Про вибух у Бейруті

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Блюсселя:
-За шість років до того, як у вівторок у Бейруті в результаті руйнівного вибуху загинули щонайменше 100 осіб і були поранені понад 4000 чоловік, морський аналітик Михайло Bойтенко публічно попередив, що в доках міста нудиться російська “плавуча бомба”.
Системи морського моніторингу відстежували судно Rhosus в порту в Бейруті ще у вересні 2013 року. Судно мало молдовський прапор, вантаж зазначено, як «сільськогосподарські товари».
Вантаж нітрату амонію в 2750 метричних тонн мав в основному використовуватися для добрив або вибухових речовин великої потужності. Для порівняння: під час вибуху в Оклахома-Сіті в 1995 році було використано менше двох метричних тонн нітрату амонію.
Російське вантажне судно зайшло в порт в Бейруті з невідомих причин, можливо, після зіткнення з неприємностями в морі по дорозі з Грузії в Мозамбік. Влада Бейрута заблокувала його відхід, а небезпечний вантаж був вивантажений у склади порту Бейруту.
Михайло Войтенко, російський морський аналітик з Таїланду, попередив в липні 2014 року, що судно, яке, за його словами, належить російському оператору, фактично є «плавучою бомбою».
Войтенко сказав, що власники корабля покинули корабель і його команду, а ліванська влада не змогли захистити смертельний вантаж. «При зберіганні вибухових речовин, таких як амоній, потрібно дотримуватися безліч обмежень, норм і правил, але вони просто зберігали їх на складі і забували про це», – сказав він.
Російський капітан покинутого корабля Борис Прокошев і три українських члена екіпажу Валерій Лупол, 3-й механік Андрій Головёшкін і боцман Борис Мусінчак були змушені залишитися на кораблі зі смертельним вантажем після того, як інші шість членів екіпажу були звільнені.
Вони звернулися із закликом звільнити їх, написавши листа російським і українським журналістам в групі, яка підтримує моряків.
«Судновласник кинув судно. У власника вантажу є аміачна селітра в трюмі », – написав Мусінчак в електронному листі до Фонду допомоги морякам Ассоль і в дипломатичні служби України. «Це вибухонебезпечна речовина … Так ми живемо безкоштовно на пороховій бочці 10 місяців».
Потім, як повідомляється, суд Лівану дав дозвіл на вивантаження вантажу, але не раніше, ніж моряки знайдуть покупця для цього товару.
У середу Прокошев з’явився на російському телебаченні, наполягаючи на тому, що навіть адвокат, який намагався звільнити їх, був корумпованим і не дбав про долю аміачної селітри. «З якоїсь причини вантажоодержувач не підняв палець, щоб витягнути свій вантаж», – сказав він.
Судно належало і управлялося російським громадянином Ігорем Гречушкіним, який в даний час перебрався на Кіпр.
Beirut Ignored Public Warning There Was a Russian ‘Bomb’ at the Port

peredplata