Буковина у переліку областей з найвищим зростанням смертності: з 10–15% до 20–25% за останні п’ять місяців.

22 грудня Держкомстат опублікував показники смертності в розрізі областей. 

Оскільки кількість населення України постійно зменшується, буде правильно рахувати не абсолютні показники смертей, а смертність на душу населення. 

Але повернімося до областей, у яких уже п’ять місяців спостерігається найвище зростання смертності, — Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської та міста Києва. З 10–15% зростання смертності тут сягнуло 20–25%, а подекуди — 30%.

Наочніше це демонструють графіки по областях. 

 Немає опису світлини.

Причини такого значного зростання надлишкової смертності очевидні — COVID-19. При цьому через недостатнє тестування кількість офіційно зафіксованих від ковіду смертей утричі нижча від надлишкової смертності. Докладніше про це — у статті Ігоря Іванова та Ігоря Бровченка.

На жаль, очікувати, що картина поліпшиться, навряд чи варто. Навпаки. У листопаді смертність від ковіду зросла ще більше, а отже більше й надлишкових смертей. Якщо у жовтні їх було 9205, то в листопаді може бути 10–15 тисяч. 

 Щодня ми втрачаємо життя сотень наших співвітчизників: у жовтні — 300 людей на день, у листопаді — близько 400–450, а в грудні може бути 500 смертей кожного дня. Лікарні переповнені. Пацієнтів виписують додому з аномально низькою сатурацією. Волонтери панічно шукають кисневі концентратори, щоб не дати людям померти. Але допомогти, на жаль, устигають далеко не завжди й не всім. 

 Тим часом біля Офісу президента, «турбуючись про народ», встановлюють карусель та ковзанку, сперечаються про капелюх на ялинці, і ніхто не впроваджує локдауну, заспокоюючись офіційними, часто дивно непослідовними цифрами про нові випадки зараження. Мінздоров’я будує замки на піску, плануючи в наступні два роки вакцинацію невеликої частини населення вакциною з 70-відсотковою ефективністю і шкрябаючи по засіках доброзичливих до України країн у пошуках надлишків. 

АВТОР

Джерело:  Рівень смертності в Україні – Статистика смертності в регіонах – новини України (zn.ua)

peredplata