В Україні можуть з’явитись спеціальні пенсії: кому виплачуватимуть понад 5 000 грн

Багато українських пенсіонерів отримують невеликі пенсії, тому в уряді роздумують запровадити спеціальні пенсійні за особливі заслуги. Про це йдеться у законопроєкті №8032, текст якого опубліковано на сайті Верховної Ради України.

Йдеться про українців, які мають статус борців за незалежність. У законопроєкті пропонують змінити Закон України “Про пенсію за особливі заслуги перед Україною”, поширивши його дію на громадян України, які відповідно до Закону України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті” мають статус борців за незалежність України у XX столітті та згідно із Законом України “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років” зазнали репресій з політичних або релігійних мотивів у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини в психіатричну установу та реабіліт.

Передбачається, що пенсія за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті виплачуватиметься у розмірі 200% прожиткового мінімуму, визначеним особам, які втратили працездатність. Згідно з цими критеріями, розмір виплат становить 5016 грн.

За попередніми даними, кількість людей, які підпадають під певні законопроєктом критерії, обчислюються десятками, максимум – кількома сотнями. Відповідно, реалізація законопроєкту вимагатиме видатків у сумі 60 192 грн на одну особу на рік. У розрахунку на 200 осіб витрати становитимуть 12 млн 38,4 тис. грн на рік.

Нагадаємо, 1 жовтня 2022 року в Україні провели планові перерахунки пенсійних виплат. Як повідомили у Пенсійному фонді України (ПФУ), виплати збільшилися у людей, старших 70 років, пенсіонерів з “військовою” інвалідністю, а також у тих, хто має великий страховий стаж.

Джерело: Фокус

peredplata