У Чернівцях ініціативний рух “Екорейдери” прибирав єврейське кладовище

У Чернівцях ініціативний рух “Екорейдери” прибирав єврейське кладовище. На толоку прийшли майже 20 людей.

Прибирання розпочалось вранці. Людям роздали інструменти та рукавички. Місце, яке будуть розчищати, напередодні обрали голосуванням. За словами учасника руху Романа Іваніцького, це друге прибирання на кладовищі.

“Ми раніше розчистили перший фасадний ряд цвинтаря. Думаю, це може допомогти залучити більше людей — вони бачать результат нашої роботи”, — каже Роман.

екорейдериСуспільне Буковина. Екорейдери розчищають обрану ділянку.

Екорейдери розчищають пам’ятники від чагарнику та прочищають доріжки між могилами. Планують прибирати кладовище послідовно невеликими ділянками.

За словами волонтера Олександра Науменка, це нетипова робота для них, адже зазвичай вони прибирають сміття у скверах та громадських просторах.

“Тут треба сапати, різати кущі. Якщо людям сподобається ця робота — прийдемо ще. Бо наші рейди — це першочергово можливість зробити спільну справу з крутими людьми, а прибрати — це другорядне”, — каже Науменко.

Зазвичай рейд триває до трьох годин. У кінці його учасники роблять спільне фото. За словами Науменка, люди часто приходять, бо бачать світлини з прибирань у соцмережах своїх друзів. Також екорейдери ведуть свої спільноти в соцмережах. Там анонсують прибирання.

“Рух починався з двох людей. Так було понад рік тому. Зараз на наших прибираннях побувало приблизно 100 людей. Вони приходили у різний період. Декотрі щосуботи прибирають”, — каже Науменко.

З інвентарем допомагають підприємці, а також їх закуповують за донати чернівчан. Толоку організовують щосуботи. За словами учасника руху Романа Іваніцького, хочуть долучити до прибирань на єврейському кладовищі людей з єврейської громади міста. З ними планують прибирати у неділю.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata