Правда і справедливість перемогають. Про площу Святої Марії в Чернівцях

Правда і справедливість перемогають. Про площу Святої Марії в ЧернівцяхДо Чернівців повертається площа Святої Марії, буковинці й надалі залишатимуться під опікою Пресвятої Богородиці.

Громадські та релігійні організації міста й області звернулися до влади з пропозицією відновити історичну справедливість і виправити помилки, допущені під час забудови та формування архітектурного ансамблю площі Святої Марії в Чернівцях, яку безпідставно чомусь назвали площею
турецької криниці.
Відбулося обговорення цього питання на засіданні громадської консультативної ради з питань охорони культурної спадщини на території м. Чернівці 17 квітня цього року. Громадська рада підтримала пропозицію громадськості і запропонувала вивчити доцільність повернення історичної назви площі Святої Марії шляхом обговорення в засобах масової інформації та громадських організаціях з подальшим поданням на розгляд топонімічної комісії міської ради. На сторінках газет «Відродження» №10 від 1.03., №12 від 15.06.,№18 від 26.06., №24 від 7. 06. 2012; «Молодий буковинець» від 26.04. 2012., «Буковина» №33 від 27.04. 2012, «Буковинське віче» № 17 від 27.04. 2012, «Час» №23 від 7. 06. 2012 та інших опубліковані відповідні матеріали.
Історична довідка про Площу Святої Марії, список історичної літератури про два храми Успіння Пресвятої Богородиці, які знаходилися на цій площі, ілюстративний матеріал, архівні документи, звернення громадських, релігійних організацій міста та області подані до топонімічної комісії міста.
Серед архівних документів австрійського періоду є і мапа міста 1901 року, де зазначена німецькою мовою назва площі «Marien Platz», яка пізніше, за часів румунської окупації, була перекладена румунською мовою «Piata Sf. Marii». Інших назв щодо площі ніде не зафіксовано. Сучасна назва «площа турецької криниці» надумана, ні історично, ні морально, ні духовно не виправдана. Її справжня назва була «Князівська криниця», як і «Князівська церква Успіння Пресвятої Богородиці».
16 липня цього року відбулася зустріч представниць жіночих громадських організацій міста і краю з виконуючим обов’язки голови Чернівецької міської ради п. Михайлішиним В.М.
Віталій Михайлович не проти збереження історичної правди і справедливості, але здивований, чому це питання не порушувалося до реконструкції площі. Воно порушувалося, але до уваги не бралося тими, від кого залежало його вирішення, просто ігнорувалося.
Сподіваємося, що нове керівництво міста та області виправить помилки своїх попередників, і до церковного свята «Успіння Пресвятої Богородиці» 28 серпня цього року влада поверне нам опіку нашим містом і краєм Пресвятої Богородиці, і в Чернівцях знову, як колись, буде площа Святої Марії, а під склепінням князівської криниці, яку безпідставно назвали турецькою, буде поміщена ікона Пресвятої Богородиці.
До 300-річчя першої церкви Успіння Пресвятої Богородиці, яка була збудована 1715року, на площі Святої Марії буде збудовано каплицю Успіння Пресвятої Богородиці як пам’ять про церкву та християнську історію цієї площі. Тоді, як колись ( див. гравюру худ. Ф. К. Кнаппа 1860 року), на площі Святої Марії традиційно відбуватиметься освячення води на Водохреща, про яке писав ще Р. Ф. Кайндль у книзі «Історія Чернівців» 1908 року, до 500-річчя міста.
Таке вшанування покровительки нашого міста Діви Марії, до милості якої християни постійно прибігають у своїх молитвах, має важливе значення.
Все це буде по – Божому, по – людськи, дякуючи справедливій підтримці нинішньої влади.
Олександра Попелюк,
Почесна голова Чернівецького відділу Союзу українок.

peredplata