Рукотворні шедеври буковинської мисткині

Рукотворні шедеври буковинської мисткиніКоли дивишся на вироби молодої талановитої майстрині з Чернівців Ірини, диву даєшся, як таку красу можна творити власними руками. Мініатюрні сережки, персні, кулони та інші творіння найрізноманітніших форм з неймовірними малюнками просто вражають.
Відчувається, що до кожного виробу вона підходить індивідуально і вкладає в них частинку своєї творчої душі. Такі вироби ручної роботи називають хендмейд (handmade). Вони створюються майстрами фактично з нуля – є тільки матеріал і ідея. Тому є неповторними та оригінальними. І, що найголовніше, зроблені спеціально для вас і ні для кого іншого. Ми вирішили поспілкуватися з чернівецькою рукодільницею Іриною та поцікавитись специфікою її роботи.

— Ірино, що власне ти твориш?
— Це і сережки, і браслети, і кулони, і персні. Крім того, виготовляю екстремальні прикраси, тобто тунелі, плаги та харди. Для виготовлення виробів використовую спеціальні матеріали. Намагаюсь поєднувати різні стилі, тематики, щоб прикраси були цікавими та актуальними.

— Чому ти обрала саме цей вид рукоділля? Коли виявила в собі нахил до цього виду творчості?
— Скільки себе пам’ятаю, мені завжди було цікаво займатися рукоділлям. Дуже любила та й досі люблю малювати. Однак всерйоз зайнятися хендмейдом спонукала моя знайома років чотири тому. Тоді вона в Інтернеті натрапила на інформацію про виготовлення таких прикрас. Знаючи мій потяг до цікавинок, запитала, чи не хотіла б я спробувати. І мені її ідея сподобалась. З того часу я почала більше цікавитись цим видом рукоділля. Знаходила книги, шукала поради, де можна придбати все необхідне для виготовлення біжутерії та інших прикрас.

— Якими були перші кроки?
— Спершу найголовнішим завданням була купівля добротного та якісного матеріалу для виробів. Коли я тільки почала займатися хендмейдом, в нашому місті він ще не був популярним і знайти відповідні матеріали було практично неможливо. Тому все необхідне замовляла через Інтернет. Наразі ж усе можна придбати в місті без особливих складнощів. А першим моїм виробом був кулон у формі американського пончика (донати), схожого на бублик, политого кремом та посипаного ласощами. Зрозумівши, що процес мене захоплює, а результат втішає, я почала робити такі дрібнички для близьких та друзів. Згодом вони розповідали своїм друзям, а ті — своїм. Таким чином у мене з’явились перші замовники.

Рукотворні шедеври буковинської мисткині

— З чого власне ти виготовляєш свої вироби та який матеріал найулюбленіший?
— Для виготовлення прикрас я використовую спеціальну суміш, схожу на пластилін, котра має властивості глини. Вона так і називається — полімерна глина або пластика. Спочатку формую бажану форму, розмір. Далі піддаю виріб термічній обробці, завдяки якій він твердне і стає придатним до подальшої роботи. Після чого підпилюю, полірую, покриваю лаками чи фарбами, поки матеріал не набуває вигляду готового виробу. Матеріал же, який використовую для виготовлення виробів, є якісним та абсолютно нетоксичним. Крім того, я застосовую фарби, гелі, лаки на водяній основі (акрилові), спеціально призначені для такого виду творчості, тому теж не завдають жодної шкоди здоров’ю тих, хто користується моїми виробами. Також при виготовленні прикрас не обходиться і без біжутерних металічних основ, зокрема, для ланцюжків, перснів, сережок.

Рукотворні шедеври буковинської мисткині

Рукотворні шедеври буковинської мисткині

Рукотворні шедеври буковинської мисткині

— Що ж найбільше полюбляють замовники?
— У хендмейд-виробів є своя мода, популярні стилі та віяння. Коли я лише починала цим займатись, популярними були вироби у вигляді ласощів (цукерок, морозива, кексів, пончиків, шоколадок), прапорів деяких країн та із зображенням актрис Мерлін Монро та Одрі Хепберн. Останні, до речі, популярні й досі. Проте зараз найбільшою популярністю користуються вироби, зроблені під старовину, тобто вінтажні. До прикладу, схожі на старий бабусин кулон чи величезний перстень з камінцем всередині. Також чималим попитом користуються прикраси у формі маленьких реалістичних квіток, особливо троянд та піонів.

Рукотворні шедеври буковинської мисткині

— Як приходить ідея створення того чи іншого виробу?
— Зазвичай самі замовники вже знають, що їм хотілось би отримати, і приходять з готовим задумом, який мені лишень залишається втілити. Правда, є люди, особливо ті, які вже співпрацювали зі мною раніше, котрі покладаються на мій смак та бачення і залишаються задоволені результатом.

Рукотворні шедеври буковинської мисткині

— Твої плани на майбутнє?
— У найближчому майбутньо-му планую відкрити свій Інтернет-магазин, співпрацювати з іншими майстрами, можливо, навіть випустити власну колекцію прикрас. Наразі ж беру участь у виставці-ярмарку «ПЛАНЕТА ХЕНДМЕЙД», що відбуватиметься незабаром у Чернівцях в ТРЦ Панорама.

Тому 22 вересня чекатиму всіх, кого цікавить моя творчість і роботи, за столиком №10.
Зараз же мої прикраси можна знайти в групі чи на моїй особистій сторінці в соціальній мережі (http://vk.com/brand42handmade).

Розмову вела Оксана МИХАЙЛЮК

peredplata