Театр проти влади

Колектив Чернівецького обласного муздрамтеатру сьогодні, 5 січня, зібрався під стінами Чернівецької обласної держадміністрації. Актори театру з різдвяним вертепом колядували та віншували під сходами «будинку з левами». У такий спосіб вони просили у влади не скорочувати видатки на драмтеатр.

«Це була мирна акція. Колектив драмтеатру вийшов з колядою під облдержадміністрацію, щоб нас почули. Бо бюджет на 2021 рік ухвалили так, що ми маємо недофінансування театру (на захищені статті – заробітну плату), яке загрожує тим, що адміністрацію поклали перед фактом, або скорочувати людей, або переводити на 0,75% ставки. Вони загнані в кут», — каже артистка драми Чернівецького муздрамтеатру Ксенія Король.

Зображення може містити: одна або кілька осіб, люди стоять, люди на сцені та надворі

Фото з фейсбуку Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської

За її словами, колектив вийшов під облдержадміністрацію, аби підтримати директора Юрія Марчука, який в той момент перебував в ОДА (мав розмову з головою Чернівецької ОДА Сергієм Осачуком з приводу ситуації, яка виникла в театрі).

Директор Чернівецького облмуздрамтеатру відзначив, що наразі для нормального функціонування мистецьких установ області – драмтеатру, філармонії та театру ляльок – не вистачає близько 30 мільйонів гривень на 2021 рік.

 
 
 «Ми не просимо додаткових коштів, а профінансувати театр, аби люди отримували зарплати та установа могла сплачувати за комунальні послуги. Нічого зверху ми не просили. Раніше ми писали звернення у різні інстанції щодо ситуації з фінансуванням, але не отримали відповіді на них. Працівники театру і так мають мінімальні зарплати, а через локдаун не зможуть заробляти», — каже Ксенія Король.
 
Зображення може містити: одна або кілька осіб, люди гуляють, дерево, натовп та надворі

Фото з фейсбуку Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської

За словами театралів, така ситуація загрожує тим, що молоді актори, які не можуть прогодувати сім’ї, підуть з театру.

«Це руйнує культуру Буковини. Адже ситуація торкнеться не тільки театру, а й обласної філармонії, театру ляльок, загалом культури. Ми вирішили про це не мовчати, хочемо підтримувати культуру Буковини», — зауважила Ксенія Король.

 Як повідомила акторка Марія Романова, драмтеатр у 2021 році отримає недофінансування, у зв’язку з чим колектив можуть перевести на 0,75 ставки, передає molbuk.ua.

 Водночас, за словами працівниці театру, колектив обурений через те, що його можуть залишити без “оздоровчих”, а також можуть двічі на рік відправляти у відпустку за власний рахунок.

 Вона додала, що через локдаун колектив театру не зможе працювати, і актори не зможуть заробляти собі на життя.

 “Сьогодні наш директор був в обласній раді. Він повідомив нам, що ця цифра у нас не змінилася. Починаючи із середини грудня ми писали листи, що нас не дофінансували. Якщо нас не дофінансують цього року, це завершиться тим, що людей переведуть на 0,75 ставки, ми залишимося без “оздоровчих”. Двічі на рік ми будемо змушені ходити у відпустку за власний рахунок. Хоча у нас, в основному, мінімальні ставки. У нас ітак невеликі зарплати”, – сказала Романова.

Вона додала, що через локдаун колектив театру не зможе працювати, і актори не зможуть заробляти собі на життя.

“Ми знаємо, що бюджет прийняли з такими самими цифрами… Ми сподівалися, що нова бюджетна комісія наші потреби детальніше розгляне. Сьогодні директор був в обласній раді. Йому довели, що грошей нема де взяти. Ми в такій ситуації, що самотужки не можемо заробити гроші. Адже квитки продаються через одного глядача – у зв’язку з карантином. Якщо розпочнеться локдаун, ми працювати не будемо. Ми заручники того, що самі заробити ці кошти не зможемо, а допомагати нам не дуже хочуть”, – сказала акторка.

Актори Чернівецького драмтеатру з вертепами пікетують ОДА: просять не врізати фінансування – відео

Після розмови з головою ОДА, керівнику театру в облдержадміністрації пообіцяли реагувати на ситуацію.

«Нам вдалося домовитися із головою ОДА та його заступниками, з нашим управлінням культури про те, що до 15 січня ми повинні вирішити питання щодо фінансування на 2021 рік театральних концертних установ обласного підпорядкування – нашого муздрамтеатру, філармонії та театру ляльок. Нам довели усно фінансування на цей рік, яке не відповідає нашим потребам. За мінусом величезних коштів, які ми не спроможні будемо заробити протягом 2021 року. Оскільки не знаємо, скільки будуть тривати нокдауни, карантин тощо. Тому сьогодні пролунала пропозиція голови ОДА, що це питання буде вирішуватися до середини місяця. Сподіваюся, що ми дійдемо якоїсь нормальної згоди, щоби зберегти мистецькі колективи, які є у нас у Чернівецькій області, щоб не мали ми скорочення через недофінансування у 2021 році», – сказав Юрій Марчак.

 

 
 Відео надані Ксенією Король 

Джерело: https://shpalta.media/, Джерело: https://acc.cv.ua/ 

peredplata