Варшава і ми

Варшава і миВраження
Мене завжди дивували діапазони. Надзвичайно широкі: від найгострішої дурості, яка не вміщається в жодні рамки, до шокуючого інтелекту людини, який не завжди можуть оцінити сучасники, від захоооплюючоїїї краси, до впливової потворності, від покори до влади, від оксамитової ґречності до відвертого хамства, від уміння називати речі своїми іменами до казкової мужності бачити світ бажаним… Цей перелік діапазонів можна нескінченно продовжувати і в кожного він свій.

Але я не про те. Я про те, що цей принцип діапазонів працює не лише для аналітичної оцінки, але й для вражень. І працює тому, що враження – дуже тонка матерія, вони, як і вершкове масло, повинні бути свіжими, вони, як «найтонша тканина прози» мають бути суб’єктивними, адже об’єктивні враження бувають лише в об’єктива камери, а в ока і решти людських чуттів – ні. Нарешті – враження повинні бути і вони завжди є. Ті враження, які є, поділяються на хвилинні (яких уже ми не пам’ятаємо) і ті, що їх можна комусь розповісти, написати, показати. Саме про такі й поговоримо.

Коли збираєшся побувати в якомусь місті – дуже відповідальний вибір – це наче відвідати окрему державу. Кожне місто – держава у власній державі. Так само і Варшава. Потрапити до Польші – одне, бути у Варшаві – зовсім інше. Справа не лише в тому, що це столиця. Говоримо про особливий колорит, душу міста.

Вперше я була у Польщі в дитинстві. Мені було років чотири і ми з батьком поїхали до Кракова, мама весь час хвилювалась, а я отримала більшу-меншу свободу. Було просто цікаво, я не відчула тої величезної обіцяної різниці (особливо сидячи в центрі біологічних досліджень). Це не до порівняння. Проте перше висловлене враження про місто, яке я повідомила Домініці (дівчина, до якої я потрапила жити), звучало приблизно так: «Ale Warszawa – to coś. Nie taka wielka, jak mówimy w wierszu, ale piękna, duża w swoich starych i młodych twarzach». Може не зовсім характерне для польського синтаксису речення, надто патетичне, трохи нанизане, проте має основний, в сенсі враження, момент. Два обличчя Варшави: місто до спалення і сьогодні. Одні кажуть, що тепер столиця лише відголосок Тієї Варшави. Як на мене, – надто песимістично. Сьогодні місто європейське, сучасне з острівцем старої частини міста. Одночасно, як інший вимір, існує Та Варшава. Подібно як рукописи не горять, так і міста не зникають без сліду.

Транспорт
У Варшаві є метро (цьому важко дивуватися, та про всяк випадок нагадую, бо мала випадки). Крім такого вигідного транспорту є автобуси та трамваї. Ще одне повторне відкриття Америки – у Варшаві одна лінія метро і потяги рухаються у двох напрямках (Młociny – Kabaty) приблизно через 2 хв. Квитки можна придбати разові або на тиждень чи більше на всі види транспорту. І хоч Варшава менша за Київ (новий винахід велосипеду), таки «півжиття» люди проводять у транспорті (звичайно, індивідуальна річ, але…).
Сполучення слів «переповнені автобуси» для варшавців, як і для нас, – не легенда. На зупинках, як не дивно, написаний правильний розклад руху того транспорту, який там зупиняється і правдивий час зупинок. А безкоштовну газету «Метро» можна читати. Тобто там є інформація не тільки рекламного характеру, як, скажімо, у київських газетах такого роду і – о диво! – вони друкуються польською мовою. Запитайте ще киян, якщо не вірите мені: чи колись «Київський кориспондент» з маркуванням МЕТРО був україномовним?
Нічні автобуси ходять щопівгодини, метро – до півночі.

