Народне свято 7 грудня: чому не можна плакати і приймати подарунки

Православна церква України 7 грудня за новим стилем вшановує пам’ять єпископа Амвросія Медіоланського, преподобного Павла Слухняного і постника Іоанна з Києво-Печерських Ближніх печер.

За старим стилем 7 грудня вшановують мученицю Катерину Олександрійську. Легенда свідчить, що вона була обрана нареченою Христа.

Наші предки в Катеринин день займалися ворожіннями. Дівчата намагалися передбачити особистість судженого або дату весілля. Популярним було ворожіння на вишневій гілці, яку ставили у вазу з водою. Якщо до Різдва вона зацвіте, то в наступному році дівчина вийде заміж. А в ніч з 6 на 7 грудня може приснитися суджений.

 

У народне свято 7 грудня діти і молодь насолоджувалися сніжною погодою: грали в сніжки, ліпили сніговика і каталися на санях. Дорослі ходили на зимові ярмарки, закуповувалися дровами і теплим одягом.

Свято 7 грудня вважається щасливим для молодят. За давніми віруваннями, закохані для міцного і щасливого шлюбу повинні провести день разом.

Дівчата 7 грудня займалися рукоділлям – шили собі придане до майбутнього весілля. Це народне свято вважається дуже вдалим для будь-якого шиття і вишивання.

7 грудня-знак зодіаку

Народжена 7 грудня людина за знаком Зодіаку – Стрілець. У іменинників цього дня веселий і оптимістичний, але образливий характер. Вони дуже наполегливі в досягненні своїх цілей, легко загоряються новими ідеями і повністю віддаються улюбленій справі. При цьому в побуті можуть бути ледачими. Народжені 7 грудня люди погано розуміють чужі емоції, але схильні до співчуття. Однаково вимогливі до себе і до близьких.

Що не можна робити 7 грудня

У цей день не можна ігнорувати поради та попередження від рідних людей. Вони будуть говорити мудрі і корисні для вас речі.

Не варто проводити цей день на самоті, без спілкування з рідними і друзями, інакше відносини можуть погіршитися.

Плакати, сумувати і згадувати старі негаразди в день Амвросія – до частих сліз в наступному році.

7 грудня не можна приймати подарунки від незнайомих і малознайомих людей, а також дозволяти дітям брати частування від незнайомців.

Не можна їсти м’ясо, яйця і молочні продукти сьогодні, оскільки триває Різдвяний піст.

Прикмети погоди 7 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Відлига або туман в цей день віщують сильне похолодання до Різдва.
  • Якщо небо ясне, то зима буде холодною.
  • Місяця вночі не видно – до ожеледиці на дорогах.
  • Ворони голосно каркають – до дощу.
  • Якщо хмари швидко пливуть, то скоро буде вітряна погода.
  • Легкий і сухий сніг віщує сухе літо, мокрий сніг – до дощового літа.
  • Якщо вдень не видно сонця за хмари, то наступні дні будуть сніговими.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

peredplata