В Україні можуть різко впасти пенсії – міністр соцполітики

Україна повинна вирішити питання запровадження накопичувальної пенсійної системи, яка буде існувати паралельно з нинішньою. В іншому випадку виплачується в країні пенсія через 30 років зменшиться в півтора раза і становитиме всього 18% від зарплати.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебнаповідомляє пресслужба Міністерства.

«У країні з такою демографічною ситуацією, тіньовим ринком праці та трудовою міграцією, як в Україні, не може існувати тільки солідарний рівень пенсії. Він завжди буде недофінансованим. Якщо нічого не міняти, через 30 років пенсія становитиме не більше 18% заробітної плати. Зараз-29%. А раніше було навіть 56%», – розповіла міністр.

Обов’язковий накопичувальний пенсійний рівень з 2022 року буде впроваджений в Україні для людей з важкими та шкідливими умовами праці. Для всіх інших накопичувальна система буде введена з початку 2023 року.

«Сума внеску на початку складе всього 2% зарплати щомісяця. Тому це не вдарить по гаманцю людей. Додатково до цих внесків на свій рахунок кожного учасника системи 2% щомісяця платитиме роботодавець. Отже, людина відразу отримає вдвічі більше, ніж перерахував сам», – додала Лазебна.

Нагадаємо, 17 лютого Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2021 рік. Бюджет ПФУ сформований з дефіцитом у 21,723 млрд грн.

peredplata