Розмороження російських активів на Заходi і передача їх Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-І тепер до моєї друогої “рідної” теми після Орбана, це – розмороження російських активів на Заходi і передача їх Україні
Що тільки не пишуть тут різні “експерти”: не дадуть, вкрадуть; як не в Європі вкрадуть, то в Україні…
Тому я й написав, що журналісти-міжнародники мають бути товстошкірими, немов дикі вепри.
Так от! Справа рушила з місця. Все що стосується грошей у цьому світі – рухається напрочуд швидко!
Російська влада вважає, що вона не має реальних можливостей перешкодити конфіскації сотень мільярдів доларів валютних резервів, заморожених західними країнами після початку війни в Україні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на чотири джерела, знайомі з позицією уряду та Центрального банку.
За їхніми словами, хоча публічно чиновники загрожують жорсткими заходами у відповідь і планують позиватися, якщо $300 млрд суверенних активів будуть вилучені і передані Україні, насправді в Москві вважають, що резерви вже де-факто втрачені.
“У душі всі вже попрощалися з резервами”, – сказав один з джерел Reuters. За словами двох інших, у Москві вважають, що європейські країни піддадуться тиску США і влада РФ навряд чи зможе перешкодити конфіскації. Незважаючи на це, Росія в будь-якому випадку подаватиме позов, повідомило джерело Reuters: “Це буде обов’язково. Це ніби ритуал такий. Ми не змиримося, боротимемося”.
Міністерство закордонних справ Росії назвало плани конфіскації резервних активів РФ для допомоги у відновленні України “піратством 21 століття”, попередивши, що Москва вживе жорстких заходів у відповідь. За словами представників Кремля, Європа зіткнеться з неминучими юридичними наслідками.
Країни G7 у перші ж дні вторгнення в Україну оголосили про санкції проти російського Центробанку та Фонду національного добробуту, заморозивши близько половини російських золотовалютних резервів, які на початок 2022 року перевищували $600 млрд. Через неповні два роки, у грудні 2023-го робочим групам вивчити засоби конфіскації російських активів до 24 лютого 2024 року. До цієї роботи підключилися Канада, Великобританія та Японія. За даними Financial Times, розглядаються різні варіанти: від прямого вилучення до використання доходів від них, або застосування цих коштів як заставу для кредитів.
За даними Єврокомісії, загалом у країни G7, ЄС США та Австралія у 2022 році заморозили активи ЦП на 260 млрд євро. При цьому активи на 210 млрд. перебувають у Євросоюзі. Вони включають готівку на банківських рахунках та державні облігації у євро, доларах та інших валютах. Основна частина заблокованих в ЄС активів на суму близько 191 млрд. євро знаходиться в бельгійському депозитарії Euroclear.

peredplata