У Чернівцях презентували збірку невідомих творів Ольги Кобилянської

У Чернівцях презентували збірку невідомих творів Ольги КобилянськоїРічницю смерті письменниці Ольги Кобилянської відзначили презентацією книги її маловідомих творів «Огрівай, сонце».

Ознайомити читачів з творами письменниці, які досі залишалися невідомими – таке завдання на себе взяла доцент кафедри української літератури ЧНУ Ярослава МЕЛЬНИЧУК. Авторка – єдина в Україні серед філологів-науковців, яка детально досліджувала останній період творчості письменниці.

– Передмова до цієї книги називається «Невідома Кобилянська», – каже Ярослава Богданівна. – Назвала її так тому, що цим виданням я хотіла відкрити нову Кобилянську, з невідомого боку останнього періоду її творчості – міжвоєнного, бо померла письменниця 1942 року. І кілька десятиліть її твори не були досліджені.

Збірка складається з новел, оповідань та автентичної публіцистики, а також мемуарів, літературної критики та німецькомовних перекладів.

Ярослава Мельничук розповіла, що більша половина цих творів раніше ніде не публікувалася. А ще у виданні читач знайде словник буковинського діалекту.

– У творах Кобилянської чимало таких слів, які тоді побутували на Буковині, але теперішньому поколінню вони не відомі, – каже Я. Мельничук.

Упорядниця видання працювала над книгою упродовж двох років. Редагувати допомагав батько – відомий науковець Богдан Мельничук. Тираж книги – 1000 примірників. Але в подальшому видавництво «Букрек» планує збільшити цю кількість.

Джерело

peredplata