ЄС розглядає можливість запровадження санкцій проти Туреччини через співпрацю з Росією

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Про це пише британська Financial Times із посиланням на шість європейських чиновників, які знають неформальні дискусії всередині Європейського союзу. ( https://www.ft.com/…/00badf9e-f0d9-417f-9aec-9ac1c2207835 ).
Занепокоєння ЄС викликають заяви лідерів двох країн щодо нарощування товарообігу та співробітництва у галузі енергетики, фінансів та торгівлі. Одне з джерел видання Financial Times зізналося, що офіційних переговорів серед країн ЄС поки не було, але кулуарні, неформальні перемовини в же ведуться. Блок ЄС “уважніше мониторитиме турецько-російські відносини”. Інше джерело видання повідомило, що ЄС розглядає можливість тиску на західні компанії та банки, щоб вони або пішли з ринку, або скоротили свою присутність у Туреччині в разі допомоги Москві у обході санкцій Євросоюзу.
“Наприклад вони можуть попросити ввести обмеження на торгове фінансування або попросити великі фінансові компанії скоротити фінансування турецьких компаній. Я б не виключав жодних негативних дій, якщо Туреччина надто зблизиться з Росією”, — заявив один із європейських дипломатів.
FT також нагадує, що представники Туреччини добре обізнані про можливі ризики, оскільки у червні заступник міністра фінансів США Уоллі Адейемо проводив робочу зустріч із представниками турецького бізнесу, банків і попереджав їх про готовність Вашингтона запровадити вторинні санкції за співпрацю з Росією. Проте щонайменше одне нарощування співробітництва в банківській сфері після переговорів між президентами Росії та Туреччини відбудеться — Реджеп Ердоган анонсував прискорену інтеграцію та розвиток на території республіки російської платіжної системи “Мир”.
Ця заява особливо насторожила європейських чиновників, котрі побачили у цьому можливості для обходу фінансових санкцій. Турецька та російська сторони наполягали, що це значно спростить життя російським туристам, які зможуть оплачувати місцеві послуги. Також Росія та Туреччина домовилися про перехід на розрахунки в національних валютах, що має допомогти Туреччині зберегти валютні резерви та зміцнити курс ліри. Окремим пунктом домовленостей стало переведення оплати російського газу за рублі.
Подивимося, що з цього вийде? Думаю, якщо США запровадять додадкові санкції щодо Туреччини, то ЄС долучиться до них. Сам же Євросоюз не наважиться на рішучі дії проти Туреччини.
На зображенні може бути: пам’ятник та текст
 
 

peredplata