З нового року обслуговувати споживачів мають лише українською – мовний обмудсмен.

Із 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна.

Про це повідомляється на офіційній фейсбук-сторінці уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Так, відповідно до статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги державною мовою.

“У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав’ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був, – обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватись іншою мовою”, – йдеться в повідомленні.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою можна звертатися до уповноваженого із захисту державної мови: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail: kremin@kmu.gov.ua.

Нагадаємо, в Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

peredplata