Чернівецьким платникам з початку року відшкодовано 9,4 мільйони

Впродовж січня-квітня 2013 року суб’єктам господарської діяльності на розрахункові рахунки відшкодовано 9,4 млн. грн. податку на додану вартість, що на 1,6 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Цьогоріч чотири чернівецьких підприємства (ТОВ «Машзавод», ВККФ «Автокомплект ЛТД», ТОВ «Інтерм» та ПП «Артон») отримали кошти на розрахунковий рахунок в банку за процедурою автоматичного відшкодування в сумі 3,9 млн. грн., що складає понад 41% від усього відшкодованого ПДВ станом на 01.05.2013 року.

Звичайно, що в перспективі їх кількість повинна збільшитись. Але, приємно й те, що це підприємства – виробники, які мають можливість не відволікати обігові кошти, а використовувати їх для розвитку реального сектора економіки. Керівники та головні бухгалтери цих підприємств мали змогу переконатися, що автоматичне бюджетне відшкодування реально працює без втручання людського фактора. Завдяки новим технологіям процес здійснюється приблизно втричі швидше.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях очікує підвищення „попиту” на автоматичне відшкодування податку на додану вартість серед чернівецьких платників. Та самого бажання замало, для цього їм потрібно, що називається, „підтягнутися”. Підприємства нашого міста, як правило, „пробуксовують” на одному – двох критеріях, основним з яких є низький рівень заробітної плати.

Для аналізу ситуації з відшкодуванням ПДВ створено робочу групу, яка проводить моніторинг діяльності суб”єктів господарювання та здійснюють своєрідну інвентаризацію тих причин, які не дають можливості платнику потрапити до реєстру „автоматичних відшкодуванців”. Відбуваються зустрічі із керівниками потенційних претендентів, під час яких податківці інформують їх про правові підстави не включення до відповідних реєстрів.
Наявність суб”єктів підприємницької діяльності в системі автоматичного відшкодування – один із показників цивілізованого ведення бізнесу. Як свідчить досвід, платники податків прийняли умови Кодексу, адже самі намагаються відповідати встановленим у ньому вимогам. Тому, сподіваємось, що найближчим часом ряди „автоматичних відшкодуванців” поповняться.

Нагадаємо, що порядок автоматичного відшкодування передбачено пунктом 200.18 Податкового кодексу, який відрізняється від звичайного: скороченням строку камеральної перевірки з 30 до 20 днів; відсутністю можливої виїзної перевірки органом податкової служби; скороченням строків надання податківцями висновку до Держказначейства з 5 до 3 днів; скороченням строку перерахування Держказначейством відшкодування з 5 до 3 днів.

Для того, щоб отримати автоматичне відшкодування, від заявника не вимагається ніяких додаткових дій, для нього процедура отримання автоматичного відшкодування нічим не відрізняється від процедури отримання звичайного відшкодування. Але це не означає, що від платника нічого не залежить.
Відповідно до пункту 200.19 Кодексу право на отримання автоматичного відшкодування мають платники податку, які відповідають одночасно таким критеріям:

– не перебувають у судових процедурах банкрутства;
– включені до Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб – підприємців і не мають поганих записів у цьому реєстрі (наприклад, про припинення держреєстрації, відсутність підтвердження відомостей або відсутність за місцезнаходженням);
– протягом попередніх дванадцяти місяців питома вага поставок за нульовою ставкою в загальному обсязі поставок перевищує 40 % ;
– загальна сума розбіжностей між задекларованим податковим кредитом заявника відшкодування та задекларованими податковими зобов\’язаннями його контрагентів не перевищує 10 % заявленої суми відшкодування;
– середня зарплата більше ніж у два з половиною рази перевищує мінімальну у кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів) з ПДФО;
– не мають податкового боргу.

Крім того, платники податку на додану вартість повинні відповідати хоча б одному із таких критеріїв: або чисельність працівників перевищує 20 осіб у кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів) з ПДФО; або залишкова вартість (у податковому обліку) власних основних фондів для ведення задекларованої діяльності перевищує заявлену суму відшкодування за попередні 12 місяців; або рівень податкового навантаження з податку на прибуток є вищим від середнього по галузі за підсумками останнього звітного (податкового) року.

Оскільки зазначені критерії чітко виписані і змінюються лише шляхом внесення змін до Податкового кодексу, то за умови їх дотримання платники можуть бути впевненими у своєчасності бюджетного відшкодування. Крім того, діючим сьогодні порядком здійснення такого відшкодування встановлено і гарантовано рівні права для всіх платників ПДВ.

Про це повідомляє відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata