5-ий сектор Калинівського ринку на межі

5-ий сектор Калинівського ринку на межіІ знову про Калинівський ринок. До редакції прийшли зморені, але не скорені кількамісячною боротьбою підприємці п’ятого сектору МТК «Калинівський ринок». Люди переконані: на кістках їхнього бізнесу хочуть збагатитись дилетанти. Підприємці хочуть через шпальти нашої газети звернутись до чернівчан і сказати, що влада намагається відібрати їхній хліб. Нахабно бреше усім в очі й нікого слухати, окрім себе та своїх поплічників, не бажає. Люди закликають не бути байдужими до їхньої проблеми. Адже завтра доля п’ятого сектору може спіткати кожного підприємця не тільки Калинівського ринку, а й Чернівців. Ось що казали підприємці.

Час гри в демократію минув
— На прямих ефірах, у коментарях ЗМІ секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин та директор Калинівського ринку Руслан Сербінчук розповідають, що з нами все домовлено і жодних проблем не існує. Але це брехня. Так, ми зустрічались із Сербінчуком. Так, ми пропонували свої шляхи вирішення проблеми (зробити спільний дах, викласти бруківку тощо). Ми готові були власним коштом робити косметичний ремонт. Ми готові були поступитись. Нам обіцяли, що до нас дослухаються. Але час гри в демократію минув, і вже за кілька днів по тому адміністрація приходила з тим самим планом, який нищить наш бізнес і не дає нам певності, що завтра не опинимось на вулиці. А в пояснювальній записці до проектно-кошторисної документації чорним по білому написано про демонтаж наших контейнерів. Але ж річ у тім, що демонтаж – це великі витрати. Деякі підприємці обладнали контейнери системами кондиціонування, встановили холодильні машини тощо. Тепер за демонтаж і наступний монтаж тих систем охолодження-кондиціонування треба заплатити від 2 до 7 тисяч доларів. Це ж не перенести коробку з місця на місце. Хто нам компенсує такі великі збитки? Про юридичне оформлення відносин, пов’язаних з нашими втратами під час реконструкції та гарантіями збереження контейнерів, керівництво Калинівського ринку та міста і чути не хоче.

Листи нещастя
— Тим часом адміністрація ринку розсилає нам листи, в котрих попереджає, що реконструкція нашого п’ятого сектору розпочнеться 15 вересня і триватиме 2 місяці. Про жодні гарантії нам, як власникам контейнерів, не йдеться. Але ми не віддамо наше майно в нікуди. Якщо треба, будемо лягати під крани, будемо судитись.

На нас йдуть танком
— Влада звинувачує нас, що погрузли в політиці. Але ж вона відмовляється з нами спілкуватись, співпрацювати. Тому ми пішли до опозиції. І нас почули. Коли міліція не хотіла відкривати провадження за нашими заявами щодо фактів хабарництва на ринку, народний депутат Максим Бурбак цього добився. Наше питання буде підняте на депутатському рівні, а не зам’яте тут, на рівні регіону. Адже куди тільки ми не звертались, усе потрапляє в Чернівці, Садгірський район, звідки отримуємо одні відписки.

На межі Продана
— Після того, як отримали план реконструкції, а також поспілкувались з мешканцями Жучки, ми зрозуміли, чому так найшла коса на камінь і адміністрація не бажає поступатись ні на йоту. Річ у тім, що член виконкому Василь Продан придбав поруч з нашим сектором земельну ділянку. І тепер йому конче потрібен вихід до вулиці Калинівської. На тій ділянці він зможе зробити собі стоянку (адже у нас, відповідно до проекту, такої не буде), розширити межі четвертого сектору, де розміщені його контейнери. А наші пропозиції не вписуються в концепцію розвитку бізнесу Продана. Як і наші контейнери. А за кожним контейнером – благополуччя двох-трьох родини. Однак на них ніхто не зважає.

Розуміння та підтримки
– Ми хочемо, щоб чернівчани знали правду про те, що твориться на Калинівському ринку. Щоб нас зрозуміли і підтримали в нашій боротьбі. Ми віримо, що спільними зусиллями зможемо відстояти наше право на працю та бізнес.

peredplata