Світова еліта вшанує буковинця Івана Миколайчука

Світова еліта вшанує буковинця Івана Миколайчука11 липня у редакції газети «Час» відбулася зустріч з почесним президентом Києво-Могилянської Академії — В’ячеславом Брюховецьким та кінознавцем, головним редактором журналу «Кіно-Театр» — Ларисою Брюховецькою.

Це подружжя в Україні є моральними авторитетами, які відстоюють найвищі національні та духовні цінності.
В’ячеслав Брюховецький заклав міцні підвали відродженої Могилянки. Він багато років очолює цей навчальний заклад, у якому не було, нема і не буде корупції. Поступити у цей вуз можна тільки за знання. Ректор користується заробленим і заслуженим авторитетом серед еліти не тільки України, а й Європи та світу.

Він кілька разів відмовлявся від депутатських мандатів, вважаючи, що справжні професіонали повинні працювати на тих ділянках, де найбільше користі приносять нації та Україні. Його знамените звернення до тих, хто себе не бачить без депутатського мандату — «довічні в’язні верховної ради», стало крилатим виразом. Сам ректор говорить, що цьому образу він завдячує своїй дружині Ларисі Брюховецькій. Саме вона останнім часом активно працює над тим, аби в Україні і світі гідно представити ім’я нашого великого земляка, актора і режисера Івана Миколайчука.

Подружжя зараз докладає максимум зусиль для того, аби геній Івана був високо пошанований у світі. Бо його внесок в українську культуру, кіномистецтво, у розвиток нашої нації важко переоцінити. Та на Батьківщині митця окрім меморіальної хати-музею у Чорториї з однією штатною одиницею на 0,5 ставки, нічого нема. У столиці нема музею, експозицій, пам’ятника Іванові. У Чернівцях влада знищує єдиний кінотеатр імені Івана Миколайчука.

Люди при владі і влади мінялися, а до Іванового генія ні тим, хто був, ні тим, хто є нема діла. І не буде. Бо вони до нього ніколи не доростуть. Треба братися до важливої для нації справи інтелектуалам, моральним авторитетом. Без політики і без політиків.

Треба музей у Чорториї розширити. Створити на території прилеглої до хати-музею споруди, де буде можливість розмістити експозиції, зал для показу фільмів за участі Івана і фільмів про нього і т. д. В Україні є аналоги меморіальних музеїв Шевченка у селі Шевченкове Черкаської області та Довженка у Сосновці на Чернігівщині.

Для цієї святої справи родина Івана Миколайчука готова віддати частину своєї землі, яку сільрада виділила їй під город. Кошти, працю, будову можна творити народною ініціативою. Для цього створюється група небайдужих інтелектуалів з України та світу.

Зокрема, уже погодилися на активну дію народний артист України, кінорежисер Роман Балаян, народна артистка України Марія Миколайчук, поет і кіносценарист Іван Драч та багато інших.

В’ячеслав Брюховецький запевнив, що особисто звернеться до світочів світового кіно Януша Газди, Єжи Гофмана та Кріштофа Зануссі та інших. Будуть звернення й до міністерства культури. Аби воно по-справжньому взялося за справу увічнення і пропаганди великого митця з Чорториї.

У верховній раді готується проект закону України «Про відзначення 75-річчя від Дня народження Івана Миколайчука».

peredplata