Команда ПТУ №8 м. Чернівці стала призером національного конкурсу молодіжного підприємництва

Чернівецька мінікомпанія стала призером національного конкурсу молодіжного підприємництва

 Команда «Make Motanka» з Професійно-технічного училища №8 міста Чернівці посіла третє місце на конкурсі «JA Компанія року 2024». Учасники розробили конструктор для створення власної ляльки-мотанки. Цей проєкт має культурне та освітнє значення, адже мотанка є традиційною українською лялькою, яка несе в собі багаті історичні та етнографічні символи. 

 17 травня у Львові відбувся національний конкурс «JA Компанія року 2024», де змагалися 31 навчальна мінікомпанія – переможці регіональних відборів – з 27 закладів професійно-технічної освіти, фахової вищої та передвищої освіти з 9 областей України.

«Навчальні мінікомпанії йшли до цього дня довгих 8 місяців. Від обговорення зі своїми  менторами перших бізнес-ідей до створення навчальних мінікомпаній, налагодження виробництва товарів та надання послуг, їх реклами у соціальних мережах та організації логістичних ланцюжків доставки своїх товарів покупцям, а також набуття досвіду публічних продаж під час ярмарків молодіжного підприємництва», – розповіла Віра Другова, менеджерка програм Junior Achievement Ukraine. – «Минулого року учасники курсу заснували 44 мінікомпанії у двох областях. У цьому році маємо майже 250 різнопланових діючих бізнес-проєктів у дев’яти областях України», – додала Віра Другова.

Щоб здобути єдину путівку на європейський фестиваль молодіжного підприємництва Gen-E в Італії на конкурсі їм належало сконцентрувати весь здобутий за вісім місяців досвід підприємництва та комунікації і максимально яскраво та переконливо розповісти про свій бізнес-проєкт та здобутки своїх мінікомпаній.

Журі Національного конкурсу визначило переможця і призерів Національного конкурсу на кращу навчальну JA-компанію року.

Перше місце і звання кращої учнівської JA-компанії 2024 року здобула команда «FeelTouch» з Новояворівського ВПУ. Їхня бізнес-ідея спрямована на створення пристрою, який дозволить людям без кінцівок або з паралізованими кінцівками керувати гаджетами. Цей інноваційний пристрій використовує технології, що забезпечують зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, значно полегшуючи життя людей з інвалідністю. Розробка відзначається своєю соціальною значимістю, адже надає можливість людям з інвалідністю бути більш незалежними та інтегрованими в сучасне суспільство. Цей бізнес-проєкт створений під час впровадження у навчальному закладі ініціативи «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців», що впроваджується Junior Achievement Ukraine в межах програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery», яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини. Додатково на розвиток цього проєкту Львівська ОВА вручила команді сертифікат на 60 тисяч гривень.

Друге місце здобула команда «Motore Bee» з Хмельницького політехнічного коледжу НУ «Львівська Політехніка». Вони запустили виробництво екологічних вощанок, які дозволяють зберігати продукти свіжими та мінімізують використання харчової плівки. Вощанки виготовляють з натуральних матеріалів, вони є багаторазовими, що сприяє зменшенню пластикових відходів. 

Третє місце посіла команда «Make Motanka» з Професійно-технічного училища №8 міста Чернівці. Вони розробили конструктор для створення власної ляльки-мотанки. Цей проєкт має культурне та освітнє значення, адже мотанка є традиційною українською лялькою, яка несе в собі багаті історичні та етнографічні символи. 

Усі інші учасники отримали подяки та призи від партнерів конкурсу, а приємною несподіванкою для решти команд стало рішення організаторів нагородити кращі мінікомпанії у окремих номінаціях. Буковинська мінікомпанія “FANTASY CRAFT” перемогла у номінації «Жіноче лідерство у бізнесі». Учениці Вищого професійного училища № 3 м. Чернівці представили бізнес-проєктом виготовлення термоналіпок та м’яких іграшок.

У Чернівецькій області міжнародний курс з підприємництва «Компанія» успішно діє вже другий рік поспіль. З вересня 2023 року опановувати навички з підприємництва почали 343 учня області. Учасники створили 26 мінікомпаній протягом 2023-2024 навчального року. В планах на наступний рік продовжити викладати цей курс з підприємництва в закладах освіти області

Нагадаємо, у 2023-2024 навчальному році на базі програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine учасники створили 246 мінікомпаній. Загалом до курсу з підприємництва приєдналися 154 заклади професійної (професійно-технічної), фахової вищої та передвищої освіти Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей та міста Києва.

Джерело: пресслужба Junior Achievement Ukraine

peredplata

Залишити відповідь