Європа закручує нафтовий кран з Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Європейські країни продовжують скорочувати закупівлю російської нафти напередодні ембарго, яке набирає чинності 5 грудня.
За підсумками тижня, що завершився 18 листопада, із морських портів до країн Північної Європи російські нафтовики постачали лише 95 тисяч барелів на добу, повідомляє Bloomberg із посиланням на статистику танкерних перевезень.
З початку війни поставки на колись найбільший ринок збуту, куди йшло понад 40% усіх експортних барелів, впали на 92%.
У березні від російської нафти відмовилися Швеція та Литва, у квітні закупівлі припинила Німеччина, у травні – Франція, у липні – Фінляндія.
У жовтні морський імпорт із Росії зупинила Польща, і тепер єдиною країною, куди продовжують текти російські барелі, залишаються Нідерланди, де розташований найбільший у Європі нафтовий порт Роттердам. Втім, і в цьому напрямку порівняно з січнем постачання скоротилося більш ніж у чотири рази.
Сукупний обсяг постачань до Європи з початку року зменшився майже втричі — з 1,6 до 0,6 млн. барелів на день. Російську нафту продовжують закуповувати Італія (300 тисяч барелів на день), Болгарія (125 тисяч барелів на день), а також у незначних обсягах Угорщина, Хорватія та Румунія.

peredplata