Стало відомо скільки майна має московська церква на Буковині

Чернівецька область посідає шосте місце в Україні за кількістю нерухомості у власності УПЦ МП та дев’яте місце за користування земельними ділянками. Такі дані опублікували на мапі з інформацією про нерухомість, яка зареєстрована на УПЦ МП в Україні.

Базу даних створили фахівці NGL.media та YouControl. Там зібрали інформацію із держреєстрів станом на травень 2023 року.

Завдяки зібраним даним можна побачити інформацію про те, чи є майно у власності або користуванні окремої церкви, а також переглянути межі ділянок.

“УПЦ МП як сукупність тисяч організацій володіє не лише власним майном, але й державним чи комунальним, переданим в оренду чи користування. Саме це майно порівняно легко можна було б вилучити”, — йдеться у повідомленні фахівців NGL.media та YouControl

Мапа майна УПЦ МП. NGL.media

Згідно з інфографікою, УПЦ МП у Чернівецькій області володіє або користується 212 одиницями майна. Більшість з цього майна — це споруди. Також різні парафії УПЦ МП користуються або володіють 138 гектарами земель. 8% з цих земель у приватній власності, решта — у комунальній та державній.

Що відомо про заборону користуватися землею УПЦ МП в Чернівцях

  • Депутати міськради підтримали рішення про припинення права постійного користування земельними ділянками 22 храмам Чернівецько-Буковинської єпархії Української православності церкви.
  • Адвокат Валерій Дутка говорить, що міська рада не має повноважень позбавляти релігійні організації права користування землею. Це можна зробити лише через суд, якщо організація порушує умови користування і не усуває їх.

Що відомо про УПЦ МП

  • У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки “Московський патріархат”. Назву УПЦ (МП) ще можна побачити у звіті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті за 2021 рік. Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом Російської православної церкви.
  • Експертна група, яка проводила релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом (Російською Православною Церквою), дійшла висновків, що прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ від 27.05.2022 та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою, йдеться на сайті Держетнополітики.
  • Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним. УПЦ відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою.

Джерело: Суспільне Буковина

 

 

 

 

peredplata