Люди
«Ну, як там люди?» – з порога спитали мене мої (це про «порт Франківськ»). Як вам сказати (якщо і вас цікавить таке), мають дві руки, дві ноги, голову, тулуб, ходять одягнуті й ногами, розмовляють польською, здебільшого ще англійською (крім старших). Не з такою пристрастю ставляться до мобілок, вдягаються досить не зле, носять прикраси, більшість жінок малюються (правда, не як у цирку). Дистанція між людьми більша, ніж у східних слов’ян… що ще? Найбільші міфи про поляків ніби розвінчала. Із легенд такого штибу правдоподібна лише «про шляхетський ґонор». Внутрішнє усвідомлення себе як людей не дозволяє більшості робити щось на збитки собі, іншим, матеріальним громадським цінностям тощо.
Молодь знає Андруховича і вважає, ніби це єдиний сучасний письменник в Україні. Із найцікавіших міфів про Україну мені особливо подобається народне повір’я, що «у нас» все дешевше, хоч це стосується лише цигарок та горілки (чи на довго?).

Коли спитати за що вони поважають українців, відразу кажуть про опір русифікації та футболки на зразок «Дякую, Боже, що я не москаль» і, як аналог, наводять у приклад фільм і книгу «Wojna polsko-ruska» Dototy Masłowskej. Напевно такий оптимістичний початок культурних контактів нашої групи філологинь з варшавськими україністами пов’язаний з відсутністю діапазону вражень у них. Маю на увазі те, що ті з дівчат чи хлопців, хто вже побував на Україні, відвідували переважно Львів, Тернопіль, Франківськ, нехай Київ (відповідні соціальні групи у столиці: університет, науковці україністи, бібліотеки, музеї…), тобто такі міста, де більшість населення чинить опір зросійщеній поп-культурі, ЗМІ та агресивним російськомовним групам чи індивідам, або хоча б культивує український культурно-суспільний простір. Отже, повнометражного уявлення про суспільний «надзвичайний стан» (особливо мови) наші поляки не мають. Про суржик та білінгвізм чують на заняттях, тому ці поняття залишаються для них теорією. Процес відторгнення совковості в усіх її проявах триває в Польщі давно, тому вже перейшов у стадію компонента картини світу пересічного поляка і сприймається як щось звичайне, зрозуміле. А перекладні праці сучасних українських мовознавців про двомовність, витіснення української мови російською сприймаються як жахастики на ніч. Це про студентів. Викладачі, властиво, таких ілюзій не мають. Тому на заняттях з практичної мови викладають як розділ українські мовні контакти, де увага акцентується на проблемі мовної ідентифікації та функціонування української мови на різних етапах розвитку. Разом з тим, вони не мають в достатній кількості сучасної енциклопедичної та навчальної літератури. Можливо це на перший погляд, але не сказала б, що ми маємо набагато більше. Та й рівень викладання у Варшаві дуже високий.

Бібліотека
Одним з найсильніших вражень залишилась бібліотека університету. Там мені вдалось побувати двічі. Перший раз цілій групі робили екскурсію, а вдруге я прибігла, щоб записатися й попрацювати. Електронний каталог – річ набагато приємніша за паперові картотеки, а бібліотека самообслуговування – мрія. Книжок з україністики у Варшаві достатньо, щоб опанувати основними предметами. І що найцікавіше – бібліотеці скоро виповниться десять років (!). На території бібліотеки є інтернет-зали, прості читальні, приміщення з копіювальними пристроями, окремі кімнатки для професорів та аспірантів, садок з лавочками, де можна затишно на свіжому повітрі почитати книгу. Особлива гордість варшавської академічної бібліотеки – читальня для людей з обмеженими можливостями.
Ще один приємний момент – записатись до неї можна всім бажаючим і протягом 15-20 хвилин (поки видрукують фото і вклеять на картку).

