Греція: Там Боги пішки ходять (додано)

Греція: Там Боги пішки ходять (додано)Travel Professional Group — найбільший туристичний оператор України з національним капіталом. Наразі компанія пропонує відпочинок у більш ніж 100 країнах світу за більш ніж 250 напрямками, а також послуги з організації ділових подорожей та авіаперевезень будь-якого класу в усі країни світу.
З питань будь-яких консультацій та організації відпочинку будь-якого рівня можна звертатись за тел.:
(044) 545-44-44, info@tpg.ua, www.tpg.ua

Чи потрібно українцям відкривати Грецію? Гадаю, ні. Вони її ще у часи олімпійських богів відкрили. Тож до Греції ми можемо їхати второваними тисячолітніми шляхами наших предків. Можемо й морем пливти. Це якщо від Києва водами сивого Борисфену рухатися на південь. Чимдалі цей Дніпро-Борисфен стає широким як море, потім знову вузьким у протоці Босфор… Чи не той це Борисфен по-грецьки?… А древні пелопонесці себе називали пеленгасами. Древні слов’яни цим же словом називали наших лелек. І не можемо виключати, що наші журавлі прилітали зимувати саме на Пелононес. А весною знову поверталися додому, в Україну. Від цих птахів стародавні греки вели свій родовід.

Адже у міфах, які передавалися там з покоління у покоління, присутні кентаври – міфічні люди-коні. А звідки греки їх взяли? Знову ж таки, з України. Наші скіфи на той час уже приручили коней і їздили верхи до чужих земель. Побачив грек скіфа на коні, і уявив собі людину-коня. Бо самі греки на той час коней ще не приручили.

Наші скіфи принесли їм також частку своєї культури та історії. Про те, що вона була потрібна грекам, свідчать інші міфи: кентаври стали найкращими виховниками давньогрецьких богів і героїв. Самого Геракла навчав і виховував кентавр Хірон.

Ці факти з історії стосунків греків і українців мають продовження й сьогодні. Наші заробітчани (а це, в основному, високоосвічені спеціалісти: нерідко вчителі, медики, кандидати і доктори наук) часто працюють у сім’ях греків, де виховують і навчають їхніх дітей.

Отож з часів Стародавньої Греції міцно переплелися історії та культури двох великих європейських країн — України і Греції.
Так склалося, що ми один від одного нікуди і ніколи не віддалялися. Греки будували свої міста й поселення на берегах нашого Чорного моря і жили там.
Згодом навіть християнські традиції стали невіддільними одна від одної. Бо саме апостол Андрій був посланий на Київські гори, де прорік: «На цих горах засяє благодать Божа, буде місто велике і багато церков тут здвигне Бог». Андрій Первозванний був першим основоположником церкви Христової в Україні. Саме від нас пішов він у Грецію, де був розіп’ятий на діагональному Х-подібному хресті у місті Патра. Бо казав, що не гідний навіть смерть прийняти як Ісус Христос.
Згодом цей хрест стане символом на прапорі Греції та Андріївським хрестом у слов’ян.

Вже у наші часи Грецію кілька разів потрясали по-літичні, економічні та військові конфлікти. І знову на поміч їй приходила Україна. У період керівництва державою так званими «чорними полковниками» політичний притулок інакомислячим давала й наша республіка. Відомий підприємець, громадський і політичний діяч, довгорічний директор Чернівецького машинобудівного заводу Вангеліс Теодосіс Фотокакіс був одним із тих, кому дала політичний притулок Україна. Зараз він знову на своїй рідній батьківщині, у Греції. А разом з ним там багато і обладнання, і технологій нашого машзаводу. Їздять туди наші спеціалісти.

Тож зв’язки Греції з Україною не розривались за жодних часів: від Давньої Греції до наших днів.
Хоч Грецію нам іноді показують як країну, де не стихають демонстрації, страйки, со-ціальні хвилювання, та це не впливає на рівень життя. Бо страйкують і хвилюються там тільки ті, хто малими затратами створював для себе великі блага. А їх мали тільки державні службовці, які не виробляли матеріальних цінностей, а були тільки споживачами. Отож на країну з 11-мільйонним населенням нині припадає більше одного мільйона держслужбовців. У Європейському Союзі годувати таку ораву не хочуть. Тому їх скорочують. А чиновники скорочуватися не хочуть. Тому й противляться. Країна ж живе своїм життям. Не зважає на те, що якийсь лайдака-бюрократ кричить про утиск своїх прав. Там не права їхні утискають, там пільги незаконні у чиновників відбирають і повертають людям.
Тому сьогодні країна Греція не відчуває будь-яких потрясінь. Вона живе і розвивається.

