День українського кіно у Чернівцях

11 вересня 2021 року,  у другу суботу вересня, відзначали День українського кіно  у колаборації із Культурно-мистецьким центром імені Івана Миколайчука.  Мали справжнє “кіношне” свято як і всі, хто причетних до створення вітчизняного кінематографа, його представлення глядачу – “прокату”, а також його відданих  промоутерів  та поціновувачів.

День українського кіно встановлений згідно з указом Президента від 12 січня 1996. Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати. Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс.

Тож, маючи понад столітнє українське кіно, дивились нове українське –  “Мої думки тихі” (2019). До перегляду режисер фільму Антоніо Лукіч передав Чернівцям свою режисерську копію  у подарунок. Дякуємо щиро!

В Україні кінофестивальна прем’єра стрічки відбулася під час Одеського міжнародного кінофестивалю у липні 2019 року, де робота  режисера фільму Антоніо Лукіча отримала приз глядацьких симпатій, премію FIPRESCI за найкращий український фільм, премію за найкращу акторську роботу (Ірма Вітовська-Ванца) та спеціальну згадку журі (Андрій Лідаговський).

 Фільм  глядачам Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука сподобався, тому пропозицію  Відділу мистецтв Чернівецької ОУНБ імені Михайла Івасюка подискутувати – прийняли радо.   До дискусії було запрошено кінорежисера та  кінопродюсера Андрія Чернюка (м. Київ).

 Запропонувано  два напрямки для розмови: рефлексія на переглянуте кіно “Мої думки тихі” та українське кіно: історія та сьогодення. 

До обговорення приєднались глядачі різних вікових та соціальних груп –   учнівська та студентська молодь,  цілі родини чернівчан,  пенсіонери-шанувальники та молодь, що слідкують за розвитком усього культурного процесу міста, відомі митці Чернівців – художники, письменники, музейні працівники, підприємці та колеги з провідних новинних  канал-ресурсів міста.

 Головними тезами звучали: відносини за формулою “батьки-діти”,  українські реалії у бізнесі,  у складному сьогоденні “фрілансерної” молоді,  у соціальному статусі старшого покоління та загальний український шлях, як Держави.

 За другою темою дискусії  своїм досвідом та  своїм баченням шляху  розвитку  сучасного українського кіно поділився  запрошений гість Андрій Чернюк. І цей напрямок дискусії був підтриманий  розмовою усіма присутніми. Кожен висловився про власні бачення сучасного українського кіно та його поступовий розвиток.

Особливою проблемою присутні зауважили питання реклами  кіноподій у Чернівцях та вчасне донесення інформації до глядача. Свою думку по промоції кіноподій висловила заступниця директора Центру  пані Тетяна Дяченко  та адмін Центру  пан Антон.

 На завершення,  Любов Шилюк –  модераторка заходу, закцентувала увагу присутніх на  музичному оформленні сучасного українського кіно та фільму “Мої думки тихі”, на законі про підтримку українського кіно в Україні та роллю Українського культурного фонду  у кінореалізації сміливих проєктів сучасних українських режисерів, роллю фестивального кіножиття  фільмів короткого метру, документального, публіцистичного та інших жанрів, авторські права та  “піратський прокат”  у мережі “світової павутини”.

 На закінчення зустрічі для всіх прозвучав анонс про відкриття “Іван-хабу” та запрошення  на майбутні імпрези Культурно-мистецького центру імені  Івана  Миколайчука.

 

 

 

 

 

 

 

peredplata