Книги, книгарні і кава
Не буду узагальнювати, але коли я з’явилась у польській столиці (що задумувалось іще у Франківську), це означало, що оголошено сезон полювання на книжки. Сучасна польська література та критика – перш за все. Але щоб розібратись в різноманітті друкованих видань треба або компетентну(-ого) полячку(-ка) або… «Kawa, książka, kultura» (звідки й назва есею). Таких закладів у Варшаві досить багато. Йдеться про кав’ярні-читальні. У польській столиці вони зразкові. По-перше, бібліотечки чималенькі й сучасні, завжди зі свіжою пресою, по-друге – кава добра, як на мій смак. Щоб увійти в течію польської сучасної літератури та мистецтва звичайно треба більше часу, але хоч би долучитися… Моїми книжковими гідами були моя Домініка, ще дві дівчини з «наших» поляків та Михайло – хлопець-україніст, який крім іншого вивчає іспанську (рідна душа – цьому хоч не довелось пояснювати чому я самостійно намагаюсь вивчати шведську!). Поміж стелажів різних книгарень та букіністів, де я, до слова, за чотири дні книжкових походеньок зібрала нічогеньку добірку, мені наперебій пояснювали значення сленґових виразів у сучасних польських текстах, розповідали дещо про авторів, відомих есеїстів, критиків, їх міжусобиці та цікаві історії. Думаю не треба… ні, таки похизуюся. Серед інших книг, я ласуватиму в Україні (що вже починаю робти!) есеями Єжи Піха, романом «Шафа» Ольги Токарчук, а також текстами Ричарда Капустінскі, останньою збіркою Віслави Шимборської тощо. А до «тощо» належить ще й словник літературознавчих термінів. Щоправда ним насолоджуватись трохи дивно… хоча… Словом, як добре достроково скласти сесію і довгими санаторськими вечорами…

Ще про словники. Одна з наших подруг з третього курсу україністики у Варшаві завела товстий зошит, де записує слова українського студенського сленґу з приблизним (чи точним) польським перекладом. Це потрясаючий збірник, який чекає на видавця.
Саме завдяки їй (Ані) я вперше відчула наскільки моє мовлення наповнене сленґовими та просторічними, жаргонними словами, кальками та (чого найбільше!) – власними новотворами. Нехай ми ще якось пояснимо свої «скільки можна чухатись» та «треба бути в тємі». Але Аня перепиняла мене майже через речення з моїми власними чи нашими родинними словечками. Наприклад як пояснити людині чому мене називають «ойраком»? Це жесть. Ну, тобто… і це як пояснити?

Повертаючись на завершення до книг. Щодо українських авторів: мені вдалось натрапити на кілька (три) перших романів Наталки Сняданко, виданих у Кракові польською мовою і досі не виданих в Україні. До слова, авторка стала відома у власній державі після активного друку у Польщі. Просто тут її не видавали. А четвертий роман «Чебрець в молоці», виданий у «Фоліо» – це переклад знову ж польського варіанта книги. Ось так.

Насамкінець
Мене завжди дивували діапазони. А цього разу – не здивували. Тому замість причетного споглядання я, і наша група, і поляки, які нас так гостинно прийняли, отримали щось для себе з такого культурного обміну: нові приємні знайомства, мовну та життєву практику. Кожна співпраця починається з мовних та культурних контактів. В певному значенні ця поїздка – «наукова обсервація». Щось на зразок «прийти, побачити і далі вирішувати що з тим робити». На мій погляд, експеримент удався. Нехай з легкої руки організаторів ця стежка співпраці не заростає.
Антоніна Аністратенко

peredplata

10 thoughts on “Варшава і ми

  1. який чудовий світ ми живемо , я до сих пір сумніваюся , що це заклинателя як він це зробив!
    Мій рот сповнений одкровення , я Хуана мій чоловік пішов з дому протягом двох років до Південної Африки для туриста , він мав на увазі повію , і він був приворожити дівчинкою мій чоловік відмовляються повертатися додому , я плачу день і ніч шукаю , хто мені допомогти , я прочитав газету новин про потужну заклинателя званої Доктор okojie і я зв'язався з заклинателя , щоб допомогти мені отримати мій коханець назад до мене , і він прошу мене не турбуйтеся про це , що боги ми боремося за мене .. він сказав мені , до середини ночі , коли всі дух знаходиться в стані спокою він заклинання , щоб возз'єднатися мій коханець назад до мене . і він менш ніж за 3 дні мій чоловік повернувся до мене і почав плакати , що я повинен для пробачити його , я , так щаслива за те , що це заклинання заклинатель зробив для
    мене і мого чоловіка .. контакт на його електронну drokojiehealinghome@gmail.com є кращим заклинателя у всьому дикому світі. він спеціалізується на вирішенні інших проблем , включаючи наступні:
    ( 1 ) Якщо ви хочете ваші колишні тому.
    ( 2 ) , якщо у вас завжди є погані сни.
    ( 3 ) Ви хочете , щоб заохочувати у вашому офісі.
    ( 4 ) Ви хочете жінки / чоловіки , щоб бігати за вами.
    ( 5 ) Якщо ви хочете дитини.
    ( 6 ) Якщо вам потрібна фінансова допомога.
    ( 7 ) Якщо ви хочете , щоб ліки ВІЛ СНІДу
    зв'язатися з ним зараз для негайного вирішення Ваших
    проблеми на Drokojiehealinghome@gmail.com
    Спасибі

