Чому сміття вбиває безпритульних тварин в Мамаївській ОТГ?

Екологічних проблем на Буковині є чимало. Одні з них – погане повітря, агрохіміязабруднення довкілля пластиком, засміченість територій. Від пагубного людського впливу на екосистему страждають безпритульні тварини, за життя яких зоозахисникиборються щохвилини. За словами волонтерки ОксаниМісевич, проблема насправді проста і ганебна – більшість людей банально не вміє прибирати за собою і своїми улюбленцями.

«Необачно покинуті обгортки, пляшки чи пакети є реальною загрозою життю безпритульної тварини. Так склалося, що до побутового сміття в Мамаївській ОТГ населення ставиться не дуже серйозно. Більшість переконана, що у порівнянні з вихлопними газами тавідходами від виробництва це є дрібничкою. Але задумайтесь, якщо усі буковинці зокрема, українцізагалом будуть так думати й нехтувати порядком у громадських місцях? Купа небезпечного сміття, яка поширює інфекції, розмножує шкідливі бактерії, вбиває тварин – наше цілком реальне майбутнє?! А коли приходить весна, сади протруюють до 14 разів! Уявляєте? І що ми маємо? Страшенну проблему із тваринами. Вони гинуть», – обурюється Оксана Місевич.

Своєю чергою громадська активістка Ольга Акрітіді у коментарі інтернет-газеті «Час» зазначилащо для вирішення цієї проблеми важлива кожна людина, кожний достойний вчинок, кожний свідомий вибір. Треба змінювати систему, а не клімат.

«Ми написали листа. Буде офіційне звернення до голови Мамаївської громади, аби він взяв це питання під особистий котрольДавайте розглянемо все на прикладі, чи задумувалися ви, що звичайнісінька плівка від сосиски чи обрізок ковбаси з металевим фіксатором повз сміттєвого контейнера може спровокувати обструкцію шлунково-кишкового тракту, або отруєння солями металів? А це страшна й болюча смерть безпритульних тварин. Наша ціль – зробити вулиці ОТГ чистими з невеликою кількістю вуличних тварин, які будуть пронумеровані, стерилізовані та вакциновані»,  додала вона.

Стан розв’язання екологічних проблем на вкрайнизькому рівні. Все це залежить від влади: від найвищих до найнижчих щаблів. Тому, на переконання волонтерки Оксани Місевич, для цього не потрібно шкодувати ні часу, ні зусиль, ні коштів.

«Правила є доволі простими. І це називається сортуванням сміття. Пластикові пляшки, скло, папір слід викидати у спеціальні відповідні контейнери. Будівельне та габаритне сміття не можна викидати у прості контейнери, а у спеціалізовані великі ємності. Залишки їжі тощо – так само, у прості контейнери, оскільки вони легко розкладаються та не шкодять навколишній території. А ось старі батарейки, термометри, дрібні електронні пристрої, прострочені ліки, люмінесцентні лампи категорично заборонено викидати у смітники. Побутові небезпечні відходи потребують спеціальної утилізації. Тому зусилля потрібно спрямовувати на розв’язання екологічних проблем, бо інакше ані ми, ані тварини просто не виживуть»,  каже Оксани Місевич

Волонтерка Ольга Акрітіді закликала уявити неізольоване одне від одного оте все різноманіття речовин від миючих засобів до розчинників, які разом вступають у вбивчі хімічні реакції і стають потужною отрутою для всього навколишнього середовища. Спроба чогось цікавого на смак може стати останньою для вуличних собак чи котів. Ще однією гострою проблемою – є проблема забруднення довкілля пластиком. 

«Звичайно, це вирішується на найвищих щаблях влади. У Німеччині, Франції чи деінде в Європі в магазинах вам не дадуть поліетиленових пакетиків. Це ваші проблеми. Або ви повинні мати багаторазову торбинку, або несіть у руках чи паперовому пакеті. Держава заборонила. Там немає масового штампування пластикових пакетів. Чому у нас таке не можна організувати? Чому не встановити спеціальний приймач пластикових пляшок?»,  продовжила Акрітіді

Поки що у Мамаївській ОТГ відсутня системна допомога та контроль безпритульних тварин. Є кілька ініціативних груп, які допомагають бродячим тваринам. Чимало таких активістів уже давно не волонтери, бо дають вуличним тваринам більше, ніж волонтер у класичному розумінні. За власний кошт лікують, перетримують, перевозять, стерилізують нічийних тварин. Тож нині волонтери, згуртувавшись навколо спільноти «Допомога тваринам Мамаївської ОТГ» у соцмережах, намагаються знайти консенсус у питанні чотирилапих безхатьків. Проте, як показує досвід, таку діяльність небайдужих людей не цінують. Тож поки не буде розуміння місцевих жителів та відповідальності за неправильне викидання сміття, все повторюватиметься – одні за свій кошт лікуватимуть, бігатимуть з мисками, інші прирікатимуть безпритульних тварин на смерть, труячи цих же собак і котів побутовими небезпечними відходами.

Ярослава Николюк, студентка ЧНУ ім.Ю.Федьковича

peredplata