Пам\’ятник на Центральній площі Чернівців не відновлюватимуть, а встановлюватимуть

Пам'ятник на Центральній площі Чернівців не відновлюватимуть, а встановлюватимуть

Хрест-Пієту, що стояв на Центральній площі Чернівців відновити неможливо, бо немає його точного опису. Про це розповів сьогодні на брифінгу секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик. Натомість там встановлять інший пам\’ятник-Пієту, на честь Небесної сотні.

Як пояснив Ярослав Денисович, майже 15 років громада Чернівців пропонувала відновити втрачений в радянські часи хрест-Пієту. Проте зробити це було неможливо, оскільки в архівах не збереглось точного опису пам\’ятки.

Нині ж Співкатедральний Собор Успення Пресвятої Богородиці м.Чернівці запропонував встановити на місці Пієти пам\’ятник Богородиці, що оплакує сина, на честь воїнів Небесної Сотні.

\”Богородиця має українське обличчя, – розповів парох громади Собору отець Валерій Сиротюк. – Це українська мати, яка прийняла на руки убитих синів\”.

А допоки спеціальна комісія вирішуватиме, який саме вигляд матиме пам\’ятник, і хто буде архітектором, на Центральній Площі тимчасово стоятиме дерев\’яний хрест.

Секретар міськради Я.Кушнірик зазначив, що міска рада дозволу на його встановлення не давала. Проте о.Валерій Сиротюк показав листа, адресованого Кушнірику, у якому повідомлялось про \”воздвиження хреста на період до встановлення скульптурної композиції\”. Жодних заперечень на рахунок цього греко-католицька громада не отримала.

Пам'ятник на Центральній площі Чернівців не відновлюватимуть, а встановлюватимуть

peredplata