За які кошти папієви, галиці, михайлішини відкривають школи, дитсадки та інші заклади

За які кошти папієви, галиці, михайлішини відкривають школи, дитсадки та інші закладиКоли будуються, а потім відкриваються школи, садочки, будинки культури тощо, люди думають, що то все папієви, галиці чи михайлішини зробили. Може, і за власні гроші. Насправді ж усе це оплачується бюджетними коштами. Сплаченими нами податками. А тому відособлено дивитись на те, як розподіляються ці кошти, хто їх отримує і як використовує, – це не по-господарськи. Адже якби хтось узяв з дому 100 грн. і витратив їх, купивши тільки одну буханку хліба, це неодмінно викликало б обурення усіх членів родини, котрі одразу б почали з’ясовувати, куди поділась решта грошей. Водночас сотні мільйонів, а на державному рівні мільярдів, які отримують ті чи інші фірми для виконання робіт та надання послуг, на жаль, проходять повз увагу більшості громадян. Чомусь люди звикли думати, що то не їхнє. Насправді ж ті мільйони так само їхні, як і 100 грн. з сімейного бюджету.

Аби буковинці трохи більше знали про те, хто в нас розподіляє бюджетні грошові потоки, розповімо, як і хто вирішує в області ці питання. Значна частка бюджетних коштів проходить через управління капітального будівництва Чернівецької обласної адміністрації. Саме це управління очолює депутат Чернівецької обласної ради від Партії регіонів Валерій Карвацький. Минулого року ЗМІ писали про тендери, на яких дивним чином перемагали фірми, наближені до цієї персони. А в березні 2013 року ЗМІ повідомляли, що Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю (УДСБЕЗ) ГУМВС України в Чернівецькій області здійснило грандіозну за місцевими мірками операцію, «нагрянувши» на фірми, пов’язані з керівником управління капітального будівництва Карвацьким. «В результаті обшуку на підприємствах та на квартирах їхніх керівників було виявлено і задокументовано беззаперечні докази багатомільйонних оборудок і афер», писав «БукІнфо». Коли ж ми звернулись до Карвацького із запитанням щодо цієї облави, він від будь-яких коментарів відмовився.

Уже в травні начальник УМВС в Чернівецькій області Олександр Демидов сказав, що наразі правоохоронці нікого конкретного ні в чому не звинувачують, адже існує презумпція невинності, а винуватість встановлює суд. Керівника доповнив начальник слідчого управління Валентин Сухар. Він пояснив, що нагляд за дотриманням законності у використанні бюджетних коштів здійснювався завше, і наразі співробітники економічного блоку разом з фінінспекцією провадять роботу на десятках об’єктів, які ремонтувалися чи зводилися за державні кошти підрядними організаціями за розпорядженнями УКБ ОДА в період з 2009-2011 р. р. (їх близько 80, але що саме це за об’єкти, названо не було – ЧАС).

Тим часом Державна фінансова інспекція в Чернівецькій області впродовж квітня-серпня цього року здійснила ревізію фінансово-господарської діяльності управління капітального будівництва Чернівецької облдержадміністрації за період з 01.07.2011 по 01.07.2013, в тому числі щодо дотримання законодавства про державні закупівлі та правильності визначення вартості ремонтно-будівельних робіт, замовником яких виступало згадане управління.

У ході ревізії встановлено, що комітетом з конкурсних торгів належно не досліджені конкурсні пропозиції учасників процедур закупівель, внаслідок чого у 11 торгах взяли участь організації, засновники яких перебували між собою у родинних зв’язках (TOB «ТерраГідроБуд», ПП «Карвацький-Буд», TOB «Інвест-Буд-Буковина», TOB «Автотранс Маркет», TOB «Будівельник HB»). Окрім того, у 20 із 22 охоплених контролем підрядних організацій виявлені випадки завищення обсягів виконаних робіт, невірного застосування кошторисних норм, завищення вартості використаних матеріалів та інші порушення, що призвели до збільшення вартості робіт на 2514,9 тис. грн., з яких замовником оплачено 2335,6 тис. грн. та 179,2 тис. грн. рахувалося у кредиторській заборгованості. Внаслідок прийняття завищеної вартості робіт зайво нараховано витрат на утримання служби замовника в сумі 42 тис. гривень.

Під час перевірки та за її результатами замовником та підрядниками відшкодовано завищену вартість робіт шляхом прийняття виконаних робіт на загальну суму 2 504,5 тис. грн. Матеріали ревізії передано до УДСБЕЗ УМВС України в Чернівецькій області, повідомляла прес-служба ОДА.

Ми також звернулись до УМВС в Чернівецькій області, аби дізнатись, на якій стадії перебуває перевірка і коли можна чекати якихось її результатів. У секторі зв’язків з громадськістю УМВС в Чернівецькій області нам повідомили, що перевірка по об’єктах ще триває, і щойно вона завершиться, громадськість буде повідомлено про результати.

Тим часом через управління капітального будівництва Чернівецької ОДА проходять багатомільйонні потоки.

Мало того. В тендерах на будівництво садочків, шкіл та на інші багатомільйонні замовлення перемагають фірми, директорами яких є депутати від Партії регіонів Чернівецької обласної ради. Зокрема, 23 мільйони на утеплення шкіл у Глибоцькому районі, 29 мільйонів на будівництво школи в Йорданештах отримало сільськогосподарське ТОВ «Надія» (директор – депутат обласної ради від Партії регіонів Василь Бічер), протягом останніх років більше 100 мільйонів гривень від Нацбанку та від управління капітального будівництва отримав сільськогосподарський кооператив «Колос» (директор – депутат обласної ради від Партії регіонів Георгій Березовський), бюджетні мільйони на латання доріг отримало ТДВ «Шляхово-будівельне управління № 60» (одним із засновників якого є Роман Майор, депутат Чернівецької обласної ради від Партії регіонів), і тільки за два останні роки більше 60 мільйонів за один об’єкт – будинок культури в Сокирянах – отримає ще одна фірма регіонала, ТОВ «Будмонтажсервіс 1» (директор – депутат Чернівецької обласної ради від Партії регіонів Олександр Гандзюк).

До речі, всі п’ятеро – Валерій Карвацький, Василь Бічер, Олександр Гандзюк, Роман Майор та Георгій Березовський – є членами постійної комісії Чернівецької обласної ради з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій. А Василь Бічер навіть її очолює. Всього в комісії вже 11 членів. Додався до цієї впливової комісії і новоспечений депутат від «Рідного міста» Андрій Білогорка. Тобто голоси п’ятьох депутатів (плюс-мінус тушки) там відіграють важливу роль.

Та керівництво області в тому, що скрізь виграють регіонали, проблеми не бачить. Так само, як і корупції. Просто от такі вони розумні та працьовиті. А тому нічого на них бочку котити.

Ми просто констатуємо факти. Аналізуємо роботу обласної адміністрації та обласної ради. Намагаємось зрозуміти, куди, на що і кому йдуть бюджетні мільйони. І хочеться, аби зі 100 гривень, виділених на хліб, було реально витрачено таки 4, а 96 повернуто до сімейного бюджету.

Надія ВІРНА

за corruptua.org

peredplata