Зі 125 києво-печерських святих 115 були кліриками Вселенського Патріархату – монах, який перейшов до ПЦУ.

Зі 125 святих Києво-Печерської лаври 115 були кліриками саме Константинопольського Патріархату. Про це розповів колишній ієромонах Києво-Печерської лаври о. Інокентій Підтоптаний, який прийнятий до кліриків Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ.

Він зазначив, що серед братії лунали думки, чому б зараз не відновити у лаврі ставропігію Вселенського Патріарха.

Яу розповів священник в інтерв’ю Главкому, коли тільки розпочалася всі історія з наданням Томоса ще весною 2018 року, один з архієреїв попросив принести йому довідку про грамоту 1686 року (грамота або акт Константинопольської православної церкви, який давав право висвячувати Київського митрополита Московським патріархом, який мав згадувати Вселенського Патріарха першим і цим підтверджувати владу Константинопольської церкви над Київською єпархією).

“І коли він ознайомився з документом, то у нього постало питання: а чи дотримувався хтось 300 років умов цього документа, зокрема щодо згадування першим Вселенського Патріарха? Не виключаю, що дотримувалися цього з 1686 р. до 1700 р., коли патріаршество було скасовано Петром І, але після 1700 року ніхто з київських митрополитів Вселенського Патріарха не згадував.

Це все було логічним підґрунтям для того, щоб Патріарх Варфоломій просто скасував цю грамоту, адже її ніхто не дотримувався. Зі скасуванням цієї грамоти Патріарх Варфоломій взяв під свою опіку Київську митрополію, яка була в його юрисдикції з 988 до 1686 року. І, до речі, зі 125 святих Києво-Печерської лаври, здається, 115 були кліриками саме Константинопольського Патріархату. Коли весь цей процес почався (процес, який передував наданню Томосу), то серед братії лунали думки, мовляв, а чому зараз не відновити у лаврі ставропігію Вселенського Патріарха? Даруйте, але не можу назвати, хто саме висловлював такі думки. Я сам до цього не закликаю. Просто кажу, що такі думки є”, – зазначив ієромонах.

Як повідомляла РП, колишній помічник голови відділу інформації і зв’язків з громадськістю Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, церковний публіцист і богослов РПЦ в Україні (УПЦ МП) о. Інокентій Підтоптаний прийнятий в число кліриків Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ 13 березня 2021 року.

Зі 125 києво-печерських святих 115 були кліриками Вселенського Патріархату – монах, який перейшов до ПЦУ

peredplata