Роз’яснення та нагадування Міндоходів буковинським підприємцям

У серпні звіт про суми нарахованого єдиного внеску потрібно подавати до Пенсійного фонду

Головне управління Міндоходів у Чернівецькій області звертає увагу, що процедури адміністрування щодо прийняття та оброблення звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та обліку сплати страхових коштів у картках особових рахунків платників у серпні здійснюватиме Пенсійний фонд України. Таке рішення прийнято для створення сприятливих умов для платників єдиного внеску та уникнення соціальної напруги щодо здійснення пенсійних виплат за серпень.

Відповідно до положень пункту 3 Прикінцевих положень Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи” від 4 липня 2013 №406-VII сьогодні розглядається питання щодо подовження виконання зазначених функцій Пенсійним фондом України до 31 серпня 2013 року.
З огляду на це у серпні поточного року звіти про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування потрібно як і раніше надсилати до Пенсійного фонду. Нагадуємо, що подати звіт необхідно не пізніше 20 серпня.

Як підприємцю-платнику єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України.

Перейти на загальну систему оподаткування фізична особа – підприємець платник єдиного податку може за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які сплачують платники єдиного податку.
Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу Міндоходів заяву.

З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано таку заяву, підприємець вважатиметься на загальній системі оподаткування.
Зауважимо, що фізична особа – підприємець може змінити систему оподаткування лише один раз протягом календарного року. Тобто, суб’єкт підприємництва, який відмовиться від спрощеної системи оподаткування у 2013 році, не зможе до кінця цього ж року знову стати платником єдиного податку.
Відмова від спрощеної системи оподаткування здійснюється в порядку, визначеному підпунктами 298.2.1 – 298.2.3 статті 298 ПКУ.

Підприємці на загальній системі можуть зменшувати суму авансових платежів

Фізичні особи–підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування мають право зменшувати суму авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб всередині року, у разі якщо не вийдуть на запланований рівень доходу.
Зокрема, у разі зменшення суми отриманого доходу за попередній календарний квартал поточного року більш ніж на 20 відсотків порівняно з розрахунковою очікуваною сумою доходу на такий квартал платник податку має право зменшити суму авансового платежу, що підлягає сплаті у встановлений строк, пропорційно до зменшення суми зазначеного доходу.

Для такого зменшення суми авансового платежу фізична особа– підприємець до настання строку сплати такого авансового платежу подає до територіального органу Міндоходів заяву у довільній формі. Водночас, така заява повинна містити розрахунок зменшення суми авансового платежу та коротке пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу.

Нагадуємо, авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік, та сплачуються до бюджету – по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).
Відповідна норма визначена пп.177.5.1 п.177.5 ст. 177 Податкового кодексу України.

Платник податків має право за власним бажанням одержати в рахунок бюджетного відшкодування ПДВ фінансові казначейські векселі

Законом України від 04.07.2013 р. № 407-VII про внесення змін у Податковий кодекс України та інші закони України по вдосконаленню процедури застосування фінансових векселів встановлена можливість одержання відшкодування податку на додану вартість платниками податків шляхом оформлення їм казначейських фінансових векселів.

Відшкодування ПДВ здійснюється за заявою платника податків, тому самі платники можуть визначати в якій формі одержувати бюджетне відшкодування: у грошовій формі або векселями.
Така можливість не поширюється на автоматичне бюджетне відшкодування, що проводиться тільки у грошовій формі. Видача фінансового казначейського векселя прирівнюється до видачі платникові податків суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування засобів з бюджетного рахунку на рахунок платника податків.

Така можливість встановлена тимчасово, до 1 січня 2014 року. Ведення реєстру векселів здійснюється Державною казначейською службою України. Строк обігу векселів – до 5 років, прибутковість векселів – 5% річних. Виплата доходу по векселях відбувається в момент їхнього пред\’явлення до сплати органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів. Сума ПДВ, що підлягає відшкодуванню з бюджету, ділиться на рівні частини, на кожну з яких оформляється окремий вексель зі строком платежу один, два, три, чотири й п\’ять років.

Платники податків мають право здійснювати сплату будь-якого погодженого грошового зобов\’язання (податкове зобов\’язання, податковий борг), що платиться в Державний бюджет України, шляхом пред\’явлення для сплати фінансового казначейського векселя (не раніше настання строку платежу, визначеного у векселі) органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Впровадження фінансових казначейських векселів, з одного боку, дозволить спростити й прискорити процедуру відшкодування ПДВ для платників податків, з іншого боку – допоможе частково зняти навантаження з бюджету.
Прес-служба Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області

peredplata