У Чернівцях споживачам нараховуватимуть абонплату за воду – “Чернівціводоканал”

У зв’язку із затвердженням Постанови КМУ від 02.02.2022 “Правил надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення”, 01.05.2022 року на офіційному веб-сайті КП «Чернівціводоканал» було опубліковано публічний індивідуальний договір про надання послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Такий договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів, з дня опублікування, співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір іншої моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з КП «Чернівціводоканал».
В індивідуальних договорах наявна абонентська плата.
 
Джерело: КП “Чернівціводоканал”
 
Пунктом п. 11 ч.1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (з урахуванням змін, внесених Законом України від 03.12.2020 № 1060) встановлена плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач оплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги.
До 1 січня 2022 року витрати абонентської плати входили до складу чинного тарифу на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Однак у тарифах на послуги на 2022 рік не враховуються витрати на збут для індивідуальних споживачів.
Граничний розмір абонентської плати встановлює Кабінет Міністрів України, а саме Постанова КМУ від 21.08.2019 р. №808. Сума може змінюватись в залежності від затвердженого мінімального прожиткового мінімуму в Україні.
 
Плата за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству.
 
Нараховуватись плата за абонентське обслуговування буде споживачам: співвласникам багатоквартирних будинків (крім тих, що уклали колективний договір та сплачують за послугу водопостачання та водовідведення не на рахунок КП «Чернівціводоканал», а на рахунок ОСББ, ЖБК тощо); власникам (користувачам) індивідуальних (садибних) будинків; власникам (користувачам) приміщень у будівлях, яким КП «Чернівціводоканал» здійснює розподіл послуг.
 
Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на одного абонента (один особовий рахунок), незалежно від кількості мешканців у квартирі чи об’ємів споживання послуги. Споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого водопостачання.
 
Кошти споживачами сплачуються на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання та водовідведення.
Наразі триває процес налаштування платіжних сервісів в частині відображення абонентської плати. Так, через у платіжних сервісах EasyPay, Portmone, банк «Пумб», А-Банк абонентська плата вже враховується. Платіжні системи інших банків будуть найближчим часом теж скореговані.

peredplata