Відпочинок по-грецьки
Країна, яка має чи не най-більшу у світі берегову лінію, що омивається морями, не може нехтувати таким видом економічного добробуту, як туризм та відпочинок.
У Греції більше 4 000 островів. Лагідне сонце тут світить і гріє триста днів у рік. А клімат настільки комфортний для організму людини, що ще зі стародавніх віків греки вважаються довгожителями. Колись у Стародавній Греції гірко оплакували людину, яка вмирала до 75-річного віку. Вважалося, що вона могла ще довго і щасливо жити. Греки навіть не вміють лікуватися так, як це робиться у нас. Окремі хвороби: застуди, бронхіти, туберкульози та інші їм невідомі. Дихати грецьким повітрям – це безкоштовно набиратися сил і здоров’я, а купатися у грецьких морях – це кріпити своє тіло і дух. Повітря і моря тут дуже багато. Греки ними залюбки діляться зі своїми гостями, з усіма, хто приїжджає сюди.

Греція: Там Боги пішки ходять (додано)

Останніми роками значно зростає туристичний потік з країн СНД. Як не дивно, а чималий відсоток становлять білоруси. З’ясовується, батька Лукашенко у них невиїзний до Європи разом зі своїми міністрами та політиками, зате своїм громадянам створює сприятливі умови для відпочинку та оздоровлення.
Українці у Греції відпочивають сім’ями. Бо у готелях на берегах Егейського та Іонічного морів створені суперкомфортні умови саме для сімейного відпочинку. Система готелів Grecotel – один із національних здобутків Греції. Вона включає висококомфортні відпочинкові комплекси від дво- трихзіркових до п’ятизіркових з видом на море і гори, на сади і пляжі, з системою «все включено» і цілим комплексом розваг як для найменших діточок, так і сімейних пенсіонерів – їхніх дідусів-бабусь, прадідусів і прабабусь.

Греція: Там Боги пішки ходять (додано)

Готелі розміщені за межами населених пунктів на перших лініях, звідки до пляжу рукою подати. Останнім часом ближче до відпочинкових комплексів будуються аеропорти і летовища. Відпочивальникам не доводиться після кількагодинного перельоту томитися в автобусах, аби дістатися з Афін до Пелопонесу. Для зручності туристів навіть військові передають свої злітно-посадові смуги.

Греція: Там Боги пішки ходять (додано)

Наприклад, з Києва на Пелопонес літають уже чартерні рейси одного з найбільших тур-операторів Travel Profes-sional Group. Від летовища до 4-зіркового готелю Lakopetra Beach рукою подати. А там — всі умови для перебування у раю. Зручні бунгало, кухня на різні смаки і на різних гурманів, дитяче харчування від немовлят до підлітків, спортивні споруди, пляж, лагідне море – усе це дає чудову можливість набратися здоров’я і шалених вражень.
Якщо ж ви захочете побути на самоті, послухати шум хвиль і дивитися на море з висоти – тоді до ваших послуг 3-зірковий готель Niforeika Beach. Там тихо і зручно. Також романтично і таємниче, як у романах Агати Крісті про різноманітні пригоди на морях і островах. Сам готель колись назвали «черепашкою». Бо тут у 60-ті роки зупинялися хіпі. Вони й приносили чомусь сюди маленьких черепашок, а також музику «Бітлів».
І, насамкінець, якщо вам хочеться відчути себе трохи олігархом, то вам гостинно відчинять двері суперлюксові номери і бунгала 5-ти зіркового готельного комплексу Aldemar Olympian Village  5* Deluxe. Там і свої приватні басейни, і обіди в номерах, і розваги на різні смаки. А матері своїх дітей можуть заводити далеко у море: воно неглибоке, тепле, лагідне, з піщаним дном.
І це все не дуже дорого коштує. Принаймні, дешевше за відпочинок у Туреччині та Єгипті.

Боги створили Грецію для себе. Це потім тут поселилися люди. Країна має настільки сприятливий клімат і рельєф, що навіть хвороби тут не беруть людей. А коли хтось помирає до 80 років, то його оплакують, вважаючи, що людина померла молодою. Тут дозрівають різні овочі і фрукти в один час. Збирають врожай полуниць разом з врожаєм кавунів, картоплі, баклажанів та іншої городини. Тут помаранчі дозрівають разом з черешнями. Врожаї можна збирати впродовж всього року. Щоправда, у сільському господарстві останнім часом греки використовують працю нелегалів з Азії. Багато тут пакистанців, які працюють на полях і у теплицях.

То є хибна думка, що у Греції якась дуже велика криза. І вона сприяє різним соціальним потрясінням. Насправді криза хіба що у головах окремої частина сус-пільства. Хоча й не дуже малої. Зокрема, державних службовців. Вони собі хочуть залишити пільги, яких не має жодна країна ЄС. Тож і страйкують, і мітингують. А вся Греція працює, розвивається. Тому люди й їдуть з усіх країн сюди на працю. Чимало там і українців, які працюють у сфері обслуговування.

Саме багатьох наших земляків можна зустріти у маленькому селищі (чи селі, чи містечку) Олімпія. Тут проживає не більше 3 тисяч людей. А воно відоме у всьому світі. Саме в Олімпії започатковані Олімпійські ігри ще задовго до нашої ери – у 776 році. Олімпія ніколи не була містом. Тут жили жерці і розміщувались храми Зевса, Гери. Тут творив свої шедеври великий скульптор Фідій. Саме тут була статуя Зевса Олімпійського, яка входила до 7 чудес світу. Де вона поділася – невідомо. А колони і місце збереглися. Як і збереглися колони гімнасій різних храмів і сам стадіон, де кожних 4 роки проводилися Олімпійські ігри.

Греція: Там Боги пішки ходять (додано)

Греція: Там Боги пішки ходять (додано)

Тоді зупинялися будь-які війни у Грецькому світі. А далеко на підступах до Олімпії воїни залишали зброю. І йшли до цього священного місця зі світлими намірами та спортивною злістю.
Недалеко від храму Гери є місце, яке відоме кожному спортсмену древнього і сучасного світу. Колись там був жертовник. А нині кожних 4 роки тут від променів сонця запалюється Олімпійський вогонь, який несуть через країни і континенти до того місця, де проходитимуть ігри. Далі вхід на стадіон. Він невеликий. Тільки дивуєшся, як там можна поміститися десяткам тисяч людей. Але ж так було!

До відома туристів: на території Олімпії не дозволено підбирати з землі жодного камінця. За цим ретельно слідкують охоронці.

Напевне всі, хто вперше в Греції, зі здивуванням дізнаються, що легендарна Олімпія розташована не біля підніжжя гори Олімп, а на північно-західній частині півострова Пелопонес.

Є у Греції навіть свої гірськолижні курорти. Коли піднятися у гори на висоту трохи більше кілометра, потрапляєш у містечко Коловрат, де можна займатися гірськолижним спортом. Там сніги лежать до середини травня від листопада. Спустишся з гори і потрапляєш на курорт морський. А ще навколо багато православних монастирів. Греція – православна країна. І тут релігія невіддільна від держави. Тому біля храмів завжди майорять державні прапори.
Найбільший грецький прапор на Афінському акрополі. Звідси, як на долоні, видно всі Афіни. Це місто, де проживає половина жителів Греції. На акрополі збереглися рештки храмів Стародавньої Греції і театр. За різних правителів і завойовників тут зводилися і християнські храми, і мусульманські мечеті. Та вони не витримали випробувань історії і часу. Вони зникли, а Стародавня Греція живе.
І її треба бачити, аби відчути та зрозуміти.
Петро Кобевко
Україна-Греція

Довідка:
Пелопонес — це великий півострів, розташований на півдні Греції, який омивається на заході водами Іонічного, а на південному сході — Егейського морів. В доісторичні часи Пелопонес був островом, а потім в результаті тектонічних змін земної поверхні з’єднався з материковою частиною Греції вузьким Корінфським перешийком.
Півострів має сильно порізану берегову лінію з багатьма невеликими бухтами, чудовими пляжами та подекуди скелястими берегами.
Історія півострова нерозривно пов’язана з історією Греції в цілому. Достатньо сказати, що саме на Пелопонесі розташовані такі легендарні міста, як Мікени, Спарта, Епідавр, Аргос, Корінф, Патра. Ця земля огорнута легендами та міфами.
Пелопонес – ідеальне місце для тих, хто втомився від міської суєти і потребує тихого розміреного відпочинку з повним релаксом.
На півострові обов’язково треба відвідати Олімпію, Афіни, Патри та монастир Мега Спіліо в Калавріті. А екскурсія на острів Закинф залишиться для вас неймовірним спогадом завдяки бухтам з молочно-блакитною водою, білим піском та печерними гротами. На острів відходить паром з Патр по буднях о восьмій ранку, а у вихідні – о десятій ранку.

peredplata