ДОБРОГО РАНКУ, БУКОВИНО

Вчора на сайт газети \”ЧАС\” заходило 3967 людей. У США – 132, Італія – 112. Еспанія – 98, Франція – 48, Великобританія – 32 та ін. У Росії нас читали 128 користувачів інтернету (Москва – 35
Тюмень – 19
Ставрополь -12
Брянск – 5
Ярославль -9
Казань – 7
Екатеринбург -11
Смоленск -5
Ростов-на-Дону -14
Рязань 8

Ляпис Трубецкой – Не быць скотам

7 листопада відбулася прем\’єра нового кліпу гурту «Ляпис Трубецкой» — «Не биць скотом». Це перший сингл з майбутнього альбому «Ляпісів» і перша пісня в історії групи, написана її лідером Сергієм Михалком на вірші іншого автора — класика білоруської поезії Янки Купали.
Вірш Купали під назвою «Хто ти гэткі?» (1908) почало звучати на концертах «Ляпісів» з середини 2010 року. Ці 16 рядків, складені з 8 питань та 8 відповідей, Сергій Міхалок читав в числі інших своїх улюблених віршів у перервах між піснями. А у вересні 2011 року, на концерті в Санкт-Петербурзі, «Ляпис Трубецкой» вперше виконав пісню «Не биць худобі», написану на ті самі вірші Купали.
«Я довго не міг підступитися до цього вірша, адже тут у кількох рядках закладений епос і історія цілого народу, — розповідає Сергій Міхалок. – Мене вразило, що вірші, написані багато років тому і були в той час злободенними і сфокусованими на реальному житті, і сьогодні звучать дуже актуально. Забавно, що Купала може підказати всім білорусам, що робити і як жити тут і зараз причому краще, ніж будь-які промови сучасних політиків».
Пісня «Не биць худобі» стала першою ластівкою з майбутнього альбому «Ляпіса Трубецького», який вийде в 2012 році. Як і попередні чотири платівки гурту, ця пісня була записана в Києві, і там же «Ляпіси» зняли на неї відеокліп. Режисером ролику став Олександр Стеколенко, до цього зняв «Ляпису Трубецькому» кліпи «Я вірю» (непальська версія) і «Принцеса». У новому відео музиканти гурту постають в образі людей праці початку 20 століття: робітників, селян, різноманітних інтелігентів, які у фіналі хором скандують: «Не биць скотом!».
«Я свідомо змінив назву пісні, — пояснює Сергій Міхалок. — У нас вона називається «Не биць худобі», а не «Хто ти гэткі?», як оригінальне вірш Янки Купали. Тому що для мене зараз «Не биць скотом» – тобто, не бути безмовною худобою, жуйним тваринам, байдужим до всього, що діється навколо і задоволеним вмістом своєї годівниці — це взагалі головний девіз. Я навіть зробив собі татуювання з цією фразою-на животі».

peredplata