  2. МОЄ ІМ'Я-Франциско

    то не будьте обережні, ніхто не може допомогти вам у цьому, або навіть запропонувати, як ви можете отримати ЕХ або любов назад, БУДЬ свідоцтва МОСТ заклинателя ТУТ МАЄ БУТИ IGNORED.BECAUSE більшість з них Шахраї я це реальні SCAM якої я жертва і я GOT RIPPED тисяч доларів, тому що я був так хотів отримати мою дружину назад після KATARINA вона залишила мене протягом більш 2роки з моєї 3-х років син Джері, я застосував 7 різних заклинателя ТУТ я зустрів на цьому блозі і все безрезультатно ВОНИ ВСЕ ДЛЯ ASK ж саме ВІДПРАВИТИ Ваше ім'я Вашу адресу ім'я ЕХ і зображення ТЕЛЕФОН І Т.Д. який я зробив, знову і знову, і більшість з них були з Південної Африки, я був так збентежений і я завжди був хворим, тому що від цієї проблеми, і я був так відчайдушно МАТИ Катаріна до мене спиною, я її дуже люблю і може померти за неї. Я бачив це на e-mail Інтернет Про DR Умар HURIYAH ВЕЛИКИЙ заклинання ХРАМ (magicalhuriyah@outlook.com) ХРАМ чорного і білого в Нігерії, і я вирішив MAIL HIM.HE сказав мені, що всі мої ПРОБЛЕМА НАД ТАК я вирішив КОНТАКТИ нього за допомогою, він сказав мені, щоб пояснити, що сталося між мною і моєю колишньою ДРУЖИНА Катаріна і я, я сказав йому все, що сталося з самого початку. І він сказав мені МОЯ ДИТИНА, ЩО ВИ тільки що пояснив мені тепер невеличка проблема ДЛЯ РОБОТИ ПОРІВНЯТИ до серйозних проблем я впорався, я був так вражений, і я сказав мій сам ЩО ПРОБЛЕМА МОЖЕ БУТИ БІЛЬШ СЕРЙОЗНІ ніж це. Він сказав мені, що я повинен робити, як можна швидше, але те, що ВІН СКАЗАВ виглядати, що я чув у минулому, я мав сумніви через минулих досвід, але я вирішив спробувати, так як він з Нігерії HE МОЖЕ БУТИ дійсні і різні. Тому я дав йому 50% моїх довіру. ЦЕ БУЛО ЯК МАГІЯ І мрія для мене, після двох днів, коли заклинання було CASTEED Катаріна майнула мені в Про 9.PM я не міг заснути в цю ніч, бо я дійсно люблю Катаріна і хочу її повернути. ПО 7.AM наступний ранок вона подарувала мені ще один пропущений виклик, я вирішив не передзвонити, як я був все ще на СТРУМОМ, близько 10.AM то ранок вона подзвонила і я вибрав вона сказала ми бачимо сьогодні після роботи я сказав так ТАК Вона закінчила ДЗВІНОК НЕГАЙНО я отримав від роботи вона зателефонувала мені і сказала, були Зустрітися, я був все ще на СТРУМОМ от, коли я отримав там я побачив KATARINA CRYING зі сльозами на всьому протязі її очі, і вона сказала мені, що мій чоловік, Мені так шкода, я відразу обійняв її і поцілував, який я пропустив всі ці роки. ВСЕ СПАСИБІ Умару HURIYAH. ЯКЩО ВИ ЛЮДИНА A жінка готова це, і ви проходите через подібні проблеми як у мене, не можемо не КОНТАКТИ ця велика людина DR. Умаров HURIYAH. Він дійсно ДІЙСНО РЕАЛЬНИЙ заклинателя.

    Його спеціалізуватися на внизу проблеми

    (1) Якщо ви хочете, щоб ваш екс тому.
    (2) Для того, щоб вилікувати ВІЛ / AID або захворювань, пов'язаних з
    (3) Ви хочете бути підвищений на посаді.
    (4) Ви хочете жінки / чоловіки бігати за вами.
    (5) Якщо ви хочете дитини.
    (6) Ви підрядник, і ви хочете, щоб виграти контракти
    (7) Ви хочете, щоб зв'язати ваш чоловік / дружина, щоб бути
    твоє назавжди.
    (8) Якщо вам потрібна допомога духовно.
    (9) Як ви були шахрайським, і ви хочете, щоб відновити Ви втратили гроші.
    (10) Зупинка Розлучення
    (11) Виклик з грошей Ритуал
    (12) Щоб перевірити, якщо ваш коханець онлайн реально
    (13) Щоб перевірити, якщо ваш кредит онлайн є реальною
    (14) Для дуже яскравий
    (15) Якщо ви шукаєте гарну роботу
    (16) Якщо ви старі і хочете виглядати молодо
    І багато іншого ..

     Мобільний телефон … + 2348167266437

    E-mail … magicalhuriyah@outlook.com

  3. MY NAME IS FRANCISCO

    BE CAREFUL HERE, NOBODY CAN HELP YOU HERE OR EVEN SUGGEST HOW YOU CAN GET YOUR EX OR LOVE BACK,ANY TESTIMONIES OF MOST SPELL CASTER HERE MUST BE IGNORED.BECAUSE MOST OF THEM ARE SCAM I MEAN REAL SCAM WHICH I WAS A VICTIM AND I GOT RIPPED OF THOUSANDS OF DOLLARS BECAUSE I WAS SO ANXIOUS TO GET MY WIFE KATARINA BACK AFTER SHE LEFT ME FOR OVER 2YEARS WITH MY 3YEARS OLD SON JERRY,I HAVE APPLIED TO 7 DIFFERENT SPELL CASTER HERE I MET ON THIS BLOG AND ALL TO NO AVAIL THEY ALL ASK FOR SAME THING SEND YOUR NAME YOUR EX NAME ADDRESS AND PICTURE PHONE NUMBER ETC WHICH I DID OVER AND OVER AGAIN AND MOST OF THEM WERE FROM SOUTH AFRICA, I WAS SO CONFUSED AND I WAS ALWAYS SICK BECAUSE OF THIS PROBLEM AND I WAS SO DESPERATE TO HAVE KATARINA BACK TO ME I LOVE HER SO MUCH AND COULD DIE FOR HER. I SAW THIS Email Online ABOUT DR UMAR HURIYAH THE GREATEST SPELL TEMPLE, (magicalhuriyah@outlook.com) TEMPLE OF BLACK AND WHITE IN NIGERIA, AND I DECIDED TO MAIL HIM.HE TOLD ME THAT ALL MY PROBLEM ARE OVER SINCE I HAVE DECIDED TO CONTACT HIM FOR HELP, HE TOLD ME TO EXPLAIN WHAT HAPPENED BETWEEN ME AND MY EX WIFE KATARINA AND I DID, I TOLD HIM ALL THAT HAPPENED FROM THE BEGINNING. AND HE SAID TO ME MY CHILD WHAT YOU JUST EXPLAINED TO ME NOW IS A LITTLE PROBLEM TO HANDLE COMPARE TO SERIOUS PROBLEMS I HAVE HANDLED, I WAS SO SHOCKED AND I SAID TO MY SELF WHAT PROBLEM COULD BE MORE SERIOUS THAN THIS. HE TOLD ME WHAT I NEEDED TO DO AS SOON AS POSSIBLE, BUT WHAT HE SAID LOOK SIMILAR TO WHAT I HAVE HEARD IN THE PAST, I WAS HAVING DOUBT ABOUT IT BECAUSE OF PAST EXPERIENCE, BUT I DECIDED TO TRY SINCE HE IS FROM NIGERIA HE COULD BE REAL AND DIFFERENT. SO I GAVE HIM 50% OF MY TRUST. THIS WAS LIKE A MAGIC AND DREAM COME TRUE TO ME, AFTER TWO DAYS WHEN THE SPELL HAS BEEN CASTEED, KATARINA FLASHED ME AT ABOUT 9.PM I COULD NOT SLEEP THAT NIGHT BECAUSE I REALLY LOVE KATARINA AND WANT HER BACK. BY 7.AM THE NEXT MORNING SHE GAVE ME ANOTHER MISSED CALL I DECIDED NOT TO CALL BACK AS I WAS STILL ON SHOCK, AT ABOUT 10.AM THAT MORNING SHE CALLED AND I PICKED SHE SAID CAN WE SEE AFTER WORK TODAY I SAID YES SO SHE ENDED THE CALL IMMEDIATELY I GOT OFF WORK SHE CALLED ME AND TOLD ME WERE TO MEET HER, I WAS STILL ON SHOCK, BEHOLD WHEN I GOT THERE I SAW KATARINA CRYING WITH TEARS ALL OVER HER EYES, AND SHE SAID TO ME MY HUSBAND, I AM SO SORRY IMMEDIATELY I HUGGED HER AND KISSED HER WHICH I HAVE MISSED ALL THIS YEARS. ALL THANK TO UMAR HURIYAH. IF YOU ARE A MAN OF A WOMAN READY THIS AND YOU ARE PASSING THROUGH SIMILAR PROBLEMS LIKE MINE, DO NOT FAIL TO CONTACT THIS GREAT MAN DR. UMAR HURIYAH. HE IS REALLY INDEED A REAL SPELL CASTER.

