Вперше у Чернівецькому драмтеатрі покажуть виставу за меценатські кошти «Сіді Таль. А ідише нешуме»

Непересічна подія, присвячена пам’яті зірки Сіді Таль!
 
Вперше у Чернівецькому обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської створюють виставу за меценатські кошти. На 25-26 червня запланована прем’єра «Сіді Таль. А ідише нешуме», що в перекладі з ідиш – «Сіді Таль. Єврейська душа».
 
Меценатом став племінник української акторки та співачки єврейського походження Давид Гуттманн. Наразі він проживає у Німеччині, але Давид – чернівчанин . Усе своє життя на Буковині він провів поряд із видатною Сіді Таль та її чоловіком Пінхасом Фаліком. Він ходив з ними на репетиції, подорожував та супроводжував на різні культурні події. Фактично Сіді Таль та Пінхас Фалік виховали Давида, розповідає головна режисерка театру Людмила Скрипка. Вона каже, що Давид Гуттманн – людина вдячна і завжди мріяв започаткувати творчий проєкт у пам’ять про Сіді Таль, тим паче, що цьогоріч, 8 вересня, виповнюється 100 років від дня народження відомої акторки та співачки.
 
Прем’єрою цієї вистави планують закрити театральний сезон. Її актуальність сьогодні важко переоцінити, впевнені творці. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення росії в Україну, ця вистава зазвучала зовсім по-іншому.
 
– Може здатися, що історія про євреїв, мову ідиш зараз недоречна, але виявляється, що вона дуже навіть потрібна. На часі саме єврейське питання, коли представник рф Лавров розповідає різні нісенітниці. Ось, будь ласка, обласний академічний український театр готує виставу, де головні персонажі – євреї, де показано єврейський театр, звучить мова ідиш, якою не дозволяли розмовляти. І ми піднімаємо це питання, у той час коли дехто намагається звинуватити нас у фашизмі і нацизмі, – каже Людмила Скрипка.
 
Крім того, це історія про любов, стосунки, важкий творчий шлях двох видатних особистостей. На прикладі Сіді Таль та Пінхаса Фаліка ми вкотре переконуємося, що, як би не складалося життя, які б труднощі не виникали, а боротися треба завжди і жити, жити на повну силу. Цей досвід дуже важливий сьогодні.
 
Одним із консультантів творчої групи став відомий український піаніст, музикант, актор та композитор Майк Кауфман-Портніков. Він вважає, що Сіді Таль та Чернівці – це не просто актуальна тема для театру, вона має бути засадничою. Адже ця видатна співачка – родзинка світової культури.
 
– Чернівці можна було б назвати містом Сіді Таль, як і містом Івасюка. Сіді Таль – це важлива ознака культури, поєднання єврейства та українства в єдине. Тому ця вистава – не просто на часі, вона кричить наскільки є актуальною. Крім того, це можливість позбутися меншовартості та показати, що таке Чернівецька філармонія, яким було місто і що тут відбувалося. Як увесь світовий бомонд проходив через Чернівці і як, нарешті, він має сюди повернутися!, – каже Майк Кауфман-Портніков. – Сіді Таль та Пінхас Фалік – це стовп українського творчого мистецького менеджменту. Це абсолютно окрема галузь. Фалік вмів так зробити, щоб до нього у Чернівці просилися приїхати. Це було неймовірно. Ця вистава, перш за все, йде як єврейська тема, але, мені здається, що вона матиме другу серію. Коли вийде за межі суто єврейського погляду і опиниться на європейсько-світовому рівні, – вважає Майк.
 
Роль Сіді Таль у виставі виконуватимуть три актриси, адже творці прагнуть показати життя видатної співачки у різному віці.
Режисерка-постановниця – народна артистка України Людмила Скрипка. Асистент режисера – заслужений працівник освіти України Андрій Циганок, художниця-постановниця – Наталія Тарасенко. Балетмейстер – Мирослава Воротняк, композитор – Володимир Шнайдер.
 
На прем’єру чекають самого мецената, племінника Сіді Таль, Давида Гуттманна.

peredplata