Суд не відпустив Коломойського на поруки. За нього просили Ткаченко та представники «1+1»

Київський апеляційний суд не задовольнив апеляцію на арешт Ігоря Коломойського та залишив без змін запобіжний захід — тримання під вартою та заставу в розмірі 3,89 мільярда гривень. Працівники «1+1» просили відпустити його на поруки.

Про це повідомляють «Суспільне», «Радіо Свобода» та «Центр протидії корупції».

Прокурор просив суд залишити запобіжний захід без змін. Адвокати Коломойського наполягають на зменшені застави та звільнення його з-під варти.

Доповнено о 18:01. Суд не задовольнив апеляцію щодо запобіжного заходу Коломойському, повідомляє «Суспільне». Адвокат Коломойського Ігор Лисак заявив журналістам, що рішення було неочікуваним для захисту, адвокати ним незадоволені.

Як зазначає журналіст Ян Доброносов із зали суду, на засідання щодо Коломойського прийшли ведуча каналу «1+1» Наталія Мосейчук, а також колишній керівник холдингу «1+1» та ексміністр культури України Олександр Ткаченко.

Доповнено. Низка людей, зокрема представники «1+1 media», висловили готовність взяти Ігоря Коломойського на поруки.

Зокрема, взяти на поруки Коломойського запропонували:

  • головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький, який сказав, що у бізнесмена є «загроза для життя»;
  • двоє військових, які стверджували, що своїми діями у 2014 році Коломойський «врятував Україну».
  • ексзаступник міністра енергетики та експосадовець «Нафтогаз України» Ігор Діденко заявив, що «Коломойський ніколи нікого не обдурив»;
  • чинний народний депутат Сергій Демченко («Слуга Народу») заявив, що Коломойський «став ворогом номер один для путіна»: «А ворог нашого ворога — це наш друг»;
  • журналісти Олександр ЗагороднійАлла МазурНаталія МосейчукІгор Циганик;
  • керівник «1+1 media» Ярослав Пахольчук;
  • народний депутат від «Слуги Народу» Артем Ковальов (був гендиректором ТОВ «УНІАН», за сумісництвом — фінансовим директором ТОВ «1+1 Інтернет»);
  • колишній керівник холдингу «1+1» та ексміністр культури України Олександр Ткаченко;
  • актор та ведучий Юрій Горбунов.
  • активістка Ірма Крат.

Пахольчук заявив, що представляє «десятки, сотні “плюсівців”, які хотіли прийти та підтримати Ігоря Валерійовича — гаранта незалежної журналістики».

Наталія Мосейчук заявила, що пишається роботою на каналі «1+1» і тим, що його інвестором є Ігор Коломойський, «тому що коли він став ним, працівники каналу отримали велику свободу». Алла Мазур заявила, що Коломойський «зірвав плани путіна».

Під час спілкування із журналістами перед початком засідання Коломойський сказав, що його тримають у «нормальних» умовах, підтвердив, що йому не дозволяють зустрічатися із родичами.

У чому підозрюють Коломойського?

Вранці 2 вересня правоохоронці повідомили Ігорю Коломойському про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: шахрайство та відмивання коштів.

Слідчі називають його фактичним власником великої фінансово-промислової групи («Приват»). За даними слідства, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, вивівши їх за кордон. Олігарх нібито використовував для цього інфраструктуру підконтрольних банків.

Ввечері того ж дня Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід — два місяці тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави в понад 509 мільйонів гривень. Захисники бізнесмена оголосили, що планують подавати апеляцію, а вносити заставу Коломойський не планує.

15 вересня Коломойський отримав нову підозру — щодо незаконного заволодіння 5,8 млрд гривень. Йому оголосили про підозру за трьома статтями ККУ: незаконні дії з документамизаволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене організованою групою, в особливо великих розмірах, відмивання коштів.

Того ж дня суд збільшив заставу Коломойському до 3,8 млрд гривень.

Нагадаємо, правоохоронці ще в лютому приходили до Коломойського з обшуками в межах справи про привласнення 40 мільярдів гривень колишнім менеджментом нафтовидобувної компанії «Укрнафта» та нафтопереробного підприємства «Укртатнафта»

Джерело: Громадське

peredplata