

"Топові спортсмени конкурують на високих змаганнях" – чемпіон Європи з карате Андрій Заплітний: інтерв'ю
Андрій Заплітний разом з одним з тренерів Андрієм Лазоренком. Джерело: instagram/zaplitnyi_andrii

– Що відчув, коли виграв золоту медаль?

– Чесно, не можу передати ці відчуття та емоції. Певно, їх зрозуміє лише той спортсмен, який це пережив. Але ця медаль була довгоочікуваною.

Коли виграв це золото, наче видихнув з полегшенням. Сказав собі: “так, я дійсно це зробив”. Це не було випадковістю, бо знаю, яку я роботу проробив, і чого вартує ця золота медаль.

“У нас олімпійська система змагань. Якщо ти програв, то одразу вилітаєш. На цих змаганнях я не програв жодного поєдинку та виграв два золота – це 100% результат”.

 

 

Що відомо

  • Андрій Заплітний представляє на змаганнях Чернівецьку область.
  • Євро-2023 з карате — перший турнір рівня чемпіонатів світу чи Європи, на якому виступив Заплітний. Перед цим він змагався лише на молодіжних та юніорських змаганнях цього рівня та здобув три бронзові медалі — у 2019, 2020 та 2021 роках.
  • У юніорських змаганнях чемпіонату Європи та категорії до 20 років Андрій виборов три бронзові нагороди — на етапах Прем’єр-ліги з карате у Каїрі (2021 рік), а також у Макінтоші та Баку (2022 рік).
  • Чемпіонат Європи з карате — другий турнір для Заплітного у 2023 році. У січні каратист виступив у Каїрі, однак не здобув на змаганнях жодної перемоги.
  • В оновленому рейтингу після чемпіонату Європи Заплітний займає шосте місце у вазі до 75 кг.

Джерело: Суспільне Чернівці

peredplata