    HE SPECIALIZE ON THE BELOW PROBLEMS

    (1) If you want your ex back.
    (2) To cure HIV/AID or related illness
    (3) You want to be promoted in your office.
    (4) You want women/men to run after you.
    (5) If you want a child.
    (6) Are you a contractor and you want to win contracts
    (7) You want to tie your husband/wife to be
    yours forever.
    (8) If you need help spiritually.
    (9) How you been scammed and you want to recover you lost money.
    (10)Stop Divorce
    (11)Invoking of Money Ritual
    (12)To verify if your online lover is real
    (13)To verify if your online loan is real
    (14)To be very brilliant
    (15)If you are looking for a good job
    (16)If you are old and want to look young
    And many more..

    Mobile number…+2348167266437

    Email…magicalhuriyah@outlook.com

  4. Здрастуйте, я Полін Бенара, я з українського, після того, як у відносинах з Андерсон протягом багатьох років, він розлучився зі мною, я зробив все можливе, щоб повернути його, але все марно, я хотів його назад так через любов у мене є для нього, я благала його з усім, я обіцяю, але він відмовився. Я пояснив мою проблему з моїм другом, і вона запропонувала, що я повинен спочатку увійти в контакт з заклинателя, які могли б допомогти мені створити заклинання, щоб повернути його, але я з тих, хто ніколи не вірив у магію, у мене не було вибору, окрім як спробуйте, я пошту заклинателя, і він сказав мені, що не було ніяких проблем, що все буде добре, перш ніж за три дні, що мій колишній повернеться до мене до того три дні, він кинув заклинання і, як не дивно, на другий день він збирався 4ч. Мій колишній подзвонив мені, я був так здивований, я відповів на дзвінок, і все, що він сказав, що він був дуже шкода за все, що сталося, що він хотів, щоб повернутися до нього, він мене любить так багато. Я була така щаслива, і це було йому, що, як вони почали жити разом щасливо знову. З тих пір, я обіцяю, що будь-який, хто я знаю, є проблема відносини, я б допомогти такій людині, посилаючись на його або її до єдиного пускова реальних і потужних заклинань, які допомогли мені з моєю проблемою. Ваша електронна адреса: acubespiritualhome@live.com~~V ви можете відправити вам, якщо вам потрібна їхня допомога в ваших відносинах або будь-якому іншому випадку.
    1) привороту
    2) Заклинання втрачене кохання
    3) Розлучення Заклинання
    4) Шлюб Заклинання
    5) Сполучні Заклинання
    6) Заклинання Розпад
    7) Вигнати минулий коханець.
    8.) Ви хочете просувати в своєму кабінеті
    9) хочу зустріти свого коханця
    Зв'язатися з великою людиною, якщо у вас виникли будь-які проблеми для довгострокового рішення
    через acubespiritualhome@live.com

    КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ……
    E-MAIL: acubespiritualhome@live.com
    DIRECT / НОМЕР WhatsApp +2347032963189
    САЙТ http://acubespiritualhome.wix.com/dr-tugala#! Послуги доступні – Процедури / c1182

  5. Здрастуйте, я Полін Бенара, я з українського, після того, як у відносинах з Андерсон протягом багатьох років, він розлучився зі мною, я зробив все можливе, щоб повернути його, але все марно, я хотів його назад так через любов у мене є для нього, я благала його з усім, я обіцяю, але він відмовився. Я пояснив мою проблему з моїм другом, і вона запропонувала, що я повинен спочатку увійти в контакт з заклинателя, які могли б допомогти мені створити заклинання, щоб повернути його, але я з тих, хто ніколи не вірив у магію, у мене не було вибору, окрім як спробуйте, я пошту заклинателя, і він сказав мені, що не було ніяких проблем, що все буде добре, перш ніж за три дні, що мій колишній повернеться до мене до того три дні, він кинув заклинання і, як не дивно, на другий день він збирався 4ч. Мій колишній подзвонив мені, я був так здивований, я відповів на дзвінок, і все, що він сказав, що він був дуже шкода за все, що сталося, що він хотів, щоб повернутися до нього, він мене любить так багато. Я була така щаслива, і це було йому, що, як вони почали жити разом щасливо знову. З тих пір, я обіцяю, що будь-який, хто я знаю, є проблема відносини, я б допомогти такій людині, посилаючись на його або її до єдиного пускова реальних і потужних заклинань, які допомогли мені з моєю проблемою. Ваша електронна адреса: acubespiritualhome@live.com~~V ви можете відправити вам, якщо вам потрібна їхня допомога в ваших відносинах або будь-якому іншому випадку.
    1) привороту
    2) Заклинання втрачене кохання
    3) Розлучення Заклинання
    4) Шлюб Заклинання
    5) Сполучні Заклинання
    6) Заклинання Розпад
    7) Вигнати минулий коханець.
    8.) Ви хочете просувати в своєму кабінеті
    9) хочу зустріти свого коханця
    Зв'язатися з великою людиною, якщо у вас виникли будь-які проблеми для довгострокового рішення
    через acubespiritualhome@live.com

    КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ……
    E-MAIL: acubespiritualhome@live.com
    DIRECT / НОМЕР WhatsApp +2347032963189
    САЙТ http://acubespiritualhome.wix.com/dr-tugala#! Послуги доступні – Процедури / c1182

  6. Am Брітні Джонс з США, деякі надійні заклинателя досі в Інтернеті? Я ніколи не вірив, поки не побачив якийсь пост про д-ра TUGALA про те, як він допоміг багато людей в Інтернеті. Я сказав йому, що я мав про нього в Інтернеті, і, перш ніж я розповів йому свою проблему, він уже сказав мені, що я прийшов за і сказав, що люди були шахрайським мене мої гроші і додав болю в мого болю я був так вражений, він просто сказав мені, що все буде в порядку протягом 48 годин, я сказав йому, що це те, що робить підроблений заклинателя також сказав мені, Він сказав, що я повинен дати йому спробувати я і зробив. Воістину я просто не вистачає слів і більше радий за те, що доктор TUGALA зробив для мене точно, коли 48часов був завершений виклик я отримав від мого коханця, який залишив мене з болями протягом більш 4years, він сказав по телефону Брітні, чи можемо ми говорити в сумному і сором'язливий тон, я був як так, то він прийшов до мене додому і вибачився переді мною, що йому було шкода, і запропонував мені в той же день і запитав, якщо я б вийти за нього заміж, і я сказав, що так, і наше весілля буде на 20 листопада. друзів Запрошуємо Вас так рада, завдяки доктору TUGALA

