У Коломиї триває ювілейний театральний фестиваль

У Коломиї триває ювілейний театральний фестивальПерший маленький ювілей відзначає цьогорічний фестиваль „Коломийські представлення”. Це вже п’яте театральне свято і визначна подія не тільки для Коломиї, але й для держави. І не тільки нашої.

На урочистому відкритті організаторам фестивалю висловлювали побажання набути статусу Міжнародного де-юре, оскільки де-факто він вже не вперше міжнародний. У фесті брав участь театр з міста Ельблонг (Польща). Тепер сценічне першопрочитання оповідань Чехова привіз Омський обласний театр ім. Михайла Ульянова зі старовинного російського міста Тара. Отож зміна статусу – лишень питання часу.

Почнемо з того, що схожого фестивалю на теренах України не було і немає. Те, що глядачі бачать у Коломиї впродовж цілої декади, неможливо побачити деінде. Причому, з кожним наступним фестом програма відточується і стає все вагомішою. І це не випадково. Команда організаторів прискіпливо переглядає та ретельно відбирає заявлені роботи. Так, цього року довелось відмовити аж 14-ти колективам. І не обов’язково через низьку якість першопрочитаних творів. Інколи вистава дуже цікава, але параметри коломийської сцени поки що далеко не ідеальні. І тут доцільно згадати про те, що Коломийський театр давно чекає глобальної реконструкції. Щоб не соромно було приймати гостей і самим мати можливість реалізувати власний високий творчий потенціал.

Ювілейний фест вигідно вирізняється на тлі попередніх. Організатори — люди невгамовні, вони теж дуже схильні до експериментаторства. Тому й кардинально переглянули підхід до оцінювання заявлених вистав. Якщо раніше авторитетне журі визначало кращі вистави, то нині вдалися до більш демократичного, як на мене, і більш прийнятного підходу (бо визначити краще-гірше у мистецтві, а надто — театральному, доволі складно). Тож тепер іменита і досвідчена експертна рада, до якої увійшли знані фахівці театрального мистецтва, письменники, викладачі, академіки, режисери і актори, висловлює свої враження і емоції одразу після щойно переглянутої вистави, не радячись між собою. А ще після кожної вистави оцінку за п’ятибальною системою виставляють глядачі та вкидають картки у скриньку. Отож уже наступного ранку зіграний спектакль отримує рейтингову оцінку глядачів.
Такий спосіб оцінювання застосовують на світових театральних фестивалях, зокрема, на фестивалі мистецтв „Фріндж” м. Единбург (Шотландія).
Проте організатори тримають інтригу і не розголошують усіх сюрпризів, які чекають учасників і глядачів цілої декади мистецького свята.

При цьому, завдяки активній роботі прес-центру фестивалю, всі думки й оцінки одразу розміщуються в мережі Інтернет, що дає можливість не тільки слідкувати за перебігом свята, але й переглядати уривки з вистав, фотозвіти тощо.

За 9 днів у програмі фесту – 15 вистав, з яких 3 — дитячі. Серед учасників фестивалю – два Національні академічні театри: ім. М. Заньковецької (Львів) та ім. І. Франка (Київ). Вперше представили свої роботи Омський театр ім. М. Ульянова, Харківський академічний ім. Т.Г. Шевченка, Закарпатський театр ляльок «Бавка», Ніжинський театр імені М. Коцюбинського.

У Коломиї триває ювілейний театральний фестиваль

У Коломиї триває ювілейний театральний фестиваль

\”Кошмар\”. Омський театр ім. М. Ульянова

Жанрова палітра фестивалю теж вельми вражає. Представлені кілька новаторських комедій, як, приміром, „Гамлет у гострому соусі” А.Ніколаї. Глядачі побачать драму Лесі Українки „Блакитна троянда” у виконанні заньківчан, моновиставу Народної артистки України, лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Лариси Кадирової „Марія” про легендарну Заньковецьку. „Більше, ніж казку”, «Великі подвиги маленького Ріккі-Тіккі-Таві» зіграє Львівський театр ім. Лесі Українки, театральна сповідь за Куніо Сімідзу „Театральна гримерна” — в арсеналі харківчан, фарс „Цахес” Я. Стельмаха за Гофманом зіграє ляльковий театр ім. Марійки Підгірянки. Чернівецький театр ім. О. Кобилянської покаже притчу Т. Джудженоглу «Лавина», Криворізький театр «Академія руху” репрезентує пластичну драму в стилі італійської комедії масок «Весна. Літо. Осінь. Зима. І …» О. Бєльського.

Окрім того, театралів чекає майстер-клас від неперевершеної істинно народної артистки Лариси Кадирової. А ще – зустрічі з геніальним українським класиком Романом Іваничуком та багато інших мистецьких родзинок. Напередодні закриття фестивалю його гість — легенда української музики Тарас Петриненко дасть ювілейний концерт „Останній з Могікан”.

Маховик п’ятих „Коломийських представлень” розкручується.
Фестиваль дорослішає і мужніє на наших очах, здобуває вагу й авторитет.
Його популярність та зацікавленість дійством з боку численних театральних колективів зростає. Чого не можу сказати про відповідний інтерес з боку влади. Начебто й фінансує держава, начебто відповідні посадовці – в оргкомітеті, але проблем в організації фестивалю вистачає. Залишається сподіватись, що висока планка і неповторна аура „Коломийських представлень” спонукатиме українських чиновників уважніше і прихильніше ставитися до українських служителів Мельпомени.
Тетяна КРАТКО

peredplata