Лікарі, журналісти та освітяни: кого Буковина втратила у 2020 році

 

Журналісти ІА АСС запропонували згадати та вшанувати пам’ять буковинців, життя яких обірвалось у році, що минає. 2020 рік видався надзвичайно важким у всіх сенсах.

 

Він назавжди забрав із собою багатьох видатних постатей, які були частинкою історії Чернівців та Буковини.

 

Не стало буковинців, які навчали, тренували, захищали нас та наші родини. Не стало людей, які інформували нас про щоденні події та були серед перших на полі бою за наше здоров’я. З глибоким сумом цьогоріч буковинці сприйняли звістки про смерть цих людей.

 

 

28 січня 2020 року на робочому місці помер Федір Баранецький – лікар вищої кваліфікаційної категорії. Під його керівництвом на високому рівні виконувалися складні оперативні втручання на щитоподібній залозі, органах грудної клітки та черевної порожнини, товстій кишці, кровоносних судинах.

 

 

31 березня 2020 року під час бойових дій у Донецькій області від вогневого поранення загинув 23-річний командир взводу 10 гірсько-штурмової бригади Олександр Маланчук. Військову службу в бригаді Олександр проходив з 18 липня 2019 року. Був командиром 3-го гірсько-штурмового взводу 1-шої гірсько-штурмової роти військової частини А3029.

 

 

6 квітня 2020 року, на 73-му році життя від коронавірусу помер експрезидент чернівецького спортивного клубу «Буковина» Василь Федорюк. Василь Олександрович був президентом буковинського клубу 1993-1998, 2007-2010 роках.

 

 

9 квітня 2020 року перестало битись серце Заслуженого журналіста України Миколи Палійчука. Майже 40 років свого життя він присвятив роботі у Чернівецькій обласній державній телерадіокомпанії. Микола Палійчук був автором і ведучим циклу передач у прямому ефірі «Алло, вас слухають!» на радіо «Буковина», власним кореспондентом «Українського радіо». Член Національної спілки журналістів України. Нагороджений грамотами Держтелерадіо України, медаллю «Ветеран праці», Указом Президента йому присвоєно звання «Заслужений журналіст України». Своє творче життя від підсумував у документально-художній книзі «Скажи правду, навіть якщо й не можна».

 

 

3 серпня 2020 року у Чернівцях помер президент автомобільного клубу «Буковина» Іван Мельничук. Працюючи спочатку віце-президентом, а згодом й очоливши автоклуб, він організовував автопробіги, паради ретро-автомобілів, вуличні перегони на вулиці Калинівській у День міста. Крім того, клуб сприяв проведенню спортивних змагань з авто- та мотоспорту, а сам Іван Георгійович був суддею національної категорії з автоспорту.

 

 

20 серпня 2020 року у Чернівцях на 73-му році життя після важкої хвороби відійшов у вічність один з провідних буковинських морфологів, доктор медичних наук, професор кафедри анатомії людини ім. М.Г. Туркевича Буковинського державного медичного університету Богдан Макар. У 2001 році очолив кафедру анатомії людини, якою завідував до 2014 року. За час роботи в університеті опублікував близько 400 наукових праць, автор багатьох патентів, інформаційних листів, навчальних посібників, навчально-методичних рекомендацій. Нагороджений дипломом виставки досягнень народного господарства України за розробку оперативного методу лікування «Дакріоцистоантростомія».

 

 

21 серпня 2020 року не стало колишньої очільниці управління освіти Чернівецької міської ради та заступниці директора фахового коледжу БДМУ Валентини Малишевської. Більше 40 років свого професійного життя присвятила освітянській сфері. Працювала у Луковецькій школі, у Чернівецькій середній школі №12, у Чернівецькій школі-інтернаті №4, заступником директора середньої школи №34 м. Чернівці. Упродовж 10 років очолювала профспілку працівників освіти м. Чернівців. З 2005 по 2014 рік очолювала Управління освіти Чернівецької міської ради. З вересня 2018 року – заступник директора фахового коледжу БДМУ з навчальної роботи.

