Найбільші футбольні трансфери літа 2024 – топ-10 переходів

Літо в футболі – це не лише пауза в клубних турнірах та матчі збірних, а й активна підготовка до наступного сезону. Саме в цей час зазвичай відбуваються найбільші футбольні трансфери. Взимку частота гучних та дорогих переходів у найсильніших лігах Європи нижча, оскільки вони не мають тривалої перерви.

До початку змагань у лігах топ-5 лишається близько місяця, тож клуби активно готуються до змагань. Вони підсилюють проблемні позиції, позбуваються гравців, які не відповідають поточним вимогам. Цього літа насправді сенсаційних футбольних трансферів ще не було, але кілька цікавих переходів вже відбулося.

Топ-10 найдорожчих трансферів Європи влітку 2024 року

За даними Transfermarkt, відомого футбольного порталу, присвяченого трансферам, найдорожчими угодами літа 2024 стали такі переходи гравців:

  1. Майкл Олісе. 22-річний вінгер, який виступає за збірну Франції, перейшов з англійського Крістал Пелас до німецької Баварії за 53 млн євро.
  2. Дуглас Луис. Бразильський півзахисник у віці 26 років змінив англійську Астон Віллу на італійський Ювентус, а в зворотному напрямку відправилися 51,5 млн євро.
  3. Ендрік. Бразильський 18-річний форвард відправився з рідного Палмейрас до мадридського Реалу за 47,5 млн.
  4. Макс Кілман. 27-річний англійський центральний захисник, що має українські корені, змінив Вулверхемптон на Вест Хем за 47,5 млн євро. Поки що це найдорожчий внутрішній перехід в АПЛ цього літа.
  5. Ян Матсен. Нідерландський ЛЗ (27 років) змінив Челсі на Астон Віллу. Розмір компенсації у перерахунку на євро склав 44,5 млн.
  6. Арчі Грей. Юний (18 років) англійський ЦПЗ пішов на підвищення з Лідса в Тоттенхем. Угода обійшлася «шпорам» в 41,25 млн, якщо рахувати в євро.
  7. Еліот Андерсон. 21-річний ЦПЗ, який ще може обирати між збірними Англії та Шотландії, переходить з Ньюкасла до Ноттінгема за 41,2 млн євро.
  8. Кіран Дьюсбері-Голл. Ще один англійський ЦПЗ, але 25-річний, переходить з Лестера до Челсі за 35,4 млн євро.
  9. Янкуба Мінте. 19-річний правий вінгер з Гани змінює Ньюкасл на Брайтон. Вартість цього переходу склала 35 млн євро.
  10. Ігор Тьяго. Замикає десятку 23-річний бразильський нападник, який переходить з бельгійського Брюгге до англійського Брентфорда за 33 млн євро.

До головних трансферів літа можна також віднести перехід Кіліана Мбаппе з ПСЖ до Реала. Але, оскільки футболіст пішов вільним агентом по завершенні контракту, «вершковим» не довелося платити за гравця.

Ліга чемпіонів 2024 вже готується до старту

Через наближення сезону у клубів лишилося не дуже багато часу для організації нових переходів. У найкращому положенні знаходяться лідери чемпіонатів, що стартують наприкінці серпня. Адже Ліга чемпіонів 2024 розпочне основний етап аж у вересні, тож часу на підготовку вистачає.

Інша ситуація в клубах, які мають кваліфікуватися до єврокубків через відбір. Ім потрібно підсилюватися якомога швидше. Адже кваліфікація Ліги чемпионів 2024 стартує вже в липні. Але, оскільки такі клуби зазвичай не мають великих грошей, очікувати від них сенсаційних трансферів навряд чи варто.

Автор sport.ua: Сергій Циба

peredplata