У майбутнє – з ЮНЕСКО

У майбутнє – з ЮНЕСКОСьогодні у Чернівецькій міській раді обговорювали значення для міста вручення сертифікату, що підтверджує включення колишньої Резиденції Митрополитів Буковини та Далмації до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Цей сертифікат підносить розвиток інфраструктури Чернівців на новий якісний рівень. Як зазначила начальник відділу охорони культурної спадщини О.Пушкова, Резиденцію Митрополитів Буковини тепер потрібно розглядати як культурну спадщину, популяризація якої є вагомим рушієм у розвитку туризму і економіки регіону. І те, що про Резиденцію дізнався увесь світ, дозволить відкрити місту ворота перед туристами звідусіль. Проте, такий приплив іноземців вимагає підвищити якість готельного і ресторанного господарств в місті, щоб вони могли відповідати туристичним запитам.

Гостро також постала проблема авіасполучення, адже чернівецький аеропорт, хоч і має міжнародне значення, через відсутність власних літаків користується послугами авіакомпаній, ціни яких надзвичайно високі порівняно з європейськими. Аби дістатися до міста, іноземним туристам доведеться платити за переліт з Києва в середньому від 2400 гривень, або їхати потягом 18 годин. Секретар міської ради В.Михайлішин проводить переговори з авіакомпаніями щодо зниження ціни на авіаперельоти.

На прилеглій до Резиденції території, яка увійшла до буферної зони (а це цілих 295 га), міська рада планує провести деякі зміни, наприклад, – обмежити транспортну сітку, реорганізувати заклади швидкого харчування тощо.

«Прийняття до списку ЮНЕСКО накладає на всіх чернівчан великий обов’язок, – зауважила доцент кафедри ЧНУ І.Коротун. – Ми повинні бути гідними цієї пам’ятки».

Діонісія Кернична

peredplata