Білорусь: Лікар з Вітебська: У нас воєнний стан, тестів немає, людей класти нікуди.

Відверта розмова жителя Вітебська, родич якого лежить в одній з лікарень міста, з лікуючим лікарем.

З діалогу добре зрозуміла ситуація, яка склалася в обласному центрі сьогодні. Немає тестів для діагностики коронавируса, немає місць в лікарнях. Ми розшифрували частину відеозапису, яку нам прислали. Цілком розмова дивіться на нашому каналі в YouTube.

– Скажіть, чому мене не розподілили з самого початку в лікарню, щоб взяти тести?

– Ви у мене питаєте?

– А у кого мені спитати?

– У мене є головлікар, начмед, будь ласка! Це моє керівництво, я тільки виконую. Я виконавець, розумієте? Я доктор. У мене вказівка, наказ по лікарні. Усе. Це не я придумав. Пам’ятайте, я вас розвів? Пам’ятайте по палатах? Так чи ні?

– Так.

– А потім надійшла нова партія, куди їх покласти? Вас знову зібрали в купу, а їх в інші палати, щоб контакти з іншими виключити, було так?

– Добре, ми цілий тиждень провели, все палати були порожні, наша одна палата і ми лежали тиждень з вірусним хворим. Хоча можна було нас розкласти.

– Звідки я знав, що у нього Covid-19? Аналіз коли прийшов? Скажи мені відповідь будь ласка? Як я міг це попередити хлопці? У вас взяли аналіз. Якого числа взяли?

– Двадцять першого.

– Ну, аналіз прийшов практично через шість днів.

– Тридцятого. Більше тижня ми лежали взагалі без цього, днів п’ять точно лежали.

– Чи не було тестування, проблема і зараз проблема з тестуванням. Ще більше ніж тоді.

– А кричать, що тести вже є.

– Слухайте хлопці, що у вас кричать? Хто кричить?

– Президент Республіки Білорусь.

– Я розумію, ну ви ж почитайте інші якісь джерела, я не знаю …

– Чого ми нервуємо? Я не розумію, це ж не від мене виходить, заради Бога. Я ж кажу, я тобі ще краще зробив, розвів тебе в іншу палату, добре все, прекрасно. Надійшла нова партія. Дивіться, що сталося, все місто завантажений пневмонією, “корони” дуже багато. Майже всюди корона. Хворих дівати нікуди, вчора вже повезли чисто одні “корони”, підтверджені в хірургічне відділення, забили, ложить нікуди. Що зробили далі, неврологічне відділення, чуєш мене?

– Так я чую.

– Неврологічне відділення, дихати важко, негативних перевели сюди, а з міста позитивних завантажили вже неврологічне відділення. Ти розумієш, що відбувається? Це я все це роблю?

– Я зрозумів. Я розумію все це.

– Так чого ти мене знімаєш? Я пояснюю, що це глобальні справи, це не справа одного цього відділення, ми не можемо розібратися. Правильно, коли ви вчинили, перші десять чоловік, палати були порожні, тому що ми чекали надходження, і воно почалося, це надходження. Через тиждень. Розраховували, що це невеликий сплеск, ми вас пролікуватися, випишемо і тоді інших запустимо. А бачите, що сталося? Більше скажу, вчора питання стояло щоб сюди навіть могли з Covid-19 покласти. Людей ложить нікуди, розумієте? Ну не готові ми до цієї епідемії? виходить, не готові. Це ж треба було якось передбачати, це не моя проблема і ви це прекрасно розумієте, ось ці ось всякі переклади.

– Я до вас претензій ніяких не висуваю …

– Так я вам просто пояснюю. Ось ви говорите, що у пресі президент обіцяє одне, пише інше, але ми ж в реальному житті живемо, ви ж розумна людина, оцінюєте, бачите, що відбувається.

Я ще раз пояснюю, у нас військовий стан, все місто забитий пневмоніями, все місто забитий пневмоніями. Це не звичайна ситуація, щоб проктолог лікував пульмонологічних хворих, це нормально чи ні? Але така ситуація виникла. Докторів немає, завтра прийде ще один доктор, але він теж проктолог. Слава богу, вийде з лікарняного і тоді, це ще добре, що тут є. Пишуть, що в Бресті, поклали хворих, поверх завантажили, а лікарів не було. Ось вам і на, розумієте яка ситуація?

– Просто зараз ситуація, яка в країні у нас і в медицині, я не знаю, коли така ситуація була, чума якась. Всесвітня пандемія.

Ось включили, вчора було два або три тести на все відділення, сьогодні у нас вже дванадцять тестів, це прогрес. Ось друга партія, що після вас надійшли, ми не зробили нікому, ну може одному – двом. Всі вони лежать не тестовані з першого числа. Немає тестів, якби були, я б їх направо і наліво робив. Ні. І це не від мене залежить. І керівництво наше про це знає, значить і ще вище знають, що немає цих тестів. Гаразд, ми тут повітря ганяємо і більше нічого.

peredplata