Чернівецький драмтеатр завершує театральний сезон прем’єрою вистави “Сіді Таль. Аідише нешуме”

СІДІ ТАЛЬ. АІДИШЕ НЕШУМЕ

На завершення 91-го театрального сезону Чернівецький облмуздрамтеатр ім.О.Кобилянської готує прем’єру вистави “Сіді Таль. Аідише нешуме” за ідеєю та на меценатські кошти племінника артистки Давида Гуттманна, авторства сучасної драматургині Неди Нежданої.

          “Аідише нешуме” в перекладі з ідишу означає – “єврейська душа”. Саме так можна сказати про артистку єврейського театру, видатну чернівчанку Сіді Таль, якій цього року виповнюється 110 років. Вона була зіркою свого часу і залишається нею в світовій культурі, поєднавши єврейство та українство в єдине. Разом зі своїм чоловіком Пінхасом Фаліком вони пройшли важкий творчий шлях. Їхнє кохання тривалістю у 58 років, на тлі трагічних подій історії ХХ століття, стало справжнім гімном найвеличнішому з почуттів. Це зіркове подружжя на власному прикладі довело, що, як би не складалося життя, які б труднощі не виникали, а боротися треба завжди і жити на повну силу.

          З початком повномасштабного вторгнення в Україну тема єврейства набула актуальності. Знищення одним народом іншого, боротьба за свою гідність, за свободу та вільну творчість – ці виклики знову постають перед нами. І ми знаємо, що зможемо їх подолати. Завдяки виставі “Сіді Таль. Аідише нешуме” глядачі більше дізнаються про головних героїв, їхні тріумфи і поразки, пізнають епоху і час, в які випало жити, любити, творити цим двом видатним особистостям, побачити у трагічному смішне, а в комічному важливе.

 

          Роль Сіді Таль у виставі виконуватимуть три актриси одночасно: заслужені артистки України Лариса Попенко та Валентина Головко, і артистка драми Мар’яна Тимчишин,  адже творці прагнуть показати життя видатної співачки у різному віці. Роль чоловіка зірки та відомого імпресаріо Пінхаса Фаліка гратиме актор Назарій Кавулич.

          Режисерка-постановниця вистави – народна артистка України Людмила Скрипка. Асистент режисера – заслужений працівник освіти України Андрій Циганок, художниця-постановниця – Наталія Тарасенко. Балетмейстерка – заслужена діячка мистецтв України Мирослава Воротняк, композитор – Володимир Шнайдер. На прем’єру чекають самого мецената – Давида Гуттманна.      

Прем’єра запланована на 25 і 26 червня о 17:30

 

peredplata