 

 

18 вересня 2020 року перестало битися серце Мірчі Лютика. Він народився 29 травня 1939 р. у селі Йорданешти. Закінчив Чернівецьке педагогічне училище та історико-філологічний факультет Кишинівського університету. Працював вчителем у Молдові. З 1967 до 2003 році працював в обласній газеті «Зорілє Буковіней». У 1962 р. Мірча Лютик уперше надрукував вірші румунською мовою. Він був автором численних збірок поезій. Лауреат премії «Міхай Емінеску» Академії Наук Румунії – найвищої нагороди на рівні румуномовних літераторів. Один із засновників Товариства Румунської Культури «М.Емінеску» (1989), яке очолив у 1996 році.

 

 

21 вересня 2020 року у Чернівцях помер історик, публіцист, доктор історичних наук, професор кафедри Історії України факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ Петро Брицький. Відомий дослідник пропрацював у ЧНУ понад 40 років.

 

 

27 вересня 2020 року не стало відомого чернівецького журналіста Олег Тудана. Він був кореспондентом «1+1» в Чернівцях. Три роки тому Олег переніс операцію з видалення злоякісного новоутворення. А пів року тому лікарі діагностували в нього рецедив раку. Провели опромінення та хіміотерапію. У липні 2020 року Олег потерпав від сильного болю. Допомогти йому могла імунотерапія, одна ін`єкція якої коштувала 130 тисяч гривень. Друзі, рідні, знайомі та просто небайжужі люди допомогли зібрати кошти, аби розпочати лікування. Проте хвороба виявилась сильнішою.

 

 

28 вересня 2020 року у Чернівцях на 75-му році життя, нестало заслуженого тренера України з легкої атлетики Дениса Тищука. Онкологічне захворювання в нього виявили вже на четвертій стадії і врятувати його життя лікарі не зуміли. Протягом життя він виховав чемпіонів світу з бігу на 100 кілометрів, спортивного орієнтування, призерів Європейських змагань, учасників Олімпійських ігор та рекордсменів України.

 

 

25 жовтня 2020 року у Чернівцях помер відомий журналіст, письменник та фотохудожник Василь Бабух. Він працював у газетах «Молодий буковинець», «Радянська Буковина», «Буковинське віче». Очолював кореспондентський пункт газети на будівництві Дністровської ГЕС. 12 років був власним кореспондентом газети Верховної Ради України «Голос України» в Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Закарпатській областях. Василь Бабух писав вірші та тексти для пісень відомих українських композиторів. Він був добре знайомий із Володимиром Івасюком, написав слова до пісні «Світ без тебе», яку виконували Василь Зінкевич та Софія Ротару. Понад тридцять років він займався художньою фотографією. Роботи Бабуха демонструвалися на українських та міжнародних виставках, зокрема у Польщі, Австрії, Німеччині.

 

 

19 листопада 2020 року від COVID-19 не стало головного лікаря Чернівецького обласного діагностичного центру, Заслуженого лікаря України, організатора і управлінця охорони здоров’я вищої кваліфікаційної категорії, депутата Чернівецької обласної ради IV та VI скликань Анатолія Вдовічена.

 

27 листопада 2020 року помер багаторічний керівник, наставник Чернівецького багатопрофільного ліцею №4 Мирослав Починок. Про це повідомили на сторінці ліцею у Facebook. «Глибоко сумуємо, співчуваємо родині. Світла пам’ять нашому директору. Він завжди залишиться в наших серцях», – йдеться у дописі.

 

 

29 листопада 2020 року у Чернівцях не стало ще одного освітянина – директора загальноосвітньої школи №4 Івана Тивоняка. Про це повідомили на Facebook-сторінці закладу. «Трагічно обірвалося життя прекрасного керівника, чудового педагога, талановитого, найдобрішого і найщирішого директора школи Івана Тивоняка. Вся шкільна родина сумує, досі не ймемо віри, що це сталося. Нам так не вистачатиме його підтримки, розуміння, щирої поради», – йдеться у повідомленні.

peredplata