В Хотина забрали «Битву націй», а лишили історичний фестиваль

З 29 квітня по 2 травня «Хотинська фортеця» приймала перший Міжнародний історичний фестиваль «Середньовічний Хотин». Вже звичний для цього часу і місця Міжнародний чемпіонат «Битва націй» перенесли до Варшави. Бо чемпіонат виріс, а Буковина, як туристична Мекка, – ні. І цього року у Варшаві відбувалось улюблене буковинцями дійство майже водночас з дійством в Хотині – з 30 квітня по 3 травня.

В Хотина забрали «Битву націй», а лишили історичний фестиваль

Відвідувачі ж фестивалю «Середньовічний Хотин» розповідають, що, порівняно з минулорічною «Битвою націй», і людей менше, і видовищ. Але вартість залишилась та сама.
Зокрема, квиток на один день фестивалю для дорослих вартував 80 грн., для дітей – 40 грн. А на всі дні – 250 грн. Якщо, наприклад, порахувати витрати на одноденну поїздку на фестиваль пересічної чернівецької родини з двох дорослих і дитини, то виходить, що тільки на квитки потрібно було витратити 200 грн. Плюс від 100 грн. на проїзд в обидва боки. Плюс від 100 грн. на розваги, харчування та сувеніри. Тобто родина мала б мати як мінімуму 400 грн. Чи по кишені такі витрати чернівчанам? Питання риторичне.

Однак, якщо взяти для порівняння Варшаву, де відбувалась «Битва націй», то там квитки вартували: на один день для дорослих —40 злотих (близько 100 грн.), на всі дні чемпіонату – 140 злотих (близько 350 грн.). Середня ж зарплатня в Польщі за 2011 рік становила орієнтовно 1200 доларів. Мінімальна ж зарплатня станом на 1 січня 2012 року там становила близько 480 доларів. І доїхати до місцезнаходження «Битви націй» можна було громадським транспортом.

Також питання викликало те, що мовою фестивалю було обрано російську. Орга-нізатори пояснили, що спочатку фестиваль був запланований як міжнародний, і тому вони обрали російську як мову міжнародного спілкування.

Загалом сам Міжнародний історичний фестиваль «Середньовічний Хотин» — це чудова ідея та яскравий приклад розвитку туристичної галузі краю. Однак задля його процвітання варто було б зробити дійство більш доступним як для буковинців, так і для гостей нашого краю, зменшивши вартість квитків як мінімум вдвічі. І організувати проїзд до Хотина за пільговими цінами тим, хто придбав квиток на фестиваль.

Вл. інф.
Світлина з сайту «Бук-Інфо»

peredplata