  7. Am Уїтні Паркер з Англії, повернення мого коханця стало можливим завдяки д-ру TUGALA який касти з заклинання від мого коханця на червень місяць 2013 року через свого храму, і я хотів би подякувати Вам. Мій колишній, і я був разом протягом декількох місяців. І це було краще, ніж раніше. Я думаю, що на цей раз це назавжди або до тих пір, як я хочу, відповідно до вашого обіцянкою і впевненості. Ми говорили про рух в і разом, і стругання, щоб вийти заміж в листопаді цього року. Речі між нами великі і весело. Я дякую вам за допомогу, щоб принести мій коханець назад до мене. Після нашого часу один від одного, ми навчилися цінувати один одного більше, не думаючи про минуле, і не приймати нічого на віру знову. Священик після спроби і не в змозі через інші коліщатках підроблені заклинання і знахарі, я втратив надію, але я дякую мого друга, який познайомив мене з вами і вашим богам за надану мені можливість знайти вам вирішити мої проблеми назавжди без жалю. Я не можу собі уявити, що мій бізнес робить краще, ніж я думав, і я завжди буду жити хвалити і пам'ятати вас. Дуже дякую

  8. I met this spell caster through a friends description, and he told me that he help him to get his wife back when another man took her from him and then I decided to try him out, I discover that he is the best and he is very powerful and just yesterday my husband whom I thought will never come back to me came and said to me that he was sorry for leaving me. I am so happy that my desire have been fulfilled. thank to you Prophet Mike of purityspell@gmail.com, he is so powerful.

    Vera Chatwin

  9. Життя була сповнена випробувань з тих пір, як мій чоловік залишив мене і переїжджає з іншою жінкою. Найчастіше я думав закінчити все це. Усе стало найгіршим, коли я загубив свій будинок, сім'ю та все до урагану Матвія, і я став біженцем у моїй власній країні, Гаїті. Єдине, що я залишив, – це телефон з підтримкою Інтернету в моїй кишені. Одного вірного дня я знайшов одного Доктора Самури в Інтернеті, на лицьовій книзі. Хтось із США засвідчив багато чудових справ, які доктор Самура зробив для неї та її родини. Я зв'язався з ним, а решта, кажуть, це історія. Сьогодні я щасливо одружуюся з солдатом, з яким я зустрівся в таборі, і я знову повертаю своє щастя. Я не можу зберегти це щастя для себе, тому що я не егоїстичний. Ви також можете зв'язатися з доктором Самура по електронній пошті: SAMURATELLERSPELL@GMAIL. COM або зателефонуйте йому за телефоном +2348103508204 whatsapp.

  10. Ще раз дякую за чудового д-ра Самура Я самата-Льюїс Я хочу поділитися своїм свідченням кожному з нас, про те, що ця велика людина зробила для мене Я був одружений вже більше шести років, знаю дитину з цим, моє серце було неприємно, тому я Не знаю що робити. І я пішов з одного місця до іншого, але я не знайшов вирішення моєї проблеми до одного дня в моєму офісі, коли мій друг приїхав на візит, тому я приховував це для кожного тіла, щоб не поділяти цю проблему будь-який, коли я бачу ситуацію на землі, тепер мій чоловік про те, щоб отримати іншу жінку, я намагаюсь все, щоб поділитися цим з другом, щоб вона порадила мені зв'язатися з цією великою людиною за заклинання, тому я не сам міг сказати Їй моя проблема, тому я запитую її, що ми це беремо мені? Вона сказала, що ми не займаємо багато часу всього за три дні, коли ми робимо це, то я дивлячись вгору і вниз, чи ми починаємо відтепер? Вона наполягає на тому, щоб він спробував його, тоді я прошу її за контакт, вона дала мені його номер і його адресу електронної пошти, його номер або whatsapp +2348103508204, а тут це електронна адреса SAMURATELLERSPELL @ GMAIL. COM, тому я зателефонував йому першим, перш ніж я по електронній пошті попросив його дізнатись, чи він є письменником, щоб він закинув заклинання, і я так щасливий з моїм чоловіком з двома дітьми з цим, чоловік чудовий, і його виклики заклинань справжні, завдяки моєму другу Всемогутній Бог благословить вас усіх від Самата-Льюїса.

Comments are closed.