У Чернівцях учаснику бойових дій допомогли добитися компенсації за відпустку

Ненарахування та невиплата грошової компенсації за відпустку учаснику бойових дій – актуальне питання, з яким військовослужбовці часто звертаються до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.                                                                        

Клієнт місцевого центру А. розповів, що його звільнили з військової служби у запас і виплатили різноманітні компенсації та допомоги, що передбачені законом.  Проте, грошової компенсації за невикористану додаткову відпустку як учаснику бойових дій за період з 2015 по 2019 роки жодним наказом військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріату не передбачалось та не було сплачено. Чим і були порушені законні права позивача.          Зібравши всі необхідні докази, адвокат Вадим Пастух, якому доручили допомогти громадянину А., звернувся з позовною заявою до Чернівецького окружного адміністративного суду.28 лютого 2020 року суд позовну заяву задовільнив у повному обсязі. Зокрема, він визнав протиправною бездіяльність Чернівецького обласного військового комісаріату Міністерства оборони України щодо ненарахування та невиплату громадянину А. грошової компенсації за невикористані календарні дні додаткової відпустки як учаснику бойових дій за період з 2015 року по 2019 рік. Суд зобов’язав Чернівецький обласний військовий комісаріат нарахувати та вплатити позивачу відповідну грошову компенсацію.

 
 

Довідково:

Згідно із ст.12 ЗУ «Про  статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено ряд пільг для учасників бойових дій, серед яких є право УБД на використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік.

Відповідно до ч.14 ст.10-1 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у рік звільнення зазначених в абзацах першому та другому цього пункту військовослужбовців зі служби у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.

П.3 розділу ХХХІ Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07.06.2018 №260 встановлено, що у рік звільнення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), звільненим з військової служби за віком, станом здоров’я, у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі, у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, які не використали щорічну основну відпустку або використали частково, за їх бажанням надається відпустка із наступним виключенням зі списків особового складу військової частини та виплачується грошове забезпечення у розмірі відповідно до кількості наданих днів відпустки або виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, в тому числі за минулі роки.

 
 

Іншим військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які звільняються з військової служби, за їх бажанням надається відпустка із наступним виключенням зі списків особового складу військової частини тривалістю, що визначається пропорційно часу, прослуженому в році звільнення за кожен повний місяць служби, та за час такої відпустки виплачується грошове забезпечення або виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, в тому числі за минулі роки.

Грошове забезпечення за період відпустки виплачується до дня закінчення відпустки включно на підставі наказу командира військової частини.

peredplata