Імпортні продукти подорожчають на 50%

Імпортні продукти подорожчають на 50%Після створення зони вільної торгівлі з Україною Євросоюз не буде субсидіювати аграріїв, які поставляють свою продукцію на наші ринки. В результаті \”ікра заморська баклажанна\” зросте в ціні приблизно наполовину. З одного боку, така міра повинна захистити національного виробника від напливу імпортних делікатесів. З іншого боку, українських споживачів може чекати подорожчання абсолютно всіх продуктів.

Європейська перспектива

Субсидування, про який йде мова, – це один із способів держпідтримки європейських товаровиробників. Для захисту внутрішнього ринку від імпорту і підвищення рентабельності виробництва продуктів харчування Євросоюз виділяє своїм аграріям і дотації тваринникам, обсяг яких в ціні продукції досягає 40-50%. Щорічно на ці цілі витрачається близько $43 млрд. І ці заходи дають результат. За словами аналітика компанії \”Інвестиційний капітал Україна\” Павла Бидака, сільгосппродукція на європейських ринках коштує на порядок дешевше, ніж у нас.

М\’ясо подешевшає, а молоко і сметана стануть делікатесом

Після підписання угоди про створення ЗВТ з Євросоюзом відкриються торгові кордону між Україною і Євросоюзом. \”На українські ринки хлине потік імпортних продуктів, вирощування яких було наполовину сплачено бюджетними грошима ЄС, – говорить аналітик консалтингової компанії \”ААА\” Марія Колесник. – Якщо врахувати, що в Україні субсидування аграрного сектора не перевищує 3% у вартості продукції, стає ясно: конкуренція буде нерівній. Такий імпорт просто вб\’є національних аграріїв і тваринників\”.

Саме тому наша країна давно домагалася рішення Євросоюзу про скасування такого субсидування. На думку Колесник, це велике досягнення України в переговорному процесі, оскільки воно рятує нашого виробника від можливого демпінгу з боку європейських конкурентів. Правда, пересічні споживачі при цьому виграють мало: відразу після скасування держпідтримки вартість імпортних продуктів на українських прилавках підскочить на 35-50%.

Хороша каша, та не наша

Завозити товар в Україну імпортерам стане вигідніше. \”Створення ЗВТ з Євросоюзом передбачає скасування мит, – говорить Бідак. – Зараз для яловичини і м\’яса птиці діє 15-відсоткове мито, а для свинини і молокопродуктів – 10%. Однак скасування субсидування додасть до ціни цих продуктів 50%. В результаті отримуємо подорожчання імпортної продукції як мінімум на 35% від нинішньої ціни. Можливо, відсоток буде менше, тому що імпортери сьогодні закладають у ціну товару дуже великий прибуток для себе, на якій можна буде заощадити. Однак зростання цін неодмінно відбудеться\”.

Подорожчають, до речі, не тільки фінський сервелат і французький сир із пліснявою. Експерти впевнені, що Євросоюз скасує субсидування для таких груп продовольчих, як фрукти, овочі і крупи. Тому нашим гурманам належить підготуватися до подорожчання італійських макаронів і рису, іспанських огірків, грецьких оливок, альпійського шоколаду та інших делікатесів.

В Україні рекордно подешевшали овочі, фрукти і гречка

Втім, не всі аналітики згодні з такими безапеляційними прогнозами. \”По-перше, остаточне рішення про скасування субсидування Євросоюзом ще не прийнято, – попереджає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. – По-друге, крім підтримки на рівні ЄС сільгоспвиробникам також надавалася підтримка на рівні окремих країн. Так що не виключений варіант, коли субсидії на рівні Євросоюзу будуть зменшені, а на рівні членів ЄС збільшені, то і для конкретного товаровиробника ситуація не зміниться. Не слід забувати, що основною масою продуктів харчування Україна забезпечує себе сама. Тому подорожчання імпорту не стане ні для кого кричным\”.

Обпеклися на молоці

Італійська паста і баварські сосиски на столі пересічного українця, дійсно, з\’являються нечасто. Проте є припущення, що подорожчання імпортного продовольства скористаються вітчизняні виробники. \”Наприклад, вирощування корів в Україні сьогодні збитково, і тваринники окупають його тільки за рахунок виручки від продажу молока, – міркує Бідак. – Якщо до нас будуть завозити м\’ясо, яке коштує набагато дорожче нашого, а українська яловичина без мит буде йти на європейські ринки, ціна питання може вирости і для наших покупців. Навряд чи українські фермери відмовляться використовувати такий шанс\”.

Дешева ковбаса схиляє до суїциду

Тут усе буде залежати від рівня державного регулювання, вважає Бідак. На його думку, влада може вдатися до більш жорсткого цінового регулювання. Зараз такі обмеження діють тільки на соціальні групи товарів. До речі, буквально днями уряд підписав з виробниками і великими торговельними мережами новий меморандум про стабілізацію цін. Відтепер на соціально значущі продукти виробники не можуть \”накидати\” більше 12% собівартості, а торговці не вправі \”накручувати\” більше 10% при продажі в роздріб.

Меморандум охоплює досить широкий перелік продукції: хліб простий рецептури, гречка, рис і горох, макарони 2-го класу, яловичина і свинина на кістці, цілі тушки бройлерів, варена ковбаса будь-якого сорту, крім вищого, масло і спреди, яйця, цукор і нежирні молокопродукти. Не особливо підвищувати ціни на них зобов\’язалися практично всі найбільші підприємства з виробництва та продажу продуктів харчування. Так що голодними українці в будь-якому випадку не будуть. Адже в якості альтернативи імпортних та вітчизняних делікатесів завжди залишається традиційний набір продуктів.
Аліна Поліщук
Джерело

peredplata