Українці в ЄС: скорочення допомоги та обмеження для біженців

Останніми місяцями в ЄС усе частіше лунають пропозиції зменшувати допомогу українцям, які втекли від війни. Так, про наміри скоротити обсяги підтримки нещодавно заявила Ірландія. Але насправді ситуація не нова — у деяких країнах Євросоюзу це вже зробили.

Ірландія

Країна має наміри скоротити програму підтримки біженців із України. Так, безоплатне розміщення новоприбулих українців можуть обмежити до трьох місяців, після чого їм доведеться шукати житло вже самостійно. Інший варіант — брати нерухомість під заставу за схемою «пропозиція житла». Важливий нюанс: наразі чиновники говорять про те, що такі зміни стосуватимуться лише новоприбулих біженців. 

За даними видання The Irish Examiner, відповідний документ уже незабаром подадуть до Кабінету міністрів Ірландії. Також видання із покликанням на джерела в уряді повідомляє, що таке рішення мають увідповіднити пропозиції Ірландії до дій інших країн ЄС.

Із проблемою надання житла для українців Ірландія зіткнулася ще кілька місяців тому: країна не очікувала такого напливу біженців. На початку вересня міністр житлово-комунального господарства Дарраг О’Браєн визнав, що ситуація складна. Він зазначив, що через нестачу можливостей для поселення новоприбулі українці поки що лишатимуться в наметовому містечку. 

Водночас в Агентстві ООН у справах біженців заявили, що використання наметів для розміщення шукачів притулку є неприйнятним, максимум це може бути тимчасовим рішенням. Проте сотні людей живуть там уже не один тиждень.

Нещодавно у країні саме через нестачу варіантів розміщення біженців запровадили обмеження щодо тривалості відсутності українців у наданому державою житлі (насамперед ідеться про тих, кого розмістили в готелях). Раніше біженці мали можливість покинути місце проживання на сім днів раз на пів року, та тепер вони ризикують втратити житло. 

Також в ірландському уряді обговорюють імовірність скорочення соціальних виплат українцям. Проте джерела The Irish Examiner запевнили, що якщо це і станеться, то не найближчим часом. Згідно з останніми даними, допомогу від держави отримує 40 995 повнолітніх осіб. Також виплачується допомога на 20 414 дітей.

Із початку повномасштабного вторгнення до Ірландії прибули майже 97 тисяч українців, та ця цифра щоденно зростає. Країна повʼязує це з доволі високими соціальними виплатами. 

Чехія

У липні змінилися правила надання житла для шукачів притулку з України й у Чехії. Тепер усі, хто перебуває на території країни довше ніж 150 днів, більше не отримують допомоги на оренду житла. Так само припинили виплати й чехам, які приймали біженців. 

У звʼязку зі змінами багато хто побоювався, що тисячі людей просто опиняться на вулиці, проте цього не сталося. Так, у Міністерстві праці та соціальних питань говорять, що зараз ситуація стабільна і біженці загалом не мають проблем із розміщенням. 

Чехія наголошує на тому, що прагне насамперед допомогти тим, хто не може подбати про себе. Також влада зазначає, що система допомоги біженцям, яку створили в лютому 2022 року, була тимчасовою, адже потрібно було щось терміново роботи з величезною кількістю людей, які рятувалися від війни. Тепер настав час інших рішень.

За останніми даними, у Чехії перебуває близько 326 тисяч біженців, із них майже 100 тисяч уже знайшли роботу та можуть подбати про себе самостійно.

Польща

Країна обмежила грошову допомогу українцям ще кілька місяців тому. Так, грошова виплата для забезпечення проживання та харчування біженців надається лише протягом 120 днів від моменту прибуття громадянина України на територію Республіки Польща. Проте в деяких випадках її можуть продовжувати виплачувати. Наприклад, обмеження не поширюються на людей із інвалідністю, осіб старших за 60 (жінки) або 65 (чоловіки) років, вагітних жінок та жінок, які виховують дитину віком до одного року.

Проте тут важливо враховувати той факт, що виплати отримують поляки, які прийняли в себе українців, або організації, які забезпечують розміщення. Вони мають за ці гроші надати і житло, і харчування. Польща також надала українцям можливість оформлювати державну допомогу, яку отримують і громадяни країни, наприклад щомісячні виплати на утримання дітей.

Але останніми тижнями все частіше лунають пропозиції не просто обмежити рівень допомоги, а взагалі зупинити її. Зокрема, речник польского уряду Пьотр Мюллер виступив із резонансною заявою, повідомивши, що підтримка біженців, зокрема відмова від вимог щодо проживання і надання дозволів на роботу, вільний доступ до шкіл, медичної допомоги та сімейних виплат, найімовірніше, не буде продовжена в 2024 році.

Румунія

Країна розробила програму проживання для українців: громадянам та організаціям, які прийняли біженців, виплачували гроші, які покривали оплату житла та харчування. Так тривало трохи більше ніж рік, але в травні 2023 року держава вирішила докорінно переробити програму. Тоді теж і самі біженці, і громадські організації висловлювали побоювання щодо того, що людей просто виженуть на вулиці. Проте, як і у випадку з Чехією, цього не сталося.

Нова програма передбачає виплати безпосередньо біженцям. Але друга її мета — інтеграція українців у румунське суспільство. І якщо в перший місяць для отримання допомоги немає жодних умов, то починаючи із другого потрібно стати на облік в місцевий центр зайнятості та віддати дітей до закладів освіти Румунії. Від пʼятого місяця умови ускладнюються — потрібно вже працювати. 

Наразі влада говорить, що програма діятиме принаймні до квітня 2024 року. Проте із виплатами не все гаразд: їх затримують на кілька місяців.  

Німеччина

У Німеччині вже почали лунати заклики щодо скорочення соціальних виплат для українців, а деякі федеральні землі скаржаться на нестачу коштів. І навіть більше: Reuters із покликанням на джерела в уряді повідомляє, що 2024 року Німеччина планує вдвічі скоротити допомогу, яку центральна влада виділяє землям для покриття витрат на приймання та інтеграцію біженців. Таке рішення ухвалили на тлі потреби заощадження бюджетних витрат. 

Так, за даними видання, наступного року уряд готовий максимум €1,7 млрд, тоді як у поточному році на підтримку біженців виділяли €3,75 млрд. Таке рішення торкнеться не лише українців, а й усіх біженців, що знайшли прихисток у Німеччині. 

Утім, наразі позиція ЄС загалом лишається незмінною — Україна та її громадяни, які втекли від війни, потребують допомоги. 

peredplata